AK PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM
AK Parti'de yeni genel başkan ve başbakan adayı beklendiği gibi Binali Yıldırım oldu.
19 Mayıs 2016 Perşembe 13:11
Türkiye’nin günlerdir merakla beklediği soru cevabını buldu. CNN Türk’ün geçtiği habere göre AK Parti MKYK toplantısında genel başkan ve başbakan adayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım'ın temayül yoklamasında yüzde 80 oranla tercih edilen aday olduğu öğrenildi.
AK Parti MKYK toplantısı sona erdi. Toplantının 45 dakika sürdüğü öğrenildi. Toplantıda genel başkan ve başbakan adayının Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olması kararlaştırıldı.
Başbakan Davutoğlu'nun bırakma kararının ardından Ankara kulislerinde en çok konuşulan isimlerden biri olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kongrede seçilmesi durumunda AK Parti'nin 3. genel başkanı olacak. AK Parti'nin 22 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongresinde başka adayın çıkması beklenmiyor. Buna göre Yıldırım Pazar akşamı resmen AK Parti Genel Başkanı olacak. Yıldırım’ın Haziran ayı içerisende de yeni kabineyi kurması yani Başbakan olması bekleniyor.
ÖMER ÇELİK AÇIKLAYACAK
Bu arada Parti sözcüsü Ömer Çelik saat 13:00’te AK parti genel merkezinde yeni başbakan adayını açıklayacak.
AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkan adayı gösterilecek ismin belirlendiği toplantı, yaklaşık 50 dakika sürdü.Toplantının ardından, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bir basın toplantısı düzenleyerek, genel başkan adayını kamuoyuna duyuracak.
BİNALİ YILDIRIM KİMDİR?
Binali Yıldırım 58., 59., 60. ve 61. Hükümet'lerde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmış olan Türk siyasetçidir. TBMM'nde 22. Dönem'de AKP'den İstanbul ve 23. Dönem'de AKP'den Erzincan milletvekili, 24. Dönemde de AKP İzmir milletvekili olarak yer almıştır.
61. Hükümette ismi değiştirilen Ulaştırma Bakanlığı yerine Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmuştur.
Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955 tarihinde, Refahiye, Erzincan'da dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı.
1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.
1990-1991 yılları arasında İsveç’te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.
Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa’da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.
İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.
1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) ‘da Genel Müdürlük görevinde bulundu.
Bu görevi sırasında İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde projelere imza attı.
Başta İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul’a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO’yu alanında dünyanın en büyük şirketleri arasına soktu.
1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası “Skal Kulübü” tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.
Binali Yıldırım, 58. Hükümet (Abdullah Gül Hükümeti), 59. ve 60. Hükümetler (I. Ve II. Recep Tayyip Erdoğan Hükümetleri) dönemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM 22. Dönem AKP İstanbul ve 23. Dönem AKP Erzincan milletvekilliği görevlerinde bulundu.
Bakanlığı sırasında gerçekleşen 22 Temmuz 2004 tarihli Pamukova Tren Kazası'nda 41 yolcunun vefat etmesi ve 80 yolcunun yaralanmasına ve de olay sonucunda oluşan kamuoyunun yoğun baskısına rağmen kazada sorumluluk kabul etmedi ve de istifasını vermedi.
Yıldırım ayrıca Youtube'un kapanmasına yönelik yoğun eylemleri ile uluslararası kamuoyunda sansürü teşvik eden bir figür olarak dikkat çekti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Temmuz 2011'de açıkladığı “Ustalık Kabinesi” olan 61. hükümette Binali Yıldırım, Türkiye'nin 71. Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı.
Bu göreve 4. kez getirilen ilk bakan oldu. Aynı zamanda en uzun süre aynı bakanlıkta görev yapan ilk isim oldu.
2007'den bu yana İsveç'te bulunan Dünya Denizcilik Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Binali Yıldırım'a verilen fahri doktora unvanları şunlardır:
* 20 Temmuz 2006 Girne Amerikan Üniversitesi,
* 19 Haziran 2009 Samsun 19 Mayıs Üniversitesi
* 7 Mayıs 2010 Cumhuriyet Üniversitesi,
* 29 Eylül 2010 Yozgat Bozok Üniversitesi,
* 28 Şubat 2011 Anadolu Üniversitesi,
* 12 Eylül 2011 Erzincan Üniversitesi,
* 20 Eylül 2011 Kırklareli Üniversitesi,
* 23 Aralık 2011 Almanya Berlin Teknik Üniversitesi,
* 6 Haziran 2012 Pamukkale Üniversitesi,
* 2 Aralık 2012 tarihinde Dünya Denizcilik Üniversitesi,
* 22 Mart 2013 Tarihinde Okan Üniversitesi’nden Fahri Doktora aldı.
Evli ve üç çocuk babası olan Yıldırım, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan ve kızı Büşra’nın “Derin Denizcilik Gemi Taşımacılık Sanayi ve limited şirketi” adında firmaları vardır.
1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde İzmir milletvekili seçildi.
24 Kasım 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hazırlayıp sunduğu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı 64. Hükümet kabinesinde Ulaştırma Bakanı olarak görevlendirildi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.