24 Kasım 2024
  • Erzurum9°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara2°C

BAKAN: ENDİŞELENMEYİN!

Bakan: Endişelenmeyin!

25 Şubat 2012 Cumartesi 22:47

ZORUNLU eğitimin ’4+4+4’ şeklinde 12 yıla çıkarılmasına yönelik tereddüt ve endişeler bulunduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili geriye gidiş olacağına dair endişelerden bahsediliyor. Altını çizerek söylemeliyim ki, biz bu çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili konularda asla taviz vermedik vermeyeceğiz. Endişelenmeyin" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer çeşitli okul ve yurtların açılış törenlerinde bulunmak üzere Isparta’ya geldi. İlk olarak Isparta Valisi Memduh Oğuz’u makamında ziyaret eden Bakan Dinçer, daha sonra Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi içerisindeki Anadolu Öğretmen Lisesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Burada öğrencilerle sohbet eden Bakan Dinçer, öğrencilere mutlaka üniversite okumaları tavsiyesinde bulundu. Açılışta Fatih Projesi hakkında bilgi veren Bakan Dinçer, Türkiye’nin teknoloji alanında okullarda yaptığı yatırımla ciddi bir atılım yaptığını söyledi.

"KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASINDA TAVİZ VERMEDİK"
Buradaki programın ardından Davraz Mahallesi’ndeki Tümay-Ali Yavuz Ergun Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine katılan Bakan Dinçer, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili gösterilen tepkilere yanıt verdi.
Özellikle son günlerde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve kesintili hale getirilmesiyle ilgili bir takım tereddütler sergilendiğine dikkati çeken Dinçer, "Özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili geriye gidiş olacağına dair endişelerden bahsediliyor. Ama ben hemen şunun altını çizerek söylemeliyim ki, biz bu çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili konularda asla taviz vermedik vermeyeceğiz" dedi.
"KIZLARIN SAYISI ERKEKLERİ GEÇTİ"
2002 yılına kadar Türkiye’de ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 90’ı ;aştığını belirten Dinçer, aradan geçen 9 yıllık sürede ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 99’a yaklaştığını kaydetti. Okullaşma oranında sorunun neredeyse çözüldüğünü vurgulayan Bakan Dinçer, "Bu sorunu çözdük desek çok fazla abartmış olmayız. İlköğretimde kız çocuklarımızın sayısı erkek çocuklarımızı geçti. Bu sizce hakikaten bizim bu konuda ortaya koyduğumuz çabaları, uğraşıları, hedefleri göstermez mi?" diye konuştu.
"HİÇ KİMSE ENDİŞELENMESİN"
Kız çocuklarının okula gönderilmesi için özel bir çaba harcandığına işaret eden Bakan Dinçer, şunları kaydetti:
" ’Haydi kızlar okula’ dedik, ‘Baba beni okula gönder’ dedik, ‘Ana kız okulda’ dedik. Maddi durumu iyi olmayan aileler için şartlı nakil uygulamaları yaptık. İlköğretim ve lisede kız ve erkeğe ayrı olmak üzere maddi destekler sağladık. Okula devam ve kayıt konusunda özel bilişim tabanlı programlar geliştirdik. Çocuğunu okul çağına girdiği halde okula göndermeyen ailelerin evine tek tek gittik. Bütün bunları çocuklarımızın okula gelmeleri için eğitilmeleri için yapıyoruz. Ve kız çocuklarımız için bu zamana kadar yaptığımız çabalar, gayretler, elde ettiğimiz sonuçlardan geriye gidecek herhangi adım atacağımıza ihtimal verir misiniz, bu konuda taviz vereceğimiz aklınızın ucundan geçer mi? O yüzden endişelenmeyin."
TEPKİLER
CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifiyle ilgili, ”Çocuklarımızı size çırak da vermeyeceğiz, gelin de vermeyeceğiz” dedi.
Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü ise, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması teklifine ilişkin, ”toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren böylesi konuların üzerinde uzlaşılmasının demokrasi kültürünün gelişmesine hizmet edeceğini” belirtti.
4+4+4E KAFESLİ PROTESTO

