AKDAĞ'IN GİDİŞİNE VEKİLLER Mİ SEBEP OLDU?
25 Ocak 2013 Cuma 10:38
İçişleri, Turizm, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanları değişti. Erdoğan, iç kabinesi olarak adlandırılan, her önemli karar öncesi danıştığı dört isme bakanlık koltuğu verdi.
Başbakan Erdoğan beklenen hükümet revizyonunu dar kapsamlı tuttu. İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Kültür bakanlarının değişmesi siyasi kulisler için sürpriz olmadı. Ancak bu bakanların yerine gelenler isimler ise sürpriz oldu.
Başbakan Erdoğan’ın Afrika gezisi dönüşünde “Her an her şey olabilir” diyerek sinyalini verdiği kabine değişikliği dün gerçekleşti. Perşembe günleri gerçekleştirilen devletin zirvesindeki görüşme trafiği, kabine değişikliği haberiyle son buldu. Görüşme kapsamında ilk olarak Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’i Başbakanlık’ta kabul etti. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Gül ile Genelkurmay Başkanı Org. Özel’in görüşmesi ise saat 15.10’da başladı.
Üçlü zirve heyecan yarattı
Başbakan Erdoğan Köşk’e 15 dakika erken geldi ve üçlü görüşmeye geçildi. Üçlü görüşme haberi, Başkent kulislerini hareketlendirdi. Bir süredir beklenen kabine değişikliği haberi gelebileceği kulislerde konuşulurken, Genelkurmay Başkanı’nın da bulunması, “İstifa eden Donanma Komutanı Ora. Nusret Güner’in yerine atama yapılabilir” yorumlarını beraberinde getirdi. Org. Özel Köşk’ten ayrılırken, Gül ile Erdoğan’ın ikili görüşmesi 40 dakika sürdü.
‘İşlem tamam’
Üçlü zirvenin ardından Gül-Erdoğan görüşmesinin sürmesi “kabine değişikliği” beklentilerini güçlendirdi. Görüşme sürerken TBMM’ye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın kuliste karşılaştığı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e “İşlem tamam” dediği duyuldu. Bozdağ’ın, “işlem tamam” sözleri basın mensupları tarafından “kabine revizyonu” mesajı olarak yorumlandı.
Görüşmenin bitiminin ardından alışılagelmişin dışında kabine revizyonu sözlü açıklama yerine, yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, İçişleri Bakanlığı’na Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı’na Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığı’na da Mehmet Müezzinoğlu’nun getirildiği bildirildi.
Yıldırım tek kaldı
AK Parti’nin Abdullah Gül başkanlığında kurulan ilk hükümetinden bu yana tüm kabinelerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte görev alan Sağlık Bakanı Akdağ 10 yıl sonra koltuğuna veda etmek durumunda kaldı. Yıldırım ise kabinenin koltuğu hiç değişmeyen tek ismi olarak kaldı.
Gelenler sürpriz oldu
Revizyon ile koltuğunu kaybeden Şahin, Akdağ, Dinçer ve Günay, kabine değişikliği arifesinde isimleri “gidici bakanlar” olarak telaffuz edilen 4 isimdi. Erdoğan’ın gerçekleştirdiği revizyon bu çerçevede “gidenler” açısından AK Parti grubu ve siyasi kulisleri şaşırtmadı.
Müezzinoğlu da şaşırdı
10 yıldır bakanlık yapan Akdağ, sağlıkta önemli değişim politikalarına imza atan, Erdoğan’a en bağlı isimlerden biriydi. Ancak Akdağ, AK Parti Meclis grubunda geniş bir kesimin sıcak bakmadığı bir isimdi. Akdağ’ın yerine gelen Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ise revizyonun en sürpriz ismi oldu. AK Parti eski İstanbul İl Başkanı olan Müezzinoğlu, Erdoğan’ın İmam Hatip’ten okul arkadaşı ve AK Parti liderinin en güvendiği isimlerden biri.
İçişleri deneyimi
Açıklamaları ve gaflarıyla sık sık tartışma konusu olan İdris Naim Şahin’in kabine dışı kalmasında ise en büyük etkenin, İmralı süreciyle birlikte Erdoğan’ın bu makamda Şahin gibi tartışılan bir isim yerine devlet tecrübesi bulunan, her kesimle iyi ilişkiler kurabilecek bir ismin yer alması tercihinin etkili olduğu ifade ediliyor. Şahin’in yerine İçişleri Bakanlığı’na getirilen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler için kulislerde, “AK Parti hükümetleri döneminde İstanbul Valisi ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı olarak hem güvenlik birimleriyle hem de hükümetle uyumlu çalışmalar yürüttü” hatırlatması yapılırken, Güler’in bakanlığının muhalefetin yoğun tepki gösterdiği Büyükşehir Yasası’ndaki performansının bir ödülü olarak yorumlanabileceği de vurgulanıyor.
