BAŞBAKAN YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİ AÇIKLADI...
05 Nisan 2012 Perşembe 13:51
Bugün açıklayacağımız yeni teşvik sistemi, hükümetimizin uygulamaya koyacağı 4'üncü teşvik sistemi olacak. Bildiğiniz gibi Türkiye ekonomisi, Hükümetimiz döneminde son derece dinamik, güvenli ve istikrarlı bir yapı sergiliyor. 2002 sonundan itibaren, küresel krizin en ağır seyrettiği 2009 yılı hariç olmak üzere Türkiye ekonomisi sürekli büyüme kaydetti. 230 milyar dolardan devraldığımız gayri safi milli hasıla, 9 yılda 3 kattan fazla artış göstererek, 2011 sonunda 772 milyar dolara yükseldi. 36 milyar dolardan devraldığımız ihracat 135 milyar dolara; 27 milyar dolardan devraldığımız Merkez Bankası rezervi 91 milyar dolara ulaştı. Kronik enflasyonda, işsizlik oranlarında ve faizlerde tarihi seviyelerde düşüş kaydettik
Güven istikrarın kendilerinin önemli sırrı olduğunu kaydeden Erdoğan tüm Türkiye'ye hitap ettiklerini söyeldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş hükümetler dönemlerinde olduğu gibi, belli bölgelere, belli zümrelere, belli çevrelere değil, tüm Türkiye'ye hitap edecek bir teşvik anlayışını hakim kıldıklarını, teşviklerin ölü doğmasına mahal vermedikleri gibi suistimal edilmesine de asla müsaade etmediklerini belirterek, '9 yıllık süreçte, günün şartlarına, ulusal ve küresel ekonominin seyrine göre, teşvik sistemini yeniledik. Yeni ihtiyaçları, yeni şartları özellikle gözettik, küresel ekonomideki gelişmelere ve krizlere göre teşvikleri yeniledik, sürekli müteyakkız olduk ve yeni gelişmelere uyum sağladık. Bugün açıklayacağımız teşvik sistemi de, aynı şekilde yeni şartların, yeni ihtiyaçların, ulusal ve küresel ekonomideki yeni gelişmelerin ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemidir' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, '2009 yılında uygulamaya koyduğumuz teşvik sisteminde çok ciddi başarı kaydettik. O gün ortaya koyduğumuz hedeflere ulaştık. Temmuz 2009'dan bugüne kadar, mevcut teşvik uygulaması kapsamında, 11 bin 382 adet teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgeler kapsamında, 157 milyar lira tutarında yatırım, 375 bin 609 kişilik de yeni istihdam öngörüldü' dedi.
Erdoğan, '2009 yılından bugüne kadar uygulanan teşvik sistemiyle, yüzde 72 gibi büyük bir oranda, komple yeni yatırım bunu hedeflemişiz, bu öngörülmüş, bu hedefimiz de gerçekleşmiştir. Biz, bu mevcut sistemle, Büyük Ölçekli yatırımları, özellikle de uluslar arası doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik. Sonuçlar incelendiğinde, bunda da başarı sağladığımız görülecektir. Nitekim bunu artık bizim dışımızda özellikle de dünya medyası bu gerçeği teyit etmiştir. Sonuç itibariyle, mevcut teşvik sistemi, Türkiye'nin tüm bölgelerinde yatırımların arttırılması bakımından etkili sonuçlar doğurmuştur. Bu nedenle sistemin yapısını temel olarak, önümüzdeki dönemde de muhafaza ediyoruz, yeni Teşvik sistemini de bu temel üzerine inşa ediyoruz' dedi.
2023 yılına ilişkin çok önemli hedefleri olduğunu kaydeden Erdoğan 2 trilyon dolar ile dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini yineledi.
Yeni teşvik sisteminin temel hedefleri olarak cari açığın azaltılması için ithalat bağımlılığı ürünlerin üretimi başta geliyor. Yeni teşvik sistemi 4 ana bileşenden oluşuyor.
Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini bu yeni sistemle hedeflediklerini belirten Başbakan yeni teşvik sistende dört ana bileşeni açıkladı.: Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, Stratejik Yatırımların Teşviki...
Yer tahsisi, gelir vergi stopajı indirmi, gümrük muafiyet desteği verilecek. Erdoğan teşvik kapsamında arazi tahsisi ve faiz desteği olacağını açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini bu yeni sistemle hedeflediklerini belirterek, 'Bu hedefler doğrultusunda oluşturulan yeni teşvik sistemimiz, dört ana bileşenden oluşuyor: Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, Stratejik Yatırımların Teşviki...' dedi.
Yatrırım yerine bakılmadan savunma, havacılık, otomotiv sektörüne destek verilecek.
Eğitim yatırımları yerine bakılmadan teşviklerden yararlanacak.
Özellikli eczacılık ürünleri olan, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile, kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlanacak.
TÜİK verilerine göre değişken özellikli il bazlı teşvik sistemine geçileceğini açıklayan Erdoğan illerin gelişmişlik düzeyi verileri ışığında değişim olacağını belirtti. illeirn sosyo ekonomik gelişmişliğine göre 6 bölgeye ayrıdığını kaydeden Erdoğan bu illere yatırım yapacaların ödemeleri 10 yıl kamu tarafından karşılanacak.
Yatrırmların OSB'lerde yapılması halinde yapılacak ödemeleri 12 yıl kamu yapacak.
Başbakan az gelişmiş illere ayrılan yatırımları avantajlı şekilde destekleyeceklerini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, '6'ıncı bölgede, 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda, Sigorta Primi Desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle uygulanacak. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını, bölgeler itibariyle yeniden belirledik ve artırdık. Artırılan bu oranlar 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacak' dedi.
Önemli bir yenilik getiridiklerini kaydeden Erdoğan yatırımcı, vergi indirimi desteğini, yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabileceğini belirtti. Örneğin, Kocaeli'nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş'a da yatırım yaparsa, yatırıma katkı oranının yüzde 80'ini Kocaeli'nden elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek. Bu yeni düzenleme, değişen oranlarda uygulanacak ve 1'inci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacağını dile getirdi.
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeni teşvik sistemi geçerli olacak.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.