25 Nisan 2024
  • Erzurum22°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara26°C

BOŞANMA DAVALARINDA BOŞANMA AVUKATININ ROLÜ

Boşanma Davalarında Boşanma Avukatının Rolü

Boşanma Davalarında Boşanma Avukatının Rolü

22 Kasım 2022 Salı 14:41

Boşanma, ölüm ve gaiplik gibi evlilik birliğini sona erdiren sebeplerden birisidir. Boşanma davaları yalnızca birbirini sevmekte olan iki kişinin ayrılığından çok, hukuki statü itibariyle evlilik birliği ile birbirine bağlı olan iki kişinin arasındaki bu hukuki statünün tüm maddi ve manevi sonuçları ile tasfiyesi olarak kabul etmek, olabilecek en profesyonel yaklaşım olacaktır.

 

Boşanma Avukatı Kimdir?

Ülkemizde halk arasında yaygın olarak yerleşmiş bulunan yanlış algının aksine avukatlar arasında Ankara boşanma avukatı, İstanbul ceza avukatı, işçi avukatı gibi bir ayrım bulunmamaktadır. Gerekli yeterliliğe sahip bir hukuk fakültesinden mezun olup usulüne uygun bir şekilde yasal stajını bitirerek avukatlık ruhsatnamesini almış olan her avukat, her dava ile ilgilenebilir. Dolayısıyla Türkiye’deki avukatlar arasında uzmanlaşmak/ihtisaslaşmak gibi bir durum yasal olarak söz konusu değildir. Ancak Türk hukuk sistemimizin tamamında olduğu gibi, uygulamada durum bundan oldukça farklıdır. Halk arasında çoğunlukla boşanma davalarına bakan, bu davalarda uzmanlaşan avukatlara genellikle boşanma avukatı denilmektedir. Boşanma avukatı Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde profesyonel olarak çalışmalar yürüten ve sıklıkla boşanma davaları ile ilgilenen yüzlerce ve hatta binlerce avukat için kullanılan bir terimdir.

 

Boşanma Davasında Avukat ile Temsil Zorunlu Mudur?

Boşanma davalarında tarafların kendilerini avukat ile temsil ettirme zorunlulukları bulunmamaktadır. Ancak bununla birlikte boşanma avukatı ve özellikle de çekişmeli boşanma avukatının boşanma davaları alanındaki bilgisi, sıradan bir vatandaşın çok çok üzerindedir. Bu nedenle kendisini avukat ile temsil ettiren taraf, diğer tarafa nazaran çok büyük bir destek ile davasını yürütmektedir. Çünkü boşanma davaları sonucunda mahkeme tarafından hükmedilen nafaka, maddi ve manevi tazminat, ziynet eşyaları(düğün takıları) alacakları ile evlilik birliğinde edinilmiş malların paylaşımına ilişkin hükümler, taraflar açısından yüzbinlerce ve hatta bazı durumlarda milyonlarca liralık maddi yükümlülükler doğurabilmektedir. Boşanma avukatı Ankara gibi büyük şehirlerde müvekkilini bu tip yükümlülüklerin bazılarından kurtarabileceği gibi, bu yükümlülüklerin karşı tarafa yükletilmesini de sağlayabilir. Tabii her somut olayın gerekleri farklı sonuçlara sebebiyet verebilir. Sonucu etkileyecek değişkenler şu şekilde sayılabilir: Tarafların karşılıklı iddiaları, tarafların ellerinde mevcut olan deliller, delillerin usulüne uygun olarak ve süresi içerisinde sunulup sunulmaması, mahkemenin tüm hususlara hakim olması için sade ve açıklayıcı bir şekilde anlatımda bulunulması, delillerin hukuka uygunluğu, hukuka aykırı olduğu düşünülebilecek delillere ilişkin emsal kararların dosyaya eklenmesi(izinsiz elde edilmiş ses ve görüntü kayıtları gibi).

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.