İZMİR’de Dev- Lis öğrenci grubu, sekiz yıl zorunlu eğitimi 4+4+4 sistemiyle değiştirmek isteyen hükümeti protesto etti. Plastikten yapılan sembolik kafesin içine giren bir protestocu kız elinde, ’Kobay değiliz, öğrenciyiz’ pankartıyla değişikliğe karşı çıktı.
Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan yaklaşık 30 kişilik Dev- Lis öğrenci grubu, ellerinde ’Tayyip eğitimde şansını zorlama’, ’4+4+4 zorunlu eğitim 4 yıla iniyor’ yazılı dövizlerle yürüdü. Kurdukları plastikten kafesin içine giren bir öğrenci kız elinde, ’Kobay değiliz, öğrenciyiz’ yazılı döviz, ’psikoloji’ ile ’Türk dili ve edebiyatı’ ders kitaplarıyla eylem bitene kadar kafeste oturdu. Öğrencilerin eylemine, yoldan geçen vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
Grup adına basın açıklamasını, dönem sözcüsü İlayda Tekkılıç okudu. Tekkılıç, "Hep aynı şeyi yapıyorlar. Sabah uykudan kalkıp hakkımızda karar alıyorlar. Rüya görüyorlar, proje üretiyorlar, üzerimizde deniyorlar. Onlar laborant, biz denek. Uymadı değiştiriyorlar. Kredili sistemde bunu yaptılar, sınav sisteminde bunu yaptılar. Şimdi de zorunlu eğitimde yapıyorlar. Hayatlarımızı harcıyorlar. Sekiz yıl zorunlu eğitimi 4+4+4 gibi ne idüğü belli olmayan bir sisteme çevirmeye çalışıyorlar. Yıllarca ’Haydi kızlar okula’ kampanyası ile göz boyadılar, şov yaptılar. Televizyon programlarına çıkıp lafla insanları yardım etmeye çağırdılar. Yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış. Zorunlu eğitimi 12 yıla çekmiş gibi görünerek esasında eğitimi dört yıla çekmiş oluyorlar" dedi.
Tekkılıç, bu sistemin aynı zamanda kız çocuklarının okuma olanaklarını da ortadan kaldıracağını dile getirdi. İlayda Tekkılıç, "5 yıl mezunu kadınlar yaratıldığı gibi şimdi de 4 yıl mezunu kadınlar yaratılacak. Böylece o okula yollamak için çırpındıkları kızları dört sene okutup evlerine yollayacaklar. Evlerine yollayamadıklarını da çocuk gelin yapıp 70 yaşındaki insanlarla evlendirecekler. Öğrencileri kobay görüp sürekli üzerlerinde deneme yapıp kaybolmuş bir kuşak yarattılar. Yetmedi. Sınavlarla boğuşup çocuk olmanın ne demek olduğunu unutturdular. Yetmedi. Şimdi de kız çocuklarını okuldan uzaklaştırmak pahasına sırf İmam Hatip’in yollarını açmak için kesintisiz eğitim kavramını ortadan kaldırıyorlar. Bu devran böyle dönmez" diye konuştu.
Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
TBMM'YE YÜRÜMEK İSTEYENLERE MÜDAHALE
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması teklifini protesto etmek için TBMM’ye yürümek isteyen Eğitim İş üyelerinden oluşan gruba polis biber gazıyla müdahale etti.
Eğitim İş üyesi bir grup, açıklama yapacakları TBMM’nin Dikmen Kapısı’na, Kızılay YKM’den yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı, grubun yürümesine izin verilmedi. Bunun üzerine gruptakiler ile polis arasında yaşanan tartışmanın ardından, polis grubu biber gazı kullanarak durdurdu. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler basın açıklamasını Güven Park’ın içinde yaptı.
Basın açıklamasını yapan Eğitim İş Genel Başkanı Demir, zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifiyle 1997’den bu yana uygulanan 8 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin kaldırılacağını, 4 4 4’ten oluşan kademeli geçiş sistemi getirileceğini söyledi.
Uygulanacak olan bu yeni düzenleme ile ilköğretimin kesintili olacağını belirten Demir, şöyle konuştu:
”Yasal düzenlemenin ilköğretimin birinci kademesinden sonra öğrencilerin açık öğretim sistemi ile kalan kademeleri tamamlamasına olanak sağlaması, temel eğitim çağındaki çocukların eğitim sürecinden koparak okuldan uzaklaşmalarına neden olacaktır. Bu durum, okula devamlarını sağlamakta zorlandığımız kız öğrencilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Kırsal kesimde eğitim gören kız çocuklarımız, ilköğretimin birinci kademesinden sonra eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalacaklardır. AKP grubu tarafından TBMM’ye sunulan zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin geri çekilmesini talep ediyoruz.”
Konunun tüm taraflarını kapsayıcı, eşit ve demokratik katılımla gerçekleşecek şekilde bir çalıştay düzenlenmesini de istediklerini belirten Demir, gerekli yasal düzenlemelerin de bu çalıştayın çıktıları doğrultusunda yapılması gerektiğini öne sürdü.
Demir, zorunlu eğitimin okul öncesi eğitimi de kapsayacak biçimde ’kesintisiz’ 13 yıl olması gerektiğini sözlerine ekledi.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.