19 Ocak 2025
  • Erzurum-3°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara7°C

BUNU BİR TÜRK YAPTI...

Bunu bir Türk yaptı...

19 Temmuz 2012 Perşembe 23:57

Londra'da yaşayan Türk tasarımcı Soner Özenç pusulalı seccade tasarladı. Seccadenin desenleri kıbleyi bulduğunda aydınlanıyor.

Elektrikli baskı teknolojisi ile tasarladığı seccadeye dijital pusula yerleştiren Türk tasarımcı, Mekke yönünü gösterdiğinde desenleri parıldayan 'El Seccade'yi tasarladı.
Basit bir cep telefonu gibi şarj edilerek kullanılabilecek seccadenin, kolay taşınabilmesi ve ibadette kolaylık sağlaması dolayısıyla özellikle Müslüman ülkelerden yoğun ilgi görmesi bekleniyor.
2005 yılında tamamladığı ürünüyle ilgili konuşan 31 yaşındaki Türk tasarımcı, uçan halılardan ilham alarak tasarladığı ürününde geleneksellikle moderni birleştirmeyi çalıştığını belirterek 'bu tasarıma bir fonksiyon eklemeyi istedim ve elektrikli baskı teknolojisi ile dijital pusulayı entegre ederek ışıklı seccadeyi ortaya çıkardım' diye konuştu.
Ürünün fonksiyonel olduğu kadar bir sanat eseri olarak da kullanılabileceğini ifade eden İzmirli tasarımcı, kullandığı teknolojiden ve Arapça harflerden yola çıkarak 'El Seccade' adını verdiği tasarımının kullanımı konusunda ise şunları söyledi: 'Oldukça ince bir malzemeden yapılan seccade,silindir bir kutunun içine koyularak seyahat ederken kolaylıkla kullanılabilir. Namaz kılarken Mekke yönünü bulmak için seccadeyi döndürdüğünüzde üzerindeki desenler parıldıyor. Kullanılmadığı zaman da gece lambası olarak duvara asılabiliyor'.
Ürün ile ilgili bugüne kadar Arap ülkelerindeki Kraliyet Ailelerinden çok sayıda e-mail ve telefon geldiğini söyleyen Özenç, projelerini Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine duyurmaya çalıştıklarını belirterek aralarında Muhammed Ali, Yusuf İslam ve Dodi El Fayed gibi ünlü Müslümanlara ürünü tanıtıcı yazı yolladıklarını ve yanıt beklediklerini söyledi.
Ürünün hayata geçirilmesi için 100 bin dolara ihtiyaç duyduklarını belirten Özenç, bunun için yaratıcı projelere destek veren Kickstarter internet sitesine projesini tanıtarak halka sunduklarını ve 60 gün içinde 100 bin dolar toplamayı amaçladıklarını kaydetti. Özenç, 'Önemli olan bir 'kitle' yaratmak ve bu kitlenin değeri belki finansdan daha önemli. O kitle orada olduğu sürece, ürünün pazara çıkmaması için hiç bir neden olmadığını düşünüyorum' diye konuştu.
Londra'daki St Martin's Sanat Okulu'nda yüksek lisansını tamamlayan Özenç'in 'El Seccade' tasarımı New York'daki Modern Sanatlar Müzesi MoMa'da sergilenerek müzenin kalıcı koleksiyonuna dahil edildi.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.