BÜYÜKŞEHİR’İN DEV YATIRIMI: ATIKSU ARITMA TESİSİ TAMAMLANDI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarından biri olan Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı.
10 Ağustos 2015 Pazartesi 20:34
Yaklaşık 27 milyon Euro’luk yatırım bedeline sahip Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi, Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesiyle inşa edildi. Dünya’nın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirilen tesisle birlikte il genelinde ileri düzeyde çevre koruması sağlanacak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yapımı tamamlanan Atıksu Arıtma Tesisi ile Erzurum’un Türkiye’nin en önemli çevre dostu şehirlerinden biri olacağını ifade etti. Başkan Sekmen, şöyle dedi: “Hızla artan kent nüfusu ve kent merkezlerinde yoğunlaşan ekonomik aktiviteler, şehirleri ve çevresini önlenemez seviyelerde kirletmektedir. Kentlerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında belirleyiciliği bulunan kanalizasyon alt yapısı, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez şartı olan çevrenin korunması prensibine doğrudan hizmet etmektedir. Atıksu Arıtma Tesisi’nin devreye girmesiyle birlikte şehrimizin kanalizasyon suyu arıtılacak ve elektrik üretimi sağlanacaktır.”
TESİSİN DOĞAL HAYATA KATKISI
Başkan Mehmet Sekmen, çevre ve enerji faktörlü tesisin doğal hayata da inanılmaz bir katkı sunacağını bildirdi. Sekmen, “Erzurum Anadolu’nun çatısı konumunda bir vilayettir. Birçok kentin içme ve sulama suyu Erzurum’dan giden sulardan karşılanmaktadır. Tesisimizle birlikte şehrimiz ve bölgemizin çevre korumasına önemli derecede katkı sağlayacağız. Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Aras, Çoruh ve Fırat nehirleri üzerinde yer alan barajların hem su kalitesi korunacak hem de barajların ömrü uzatılmış olacaktır” diye konuştu. Değerlendirmesinde su kütlelerini tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin ötrofikasyon (Ötrofikasyon; herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda çoğalması sonucu plankton ve alg varlığının aşırı şekilde artmasıdır. Bu durum sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilir) olduğunu anımsatan Sekmen, “Ötrofikasyonu oluşturan azot ve fosfordur. Bu iki elementin önemli kaynağı ise kanalizasyon sularıdır. Arıtma tesisimiz sayesinde kanalizasyon sularındaki elementler bertaraf edilerek, deşarjı sağlanacak ve su kütlelerindeki ötrofikasyon da önlenmiş olacaktır” dedi. Sekmen ayrıca, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez şartı olan çevrenin korunması ilkesinin Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’ni devreye girmesiyle yerine getirileceğini ifade etti. Sekmen, ayrıca projenin bütün etaplarında gece-gündüz demeden çalışan ve çaba harcayan ESKİ Genel Müdürlüğü’nün ekibi ve yüklenici firmaya teşekkür etti.
ATIKSU ARITMA TESİSİ’NİN İŞLEVİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, 445 bin kişilik evsel, 56 bin 700 kişilik de endüstriyel nüfusa göre dizayn ve inşaa edilmiştir. Arıtma Tesisi 1. aşama olan 2025 yılına göre yapılmıştır. 2’nci kademe olan 2040 yılı 528 bin 595 kişi evsel ve 58 bin 733 kişi endüstriyel nüfusu da içine alacak şekilde genişletilebilecektir. Arıtma tesisi; klasik, aktif ve çamur sistemi olarak dizayn edilmiştir. Ön arıtma ve çökeltme tankları, koku arıtma üniteleri (Biyofiltre), azot giderimi denilen ileri biyolojik sistem olarak tarif edilen nitrifikasyon/denitrifikasyon işlemleri, çamur susuzlaştırma, çamur çürütücülerini de (Digester) içeren çamur stabilizasyon işlerini kapsamaktadır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.