19 Ocak 2025
  • Erzurum-1°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara8°C

BU DA KUMA DAYANIŞMASI...

Bu da kuma dayanışması...

28 Kasım 2013 Perşembe 00:30

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kumalardan böbrek nakli yapıldı. Diyarbakır'da yaşayan 11 yıllık diyaliz hastası Hanım Mamuk (48), kumasının verdiği böbrekle hayata döndü. 32 yıl önce eşi Enver Mumuk'la görücü usulü evlendiğini kaydeden Hanım Mamuk, evlendikten 10 yıl sonra eşinin halasının kızıyla evlenmek istediğini belirtti. 6 çocuk annesi Mamuk, "Eşim evlenmek istediğini söyleyince ilk önce karşı çıktım ama sonra kabullenmek zorunda kaldım. Hatta ben gidip eşime kız istedim. 22 yıldır aynı evde sorunsuz bir şekilde yaşıyoruz. Ben istemediğim halde ısrarla bana böbreğini vermek istedi. Her şeyde bir hayır vardır. Bir gün benim hayatımı kurtaracağını hiç tahmin edemezdim. Ona saygı duyuyor teşekkür ediyorum. Bu zaman da kardeşi kardeşe bile böbreğini vermez. Bizim bu kadın dayanışmamız herkese örnek olsun" dedi. 

"HANIM BÖBREK ALMAK İSTEMEDİ BEN ZORLADIM" Kumasına böbreğini veren Hatun Nergiz (41), kumasına böbreğini seve seve verdiğini belirtti. 3 çocuk annesi Nergiz, "Eşimle evlendiğimizden beri Hanım'la aynı evi paylaşıyoruz. Çocuklarımız arasında da sorun çıkmıyor. Çok iyi anlaşıyorlar. Hanım'a 11 yıldır elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Evlendiğimizden beri bana 1 gün bile eziyet etmedi. Bir abla gibi yetiştirdi beni. Bende ona karşı vicdan borcumu ödemek istediğimden böbreğimi vermek istedim. Hanım böbrek almak istemedi ben zorladım" diye konuştu. Böbrek vericisi Hatun Nergiz, İl Etik Komisyonu'nun kendisine yönelttiği soruları da şöyle anlattı: "Bana 'böbreğini zorla mı alıyorlar senden' diye sordular. Oysa böbreğimi vereceğimden eşimin haberi bile yoktu. Kimse beni zorlamadı dedim. Bunun üzerine böbreğim karşılığında para alıp, almayacağımı sordu. Ben de hayır dedim. Kimse bana böreğimi alma teklifinde bile bulunmadı. Ben istedim. Ben söylemesem belki de benim dokularımın uyuşacağı kimsenin aklına gelmezdi. Bütün bu soruların ardından kabul edildi. Hiç para almadan ameliyatımızı gerçekleştiren hastaneye ve çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Zaten bu hastane başka bir şehirde olsaydı, biz maddi zorluklardan dolayı gidemezdik. Paralı bir ameliyat olsaydı yine yaptıramazdık. Bizimle ilgilenen tüm hastane çalışanlarından Allah razı olsun."
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Sorumlu Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Türkiye'de her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu vurguladı. Danış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an Türkiye'de 60 bin hasta diyalize giriyor. Özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde organ bağışı ne yazık ki oldukça kötü bir durumda. Hanım Mamuk isimli hastamızın damar yolu anlamında diyalize girme şansı kalmamıştı. Diyaliz tedavisi uygulanamayan hastamıza böbrek nakli gerçekleşmeseydi onu kötü günler bekliyordu. 23. nakli gerçekleştirdiğimiz hastanemizde kumadan kumaya yapılan bu nakil duyarlılık anlamında bizi mutlu eden bir durumdur. Şunu vurgulamak isterim ki artık nakil ameliyatları için, bölge insanının başka şehirlere gitmesine gerek yok. Bugüne kadar yaptığımız bütün nakiller gayet başarılı oldu. Organ bağışı konusunda halkımızdan duyarlılık bekliyoruz. Kumasına böbreğini gönüllü olarak veren Hatun Nergiz' e büyük bir saygı duyuyoruz. Bu davranış kesinlikle topluma örnek teşkil edilebilecek niteliktedir." 


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.