BİNGÖL'DE ŞİDDETLİ BİR DEPREM DAHA! GELEN İLK BİLGİLER...
Bingöl'de dün meydana gelen depremin ardından saat 09.51'de bir deprem daha meydana geldi.
15 Haziran 2020 Pazartesi 10:52
AFAD depremin büyüklüğünü 5.6 olarak açıkladı. 7 kilometre derinlikteki sarsıntı deprem, Karlıova ilçesinin yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçeler ile Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Muş'ta da kuvvetli hissedildi. Depreme ev ve iş yerlerinde yakalananlar kısa süreli panik yaşadı. Birçok kişi, deprem sırasında ve ardından sokağa çıkarak, binaları terk etti.
Bingöl’ün Karlıova ilçesinde dün yaşanan 5.7 büyüklüğünde depremin ardından bugün de saat 09.51'de 5.6 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.
Karlıova Kaynarpınar'da 5.6 büyüklüğündeki deprem, ilçeye sınır olan Erzurum, Erzincan ve Muş'ta da hissedildi. Depreme ev ve iş yerlerinde yakalananlar kısa süreli panik yaşadı. Birçok kişi, deprem sırasında ve ardından sokağa çıkarak, binaları terk etti.
Karlıova’ya sınır olan Erzurum'un Çat ilçesinin kaymakamlık binası önünde depreme yakalananlar panik yaşadı. Deprem anında yaşanan sarsıntı nedeniyle sokağa koşanlar telefonla yakınlarını aramaya çalıştı.
KANDİLLİ 5.5 OLARAK AÇIKLADI
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise, 09.51'de meydana gelen depremin büyüklüğünü, 5.5, merkez üssünü ise Kaynarpınar köyü olarak açıkladı.
5.6 SONRASI 5 DEPREM DAHA
Bu depremin ardından bölgede, saat 10.14’e kadar en büyüğü 3,9 olan 5 deprem oldu.
İKİ DEPREM ARASINDA 153 SARSINTI
Dün saat 17.24’te meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem ile bugün saat 09.10’da olan 5.6 büyüklüğündeki depreme kadar ise bölgede 153 sarsıntı yaşandı. Merkez üsleri Karlıova ve Yedisu olan sarsıntıların en küçüğü 1.0 en büyüğü ise 4.7 olarak gerçekleşti.
DEPREMİN ETKİSİ GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI
Dünkü depremin etkisi, gün ağarınca ortaya çıktı. Çok sayıda evin ve ahırın yıkıldığı depremde en ağır hasarı alan Yedisu ilçesine bağlı Elmalı köyünde de birçok kerpiç yapı yıkıldı.
DÜN MEYDANA GELEN DEPREMDEN BİLGİLER
Aynı bölge, dün saat 17.24'te de 5.7 büyüklüğünde depremle sallanmıştı. Karlıova ilçesine bağlı 25 kilometre uzaklıktaki Kaynarpınar köyündeki jandarma karakolunun 2 gözetleme kulesi yıkılmış, göçük altında kalan güvenlik korucusu Cengiz Pullu şehit olmuştu. Depremde 18 kişi de yaralanmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, beraberinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte bölgeye giderek incelemede bulunmuştu.
KIZILAY GENEL BAŞKANI UYARDI
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin bölgede etkilerinin araştırıldığını belirterek, vatandaşları, uygun yapılmayan binalara girmemesi için uyardı.
DEPREM PROFESÖRÜ ERSOY: ARTÇI SARSINTILAR ENDİŞE VERİCİ
Deprem profesörü Şükrü Ersoy CNN TÜRK canlı yayınında son Bingöl Karlıova depremi ve Türkiye'de deprem riski altındaki diğer bölgelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Şükrü Ersoy, meydana gelen artçı sarsıntılara dikkat çekerken, bölgedeki enerjinin farklı depremlere de neden olabileceğini kaydetti.
İşte Şükrü Ersoy'un canlı yayında son depremlerle ilgili yaptığı açıklamaların satır başları:
"BU DEPREM YENİ BİR SERİ İÇERİSİNDE"
Bu depremin yıkıcılığı çok büyük olaması gereken bir deprem. Ama kırsalımızda maalesef evler hasar görebildiği gibi can kayıpları ve yaralılar da olabiliyor. Bu depremin değil bizim gerçeğimiz. Yapılarımız sağlam değil. Durmasını beklemek yanlış bir yaklaşım olur. Doğu Anadolu fayı hattı üzerinde depremler meydana geldi. Bu nokta Kuzey Anadolu ve Doğu anadolu fay hattının birleştiği yer. Sivrice ile Pütürge arasındaki hat 140 yıl sonra kırılmıştı. Bu deprem yeni bir seri içerisinde. Kuey Anadolu fayı üzerinde kırılmamış yerler var. Buranın en doğu ucu Karlıova ve çevresi en batı ucu ise neredeyse Marmara. Artçı sayısı çok fazla. 200 civarında. Hasarlı binalara girildiğinde olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.
"200 ARTÇI SARSINTI ENDİŞE VERİCİ"
Yedisu fayı 6'nın üzerinde deprem de oluşturabilir. Son 5.7'lik deprem bağımsız bir deprem de olabilir. Bu bölgede çok fazla fay var. Benzer büyüklükte farklı depremler olabilir. Bakın artçı sarsıntılar 200'ü geçti. Bu sarsıntılar endişe verici.
"EN TEHLİKELİ FAY HATTI GÜNEY BATI ANADOLU HATTI"
Özellikle Güney Batı Anadolu'da önemli hareketlenmeler var. Girit Adası ve çevresinde. Biz Kuzey Anadolu fay hattı 8 büyüklüğünde deprem oluşturabilir diyoruz ama Güney Batı Anadolu hattında 8.6 büyüklüğünde deprem meydana getirebilir. Denizde oluştuğu için tsunami tehlikesi de var. Orada güncel volkanlar da var. En tehlikeli yer orası. En tehlikeli bir yer de Kuzey Anadolu deprem fay hattı. Hele bir Marmara depremini konuştuğumuzda buradaki insani ve ekonomik maliyeti çok yüksek olabilir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.