19 Ocak 2025
  • Erzurum0°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara7°C

BANKA VE NOTERLERDE YENİ DÖNEM! ARTIK YAPILAMAYACAK

Banka ve noterlere yeni sistem geliyor. Araba, ev alım-satımlarında bir dönem sona eriyor. Herkesi çok yakından ilgilendiren uygulama ile ilgili önemli adımlar atıldı.

Banka ve noterlerde yeni dönem! Artık yapılamayacak

14 Şubat 2021 Pazar 18:38

Banka ve noter dolandırıcılığını bitirecek sistem için adımlar atıldı. Salgın ile birlikte önemini katlayan dijitalleşme ile birlikte vatandaşı koruyacak uygulamalar bir bir hayata geçiyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin (EKDS) banka ve noterlerde kullanılması ile sahte kimlik ile dolandırılmalar son bulacak.

Tüm vatandaşları çok yakından ilgilendiren bir uygulama başlıyor. Banka ve noterlere yeni sistem geliyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin (EKDS) banka ve noterlerde kullanılması için adımlar atıldı. İşte detaylar…

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
 
Noterlerde POS cihazına benzer bir makine olacak. Notere gelen vatandaş bu makineden kimlik kartını geçirecek. Daha sonra parmağını gösterecek. Makine, kontrol edip "Bütün bilgileriniz çıkıyor. Fotoğrafınız, parmak iziniz, doğru siz o kişisiniz" diyecek. Ondan sonra noterde işlem yapılabilecek. Sistemle özellikle araç, ev alım-satımlarında noterde yaşanan sahtecilik ve dolandırıcılık olayları bitirilmiş olacak. Kimse sahte kimlik ile karşısındaki dolandıramayacak. Uygulamanın benzeri bankalarda da kullanılacak.
DEPREM İÇİN ÖZEL YAZILIM GELİŞTİRİLDİ
 
Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, doğal afetlerde kullanılmak üzere AFAD yazılımı geliştirildi. Bu uygulamada toplanma merkezinin neresi olduğu gibi bilgiler kişiselleştirmiş olarak indirilebilecek.
 
Deprem olursa sistem devreye girerek, "Senin toplanma merkezin burası, bundan sonra yapman gerekenler şunlardır" diyecek. Bir kişi enkazın altında kaldığında onunla konuşabilme imkânı sağlanacak. En yakın ulaşabileceği telefon ona santral yapılacak, onun üzerinden mesaj atma ve konuşabilme, konum bildirme imkanı olacak. Türkiye'nin sokak sokak fotoğraflarının yer aldığı bu veri tabanı 112 ile entegre edilecek. Vatandaşlar nüfus idarelerine gitmeden e-evlilik uygulamasıyla işlemlerini de yapabilecek. Uygulama bu yıl başlıyor.
 
DİJİTALLEŞME UYGULAMALARIYLA 9.1 MİLYARLIK TASARRUF
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na verdiği bilgiye göre Türkiye'de e-devlet kullanıcı sayısı 52.1 milyonu buldu. Bu platformda 722 kurum 5 bin 450 hizmet sunuyor. Dijitalleşme uygulamalarıyla toplam 9.1 milyar liralık da tasarruf sağlandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.