ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZESİ AÇILDI
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzesi düzenlenen törenle açıldı.
24 Mayıs 2016 Salı 22:32
Güzel Sanatlar Fakültesi’nde büyük emeklerle hazırlanan Güzel Sanatlar Fakültesi Müzesi, Baksı Müzesi’nden sonra doğudaki en kapsamlı müze olarak dikkat çekiyor.
Törene, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Hüseyin Koçan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, çok sayıda akademisyen, sanatçı ve öğrenciler katıldı.
Müze hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, tarihsel süreçte birçok alanda merkezi bir kimlik olmayı başarmış Erzurum’un, günümüzde de fakülte aracılığıyla sanat alanında da bu merkez olma durumunu gerçekleştirmeye çalışmakta olduğunu söyledi. Kavukçu: “Yaklaşık 250 sanatçıya ait, 350'yi aşkın eser ve 2 bin 500 metrekarelik sergileme alanı ile İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerin ardından Anadolu'da çağdaş nefesli aynı zamanda geniş yelpazeli yeni bir 'Müze' ile sanatseverlerle buluştuk. 11 yıl önce 'Müzeye İlk Adım' sergisi ile başlayan müze oluşumu, son iki yılda ivme kazanmış, gerek eser bağışları gerekse fiziksel mekân oluşumu açısından doyurucu bir boyuta kavuşmuştur. Müze envanterinde bulunan eserlerin tamamı sanatçıların kendileri tarafından bağışlanmıştır. Müzemizde ulusal ve uluslararası ölçekte resim, heykel, seramik, fotoğraf, karikatür, geleneksel Türk sanatları, yerleştirme ve video-art alanlarında eser sergilenmektedir. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzesi farklı disiplinlerin bir arada olması nedeniyle fakülte öğrencileri, hem ilk ve ortaöğretim öğrencileri hem de bölge halkı açısından oldukça önemli durumdadır. İlk ve ortaöğretim öğrencilerinin ve halktan ilgisi olan kişiler için uygulamalı ve teorik etkinlikler de ayrıca planlanmıştır." diye konuştu.
Törende konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin Cumhuriyet döneminin en önemli projelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, üniversitenin bugün geldiği üstün seviyesinden bahsetti. Bugün Türkiye’nin hemen hemen bütün üniversitelerinde, bürokraside, siyasette birçok Atatürk Üniversiteli mevcut. Çünkü şimdiye kadar 300 bine yakın mezun vermiş bir üniversiteyiz.
Erzurum, Türkiye için çok önemli stratejik konumda olan bir şehir. Ülkemizin hem Kafkaslara hem de doğuya açılan kapısı. Üniversitemiz bu noktada bölge üniversiteleri adına bir merkez olduğu gibi şehrimiz de bölge şehirleri adına nüfuzu olan bir şehirdir. Türkiye’nin kalbi nasıl Erzurum ise, Erzurum’un kalbi de Atatürk Üniversitesi’dir. Sizlerin bugün burada olup eserlerinizle katkı yapmanız da bunun bir göstergesi olduğu için hepinize teşekkür ediyorum. Üniversitelerin dışa açılan birkaç pencerelerinden biri de Güzel Sanatlar Fakülteleridir. Üniversiteyi tanıtan, dışarıda temsil eden veya cazibe merkezi yapan bu bölümlerdir. Bu yüzden yeni açılan müzemiz çok önemli. Müze yaşayan varlıklar gibidir. Geçmişi bugüne, bugünü geleceğe taşıyan varlıklardır. Müzelerin kültür tarih ve bulunduğu medeniyeti istikbale taşıma adına büyük önem arz ediyor. Yani bir noktada şehirlerin ve milletlerin hafızasıdır. Sanatkârlar da bu hafızayı oluştururken üreten bir vazife üstlenmiş kişilerdir. Bu noktada sizin eserleriniz tüketen değil, üreten kısımda olduğu içinde ayrıca kıymetli. Müzemizin başta öğrenciler olmak üzere bütün halkımıza da açık olacağını belirtmek istiyorum” dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Hüseyin Koçan, asıl hizmet belediyeciliği yanında sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlere de destek oldukları için Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzesi’nin açılmasından da mutlu olduklarını belirtti. Koçan, kendisinin de Baksı Müzesi onursal üyesi olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi olarak sanatsal faaliyetlere her zaman destek olacaklarını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Müzeyi gezen Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve misafirler, tüm sanat dallarına ait eserleri inceleyerek eserler hakkında bilgi aldılar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.