Kulislerde Erdoğan’ın, yerel seçimler öncesinde daha kapsamlı bir revizyona gidebileceği ifade ediliyor.
ODTÜ’lü bakan
1953, Bilecik doğumlu. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Anadolu Üniversitesi’nde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde iletişim felsefesi ve iletişim sosyolojisi üzerine dersler verdi. Kanal 7 Televizyonunda program, Yeni Şafak gazetesinde yazarlık ve yöneticilik yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve Başbakanlık’ta danışman olarak çalıştı. skişehir milletvekili olan Avcı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı yapıyordu.
Tek bekar bakan
1968 Adana doğumlu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Siyaset bilimi masterı yaptı. Bir süre gazeteci olarak çalıştı. AK Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Çelik, Başbakan’a yakın isimlerden birisi olarak biliniyor. Ömer Dinçer kabinedeki tek bekar bakan oldu.
SINIF ARKADAŞI
1955 doğumlu Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan’ın İmam Hatip’ten sınıf arkadaşı. Doktor olan Müezzinoğlu Özel Avcılar Hastanesi’nin de sahibi. Yunanca, İngilizce ve Arapça bilen Müezzinoğlu, evli ve 2 çocuk babası.
Deneyimli bürokrat
1949 Mardin doğumlu Muammer Güler Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. 1973’ten bu yana devlet bürokrasisinde önemli görevlerde bulunan Güler’i kamuoyu İstanbul Valiliği sırasında tanıdı. Güler evli ve iki çocuk babası.
VEKİLLER İSTEMEDİ
Kulislerde Akdağ’ın vekillerle ilişkilerinin iyi olmadığı ve gidişinde, grubun bu tavrının yanısıra Erdoğan’ın kendisini dinlendirmek istemesinin de etkili olduğu ifade ediliyor. Akdağ AK Parti hükümetlerinden aynı koltuğu koruyan iki bakandan biriydi.
Karne dağıtacaktı
Kulislerde kabine değişikliği konuşulurken Ömer Dinçer’in makam odasını toplamaya başladığı ve bugünkü karne dağıtımı programını iptal ettiği bilgisi geldi. Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunu kaybetmesinde ise illerdeki personel operasyonlarında milletvekillerine haber vermemesi, gruptan gelen talepleri yerine getirmemesi, milletvekilleriyle yakın bir ilişki içinde olmaması ve eş durumu tayinleriyle ilgili tartışmaların etkili olduğu belirtiliyor.
Twıtter’dan duyurdu
Köşk’teki üçlü zirve sürerken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, twitter’da, “Turizm alanında çalışan bütün arkadaşlarıma görev sürem içinde bana yaşattıkları başarılı sonuçlar için içten teşekkür ederim” diye yazdı. Günay’ın bu mesajı, “veda mesajı” olarak yorumlandı ve “Kabine revizyonu” ihtimalini güçlendirdi. Bu sırada Başbakan Erdoğan’ın görevden aldığı bakanları arayarak, haber verdiği iddiası da kulislere yayıldı. Günay’ın kabine dışında kalmasında son dönem açıklamalarıyla sık sık AKP politikaları ters düşmesinin etkili olduğu da kulislerde konuşuluyor.
Vatandaşa ‘At bir takla’ demesi unutulmadı...
2011 seçimiyle göreve gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, gaflarıyla hep gündemde kaldı. Prof. Büşra Ersanlı, KCK davasından tutuklanınca Şahin’in daha önce dava açılan akrabalarını hatırlatması eleştirildi. 4+4+4’ü protesto eden öğretmenlere sıkılan biber gazı için “Biber gazımız yüzde 100 organik, doğal” demesi de tepki çekti. Erzurum’da kendisini gördüğüne sevinen bir vatandaşa Şahin’in “Hadi bir takla at da göreyim” karşılığını vermesi de eleştirildi. Bakan Şahin’in Uludere konusunda da “Özür dilenecek bir olay değil” sözü de çok tartışıldı. Şahin, Van depremi sonrası çadıra yerleştirilenlere “Sarayda oturuyorsunuz, gel dediğiniz yok” diye seslenmişti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.