AŞIRI İLAÇ KULLANIMI İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ZARARLI,FAKAT İLAÇ FİRMALARI İÇİ
İsmail Arslan
17 Ocak 2019 Perşembe 18:11
Dünyada ilaç harcamaları her geçen gün artıyor.Ancak bu artış tıbbi gerçeklerden değil, ilaç endüstrisinin politikalarından kaynaklanıyor.
Dünyanın en büyük sektörlerinden biri konumundaki ilaç endüstrisi , pazarlama teknikleri, doktorlar ve bir kısım eczacılar üzerindeki etkinliği, medya desteği ve uluslararası saygınlığa sahip kurumlarla yaptığı işbirliği ile giderek daha tehlikeli bir sektör haline geliyor.Bugün tip dünyası ilaç sektörünün kontrolü altında.Doğal olarak tedavi yöntemleri de ilaç firmalarının isteği doğrultusunda şekilleniyor.Bu durum ilaç harcamalarında abartılı bir artışa ve her yıl milyarlarca Dolarlık gereksiz ilaç alımına sebebiyet veriyor. İlaç firmaları bunu gerçekleştirmek için her yolu deniyor.
İlaç firmalarının böylesine büyük sermaye gruplarına ve âdeta insan sağlığını sömüren birer şebekeye dönüşmesinde en fazla pay sahibi olanlarsa malasef doktorların bir kısmı ve bazı eczacılar.Ilaç firmaları tarafından kendilerine sunulan cazip promosyonlar karşılığında pek çok doktor ve eczacı, hastalara tıbbın temel esasları gereğince değil, söz konusu ilaç firmalarının istediği şekilde yaklaşıyor. Tıpta en temel hedeflerden biri olan; hastaların en kısa zamanda, e düşük dozda ve en az ilaçla iyileştirilmesidir.Bu ılke ne yazıkki yerini tam tersine bir anlayışa bırakmış durumda.Ilaç firmalarının, hastaların ilaca bağımlı hale gelmesi ve mümkünse ömür boyu aynı ilacı kullanmaları noktasındaki hedefleri, bir kısım doktorlar aracılığıyla hayata geçiriliyor.
İlaç endüstrisinin ilaç kullanımını artırmak için başvurduğu yöntemlerden biri de, bu amaca hizmet eden araştırmalarla bilimsel dayanaklar oluşturmak. Sağlık alanında faaliyet gösteren çeşitli olumlu göstergelerin yeraldığı araştırmalar yayımlayan ilaç firmaları, böylece hem bağımsız ve saygın kabul edilen kurumlarca refarans gösterilmiş, hem de satışlarını artırmış oluyorlar.Öte yandan, çeşitli sağlık kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilen sağlık taramaları da bilerek ya da bilmeyerek benzer bir amaca hizmet etmiş oluyorlar.
Bütün bunların dışında, günlük hayatımızın bir parçası haline gelen ve ilaç kullanımındaki artışın en önemli sebebi olan ilâçlarsa ağrıkesiciler ve antibiyotikler.Ilaç firmalarının söz konusu politikaları ve uygulamaları neticesinde bugün insanlar en ufak rahatsızlıklarında dahi ağrı kesicilere ve antibiyotiklere sarılır hale geldiler. Ancak doktorlar da temiz hava, istirahat, meyve ve sebze tüketimi gibi doğal tedavi yöntemlerini eş geçerek hastasına hemen bir ağrı kesici veya antibiyotik yazmayı tercih ediyorlar.
İlaç kullanımının en çok abartıldığı alanlardan biri de hiç kuşkusuz ruh sağlığı.Bugün pek çok açıdan zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olmasına karşın, psikoloğ ve psikiyatristler kendilerine müracaat eden hemen, hemen bir çok hastalarına antidepresan ve benzeri ilaçlar yazıyorlar.Bu ilâçlarsa zamanla kişinin kendisinden, ailesinden ve toplumdan uzaklaşmasına zemin hazırlıyor.Bu durum dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiyedede bu şekilde devam ediyor. Dolar civarında olan ilaç harcamaları,bugün 20 milyar Dolara ulaşmış bulunuyor. Türkiyede ve dünyada giderek büyüyerek devam eden bu sorunun çözümü için bazı gerekenler yapılabilir.
ÖRNEĞİN; İlaç firmalarının insanları aşırı ilaç kullanımına teşvik eden manippülasyonlarına göz yumulmamalı , başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm sağlık kurum ve kuruluşları bu oyuna gelmemeli.
İlaç firmalarının tahakkümü altında gereksiz ilaç yazan doktorlar ve muayene olmaksızın kendilerine gelen hastalara reçetesiz ilaç veren eczacılar kontrol edilmeli.
Doktorlar, istirahat, egzersiz, temiz hava ve bol meyve, sebze tüketiminin yeterli olacağı durumlarda, hastalarını antibiyotik ve ağrıkesiciye yönlendirmemelidir.
Sağlık bakanlığı, doktorların reçetelerini kontrol etmeli ve aşırı ilaç yazmaktan kaçınan doktorlar özendirilmelidir.
Sağlık Bakanlığı, tıpkı alkol ve sigarada olduğu gibi,aşırı ilaç kullanımına karşı da etkin bir mücadele yürütmelidir.
Aşırı ilaç kullanımının zararları konusunda kısa metinler ve filimler hazırlanarak, televizyon ve internet aracılığıyla toplum bilgilendirilmelidir.Gibi vesailer olabilir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.