21 Ocak 2025
  • Erzurum-11°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara6°C

4 BAKANLA İLGİLİ FEZLEKELER MECLİS'TEN ÖNCE İNTERNETE DÜŞTÜ

4 Bakanla İlgili Fezlekeler Meclis'ten Önce İnternete Düştü

14 Mart 2014 Cuma 11:20

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen dört eski bakan hakkında hazırlanan fezlekeler internette yayınlandı.

Meclis'e gelen ancak TBMM tatil edildiği için gündeme alınamayan 4 bakan hakkındaki fezlekeler internete düştü. CHP'nin Meclis'i olağanüstü toplayarak okutmak istediği fezlekeler 'HARAMZADELER' grubunun resmi twitter hesabı üzerinden paylaşıldı.

17 Aralık sonrasında istifa etmek zorunda kalan bakanlardan Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış hakkında olduğu iddia edilen fezlekeler 299 sayfa, eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki fezlekeyse 32 sayfadan oluşuyor.

3 ESKİ BAKAN'IN FEZLEKESİ İDDİASI

İşte eski bakanların olduğu iddia edilen o fezlekelerde yer alan suçlamalar...

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası'na muhalefet. Rıza Sarraf ile telefon konuşmasında "Cari açık düşüyor, 3 aylığına altın ihracatına yönelelim" dediği, Gana'dan 1 Ocak 2013 tarihinde uçakla "minarel sample (doğal taş)" bildirimi yapılarak Türkiye'ye 1.5 ton altın sokulmak istendiği, bunun 1280 kilogramının tespit edildiği, 250 kilogramının ne olduğunun bilinmediği, sahte belgelerle 5 bin tonluk gemiyle 150 bin tonluk ihracat yapılmasına onay verdiği iddia ediliyor.

Fezlekedeki iddialara göre; şüpheliler arasında geçen konuşmalarda 150 bin tonluk ihracatla ilgili, "Bu işi doğru dürüst yapın, bu kadar olur mu? 5 bin tonluk gemiyle 150 bin ton ihracat nasıl yapılır" ifadelerinin kullanıldığı kaydediliyor.

- Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: 10 kez toplam 10 milyon dolarlık rüşvet almak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nüfuz suistimali, suçluları kayırmak.

- Eski AB Bakanı Egemen Bağış: 3 kez 1.5 milyon dolarlık rüşvet almak.

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN FEZLEKESİ İDDİASI

Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlandığı iddia edilen fezlekede ise Ali Ağaoğlu hakkında yapılan bir iddia ile soruşturmanın başlatıldığı iddia ediliyor. Maslak'ta devletten ucuza aldığı Maslak 1453 projesinde proje alanının dışına taşarak orman işgaline başladığı, bu ortaya çıkınca da zarar görmemek için Sadık Soylu ve Abdullah Oğuz Bayraktar aracılığı ile olayı kapatmaya çalıştığı iddia edildi.

İşte Erdoğan Bayraktar hakkında olduğu iddia edilen fezlekedeki o suçlamalar:

- Suç örgütü olarak tanımlanan şüphelilerin Bakırköy 46 projesinin yapılacağı Taşyapı inşaat tarafından Bulgar Vakfı Arazisini 'Özel Proje Alanı' ilan ettirerek kişiye özel imar planlarını onaylattırdıkları

- Ağaoğlu Maslak 1453 ve Zorlu Center isimli projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmesini sağladıkları

- 2960 sayılı Boğaziçi Koruma Kanunu kapsamında koruma altına alınan ve Boğaziçi Geri Görünüm Bölgesinde bulunan Yorum inşaat tarafından Sarıyer İlçesi Tarabya Mahallesinde yapılacak projesi, Taşyapı İnşaata ait huzurevi alanının otel alanına dönüşme projesi, Maslak Acıbadem Hastane Projesi, Ağaoğlu Çamlıca arazisi ile Arif - Yüksel isimli şahsa ait park ve yeşil alan olan arazinin imar planlarına müdahale ettikleri,

- 1. dereceden Doğal Sit veya Tescilli Kültürel ve tarihi yapıların bulunduğu Ataköy Baruthane Yapılarının bulunduğu arazi, Sevgi Yapı'ya ait Kadıköy arazisi, İller Bankasına ait Tarabya arazisi, Murat Kıran'a ait Tuzla arazisi ile ilgili Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları kurullarına müdahale ederek imara açtırdıkları bunun yanısıra şahıs mülkiyetinde bulunan Bakırköy Ateştuğla Fabrika arazisi, Bahçeşehir Gölet Alanı ile Pazartekke bölgesinde bulunan Ali Karaaslan'a ait taşınmazlar ile Bilfen Eğitim kurumlarına ait taşınmazların imar planlarına müdahale ettikleri tespit edildi.

MECLİS'TEKİ FEZLEKELER "GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ"

İnternette yayınlanan fezlekelerin, operasyondan kısa bir süre sonra HSYK kararnamesiyle görevden alınan savcı Celal Kara tarafından yazılan hali olduğu anlaşılıyor. CHP, 132 milletvekilinin imzasıyla dört eski bakan hakkındaki fezlekelerle ilgili olarak TBMM'nin 18 Mart Salı günü saat 15.00′te toplanmasını öngören dilekçeyi gün içerisinde Meclis Başkanlığına vermişti. Ancak Meclis'teki fezlekeler savcı Celal Kara'nın görevden alınmasının ardından soruşturmanın başına getirilen savcı Ekrem Aydıner tarafından 'gözden geçirilmiş' fezlekeler.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.