24 Ocak 2025
  • Erzurum-6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara0°C

ÇÖZÜME YASAL SİGORTA GELİYOR

Çözüme yasal sigorta geliyor

26 Haziran 2014 Perşembe 07:29

Hükümetin ‘Çözüm Süreci’ni yasal güvenceye almak için hazırladığı paketle, dağdan inenlere hapis yolu kapatılırken, Öcalan da dahil, örgüt mensupları ve yöneticileriyle görüşen kamu görevlilerine de dokunulmazlık zırhı getiriliyor.

SÜREÇTE GÖREV ALAN BAKAN, SİYASETÇİ VE BÜROKRATA ‘KORUMA KALKANI’

Meclis’e gönderilecek olan yeni demokratikleşme paketi çerçeve kanun niteliğinde olacak. Adında “çözüm süreci” ifadesinin de yer alacağı pakette etkin pişmanlık esas alınacak. 6 maddelik pakette etkin pişmanlığın kapsamı genişlerken, dağdan inenlere rehabilitasyon, iş imkanı, topluma entegre olma imkanı getirilecek. Örgütün silahlı eylemlerinin içinde yer almayan üyelerinin sorumlu tutulmaması da sağlanacak.

Her an Meclis’e gelebilir

Yine süreçte görev alan kamu görevlilerinin görev tanımları yapılacak, MİT Kanunu’nda olduğu gibi yasal güvence getirilecek. Süreçte yeralan kamu görevleri eylemleri suç kapsamı dışında olacak. Hem siyasetçi hem de bürokratlar aldıkları görev nedeniyle suçlanamayacak. Pakette cezaevlerindeki mahkumlara ilişkin olarak sadece hasta mahkumların Adli Tıp Kurumu süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin düzenleme yeralacak.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm süreciyle ilgili çerçeve yasa çalışmasının tamamlandığını belirterek, “Türkiye’nin bu sorunu, çözüm süreci olarak tanımladığı, adını çözüm süreci olarak koyduğu sorunu çözme noktasında devlet görevlilerinin aldığı inisiyatifin Meclis’te adının konulması ve bunun yasal zemine kavuşturulması sürecidir” şeklinde konuştu. Söz konusu çalışmanın eve dönüşleri kapsayıp kapsamadığının sorulması üzerine Ala, “Burada her şeyin detaylandırıldığı bir düzenleme değil. Bu düzenleme bu sorunu çözme iradesini ortaya koyan bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyle ‘bu sorunu biz çözeceğiz’ iradesi Meclis tarafından da inşallah yasalaştırılarak tamamen ortaya konulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Meclis’te yoğun mesai

Bakan Ala, eve dönüşlerin sağlanması için etkin pişmanlıkla ilgili yasanın değiştirilip değişmeyeceği yönündeki bir soruyu da “Bu bir süreç, daha sonra o gündeme geldiğinde de onun üzerinde detaylı çalışmalar yapılır ve paylaşılır” diyerek yanıtladı. Haziran sonunda çalışmalarını sonlandırması beklenen Meclis Genel Kurulu’nun 10 Temmuz’a kadar çalıştırılması planlanıyor. Bu süre içinde Bütçe Komisyonu’nda görüşülen taşeron ve vergi affını içeren torba yasa, milletvekili ve bakanlara üniversitelere dönme imkanı da getiren sağlık enstitüleriyle ilgili yasa ile Adalet Komisyonu’nda kabul edilen cezaevlerinin dış güvenliğiyle ilgili yasal çalışmanın Meclis’ten geçirilmesi planlanıyor. Meclis’e sunulması beklenen çözüm paketinin ise komisyonda görüşülmesi beklenirken, Ekim ayında Meclis açıldığında mı, yoksa Meclis tatile girmeden de çıkacağı henüz netleşmedi. Hükümetin, Kürt Sorunu için hazırladığı 6 maddelik paketeKürt sorunu uzmanları da tam destek verdi.

YENİ BİR OSLO VE MİT KRİZİ YAŞANMAZ

Ak Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt: Uygulamada eyleme karışmamışların dönüşüne ilişkin durum vardı. Ama pişmanlık yasası gibi bir durum toplumda bekleniyordu. Taleplerden biriydi. Kamu görevlilerine yasal güvenceyi de Oslo süreci sonrasında MİT olayında yaşadık. Türkiye’nin yüz yıllık projesinin en önemli aşamasıdır bu yapılanlar şu anda. MİT yasasıyla adım atılmıştı. Burada atılan adımın dışında kalan boşlukların doldurulması kalmıştı, o yapılıyor şimdi.

AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı: “Yapılan düzenleme bu tür işleri dünyada da yürütürken zorluk çeken kamu görevlilerini biraz daha rahat pozisyona alarak işlerin kolay yürümesini sağlamayı amaçlıyor. Aynı zamanda Irak ve Suriye konuları nedeniyle aksayan dağdan inişlerin sağlanması, dağa çıkışların da engellenmesi konusunda devletin eline daha fazla imkan veriyor.”

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi: “Süreci tabii ki güçlendirir. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yasalaşması da anlamlıdır. Bu, çözümün her türlü seçimden daha çok önemsendiğini gösterir. Eğer gerçekten hükümetten bu kadar hızlı hareket beklemiyordum. Meclis tatilinden önce yasalaşacağını beklemiyordum. Şüphesiz bu da hükümetin sorun çözme kararlılığı ve iradesini ortaya koyan bir durum. Hükümetin bu soruna bu kadar hızlı yaklaşması taktir edilmeli. Şu ana kadar hükümet iyi gidiyor. Başbakