28 Mart 2024
  • Erzurum5°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

BURHANETTİN BAŞKAN PERİBACALARINDA YAPILAN TESİSİ ANLATTI

Ömer Faruk Kızılkaya

25 Haziran 2020 Perşembe 11:26

Geçen hafta cuma günü Aras TV’de “Konumuz Erzurum” isimli yeni televizyon programıma başladım. Konuğum özel biriydi: Narman Belediye Başkanı Sayın Burhanettin ESER

Mütevazı kişiliği ve beyefendiliğiyle her zaman hayran olduğum Burhanettin Başkan, beni kırmadı ve davetimi kabul ederek programıma konuk oldu. Narman üzerine konuştuk bir saat boyunca. Başkanlığının ilk yılında neler yaptı, ne gibi deneyimler yaşadı, ne gibi hizmetler sundu… bunlar üzerine konuştuk. Bir de son zamanların tartışılan konusu Peribacaları’nda yapılan tesisle ilgili konuya açıklık getirdi.

Peki, programda nelerden bahsettik?

Burhanettin Başkan bir yıllık hizmetlerinden bahsederken “rutin belediyecilik işleri” diyerek kısa kesti bazı hizmetleri. Belediye hizmetlerinin lütuf gibi sunulmasına karşıydı belki de… Belediyecilik anlayışımıza tersti oysa. Ben en az 15 dakikayı gözden çıkarmıştım soruyu sorarken. Abartmalıydı yaptıklarını, kendini büyütmeli, yaptıklarını Narman halkının başına çakmalıydı ama  öyle yapmadı. Mütevazı kişiliğiyle geçiştirdi: Rutin belediyecilik hizmetleri. “Halkımıza söz vermiştik, onları yerine getirmeye çalışıyoruz.” dedi sadece.

Yalnız bir hizmet üzerinde biraz konuştuk: Sınavlara hazırlanan öğrenciler için sundukları hizmetler ve deneme sınavlarını anlattı sorum üzerine. Zora talip olmuş Burhanettin Başkan. Çevre düzenlemesi gibi kısa vadede iş yapan ve göz boyayan hizmetler varken eğitim gibi daha uzun sürede meyvelerini veren ve çoğu zaman göze bile görünmeyen bir hizmete ağırlık vermiş. Allah kolaylık ve sabır versin. Ülkemizin böyle aydın görüşlü yöneticilere ihtiyacı var.

Narman Buz Hokeyi takımı hakkında konuştuk ve takım için yapılan çalışmaları ve takımın genel durumunu yine aynı mütevazı cevaplarla anlattı.

Benim için çok önemli bir hizmete değindi: Ablak Taş’a giden dereye köprü yapmışlar.

2015 yılında Köşe Bucak ERZURUM isimli televizyon programımda köyden ayarladığımız bir traktörle gitmiştik Ablak Taş’a ve ilk orada demiştim buranın yolunun yapılması gerektiğini. Daha sonra 2018 ve 2019 yıllarında Narman üzerine yazdığım köşe yazılarında tekrar değinmiştim konuya. Orası benim gibi Erzurum aşıklık geleneği üzerine çalışan her insanın hayallerini süsleyen bir yerdi ve hepimiz eminim aynı şeyi düşünüyorduk: Sümmani Baba’nın uykuya dalıp rüyasında pirlerden bade içtiği yer olan Ablak Taş çevresi konuya uygun düzenlenmeli ve aşıklık geleneğini yaşatmaya uygun şekilde şölenler düzenlenmeliydi. Başkan bu konuya hassasiyet göstereceğinin sinyallerini göreve gelir gelmez Aşık Sümmani Şenlikleri’ni başlatarak vermişti. Köprü de işi ciddiyetle takip ettiğinin göstergesi oldu. Hayallerimi söylediğimde konuyla ilgili çalıştıklarını söyleyip beni mutlu etti. Sümmani Baba’nın torunlarıyla görüşüp evini restore etmeye ve küçük bir müzeye çevireceklerini geçen sene yazmıştım, programda işin takibinde olduklarını söyleyerek beni mutlu etti.

2018 yılında yapılan bir etkinlikte İbrahim ERKAL’ın isminin bile anılmaması içimizi burkmuştu. Başkan programda İbrahim ERKAL konusuna da değindi ve belediyeden gönderilen her mektuba üzerinde Aşık Sümmani, İbrahim ERKAL ya da Peribacaları bulunan posta pullarının yapıştırıldığını söyleyerek ilçesinin tanıtımında bu değerlere sahip çıktıklarını söyledi. Bu vefa da benim açımdan değerliydi.

Geldik asıl konuya: Peribacaları’nda yapılan tesis, çevre katliamına sebep olmuş muydu?

Başkan açık gönüllülükle cevap verdi ve o bölgede önceden tarım yapılan ve sit alanı içerisinde yer almayan bir arazinin satın alınarak tesis yapıldığını anlattı. “Bu tesis hem Peribacaları’nı ziyarete gelenlerin temel ihtiyaçlarını karşılayacakları hem de yöresel ürünlerin de pazarlanacağı bir yer olacak. Bu sayede hem misafirlerimizi daha iyi ağırlayacağız hem bölgenin güvenliğini sağlayacağız hem de ilçemiz için istihdam fırsatı oluşturacağız.” diyerek amaçlarını özetledi.

Aralık ayının sonunda Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi için Narman’da çekim yapmaya gitmiştik. Peribacaları’nda gördüğümüz manzara felaketti. Dadaş kızı olduğunu iddia eden Şeyma isimli bir zavallı mavi spray boya ile birçok yere “dadaş kızı Şeyma”, muhtemelen birlikte geldiği Onur isimli başka bir zavallı da aynı boyayla adını yine taşlara yazmıştı. Bölgede güvenlik görevlisi olsaydı bu aptallıklar yapılabilir miydi?

2018 yılında ERVAK tarafından düzenlenen Sultan Sekisi Toplantısı bünyesinde yapılan Peribacaları gezisi esnasında yağmur yağınca misafirler yol kenarından fotoğraf çekmiş, içerileri gezme şansı bulamamışlardı. Peribacaları’na gidenler, bir bardak çay içemeden, tuvalet ihtiyacı gibi temel ihtiyaçlarını gideremeden iki fotoğraf çekilip bölgeden ayrılıyordu ve bu gezinin turizm anlamında Narman’a hiçbir katkısı olmuyordu. Bu şekilde Peribacaları’nın turizmde etkisi ne olacaktı? Turizmde asıl hedef misafiri uzun süre orada tutarak ondan istifade edebilmek değil midir? Bu tesis orası için gerekliydi ve yapılması da ilçeye çok şey katacaktır.

Malumunuz iki üç aydır ulusal basında ve Erzurum sosyal medyasında çok tartışıldı tesisin yeri. Bilen bilmeyen herkes yorum yaptı ama kimse gidip de olayı yerinde görme zahmetine katlanmadı. Öztürk AKKÖK hariç. Gazetecilik örneği sergileyen Öztürk ağabeyi, gidip bölgeyi incelemiş ve başkanla da görüşerek işin doğrusunu sitesinde yayımlamıştı. Sosyal medyada fotoğrafları görünce hemen Burhanettin Başkan’ı aradım ve olayın aslını öğrendim. Aralık ayında gittiğimizde başkan zaten projeyi anlatmıştı, o yüzden az çok konuya vakıftım ama fotoğraf yanıltıcı açıdan çekilmiş ve öyle servis edilmişti (Başkana bu durumu da sordum ve Erzurumlu kimsenin bunu yapmayacağını söyleyerek geçiştirdi ama benim burnuma pis kokular geliyor.). Sosyal medyada birçok yere yorum yazarak olayın doğrusunu anlattım. Televizyon programımın ilk konuğu olarak Burhanettin Başkan’ı davet edip konuyu halkımıza duyurmaya çalıştım.

Sitemim Erzurum medyasına ve STK’lere. Birinin hata yapmasını bekleyip üzerine oynamak veya kayıtsız kalmak şehrimize zarar veriyor. Ortak hareket etmek zorundayız. Değerlerimize sahip çıkmak ve onları tanıtmak hepimizin yararına olacaktır. Ben Erzurum İli Tanıtma Derneği yönetim kurulu üyesi olarak Erzurum için yapılan her çalışmada üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimize söz veriyorum ve diğer STK’leri de ortaya fikir atıp kenara çekilmekten, sonra da “Bunu biz … tarihinde demiştik.” demektense her daim sahaya inmeye davet ediyorum. Çünkü filan tarihte söylenen sözlerin aynıları kahve sohbetlerinde de sarf ediliyor. Biz lokomotifsek eğer her daim sahada olmak zorundayız. Her doğrunun arkasında, her yanlışın karşısında durmak zorundayız. Erzurum medyası da artık sorumluluklarını daha samimi olarak yerine getirmeli.

Buradan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet SEKMEN’e sesleniyorum: Madem proje ortağısınız, iki büyük otobüs ayarlayın, STK’ler ve mahalli- ulusal basın mensuplarını davet edin. Bölgeye gidelim ve işin aslını herkes yerinde görsün ve ortak açıklama yapalım. Ben derneğim adına o çalışmada olacağıma söz veriyorum. Herkesin Erzurumluluğunu da samimiyetini de orada görelim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.