23 Ekim 2024
  • Erzurum9°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara17°C

BAKANLAR KURULU SONRASI AÇIKLAMA!

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama!

25 Haziran 2012 Pazartesi 21:12

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu, yaklaşık 7 saat sürdü.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Düşürülen uçağımız bir keşif uçağı olmakla birlikte o gün keşif yapmıyordu. Radarlar Türkiye'nin tezini doğrular niteliktedir.' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu, yaklaşık 7 saat sürdü. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açıklamalarda bulundu:
'Suriye son dönem 5 kez hava sahamızı ihlal etti. Düşürülen uçağımız bir keşif uçağı olmakla birlikte o günkü görevi bölgedeki radarların test edilmesinden ibaretti. Yani, keşif uçağıydı ama o gün keşif yapmıyordu. Uçağımız silahsızdı, iddia edildiği gibi bir keşif söz konusu değildir.
'RADARLAR BİZİ DOĞRULUYOR'
Radarlar Türkiye'nin tezini doğrular niteliktedir. 3. tarafların radarlarına da bakılabilir.
Suriye'nin ileri sürdüğü argümanların gerçekle ilgisi yoktur. Suriye'nin kasıtlı olarak hedef aldığına dair hiçbir kuşku yoktur.
'SURİYE'NİN İDDİALARI TEMELSİZDİR'
Suriye'nin Türk uçağının kimliğini belirleyemediği yönündeki iddiaları temelsizdir.
Suriye tarafı uçağımızın Suriye ulusal hava sahası içinde vurulduğu yönünde kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik çabalar sergilemektedir.
Uluslarası hukuk uyarınca ülkelerin açık denizler üzerinde bulunan hava sahasını serbestçe kullanma hakkı bulunmaktadır. Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır.
'GEREKEN ADIMLAR ATILACAKTIR'
NATO ve BM'ye gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Türkiye meşru sınırlar içerisinde gereken adımları atacaktır.
Suriye soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden, silahsız bir uçağımızı hedef alıp düşürmüştür. Bu hasımane eylem, tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir.
'PİLOTLARIMIZLA İLGİLİ BİLGİLER DOĞRU DEĞİL'
Pilotlarımızın Suriye tarafının veya bir üçüncü ülkenin elinde bulunduğuna dair hiçbir bilgi doğru değildir. Keşke öyle olsaydı, hayatta olduklarını bilir ve bir şekilde kendilerine ulaşırdık.'
Arınç, Türkiye'nin 4. ve 5. maddeler kapsamında NATO'ya gerekli müracaatı yaptığını belirterek, 'Hukuki meşruiyet içerisinde uluslararası hukukun bize tanıdığı bütün imkanları sonuna kadar kullanacağımızın elbette bilinmesi gerekir. Bunun içerisine meşru müdafaa da girer. Bunun içerisine mukabele-i bilmisil de girer. Bunun içerisine uluslararası hukukun mütecaviz devlete yöneltebileceği bütün müeyyideler de girer. Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır. Kamuoyu müsterih olsun' diye konuştu.
Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın grup toplantısında bütün Türkiye'ye ve dünyaya, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili görüş ve düşüncelerini ifade edeceğini bildirdi.
'İKİNCİ UÇAĞA DA ATEŞ AÇILDI'
Arınç, Suriye'nin askeri uçağı düşürmesinin ardından ilk kurtarma çalışmaları kapsamında en yakın üstlerden dört helikopterin, biri üzerinde helikopter bulunduran üç geminin olay mahaline gittiğini belirterek, 'Arkasından da bir Casa uçağı ve yine başka yardım ekipleri yola çıkmıştır. Maalesef Casa uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız Suriye yetkililerini aramış ve bu arayış üzerine de bu taciz derhal kesilmiştir' dedi.
Arınç, savaş çığırtkanlığı yapmanın doğru olmadığını belirterek, 'Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok' dedi.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.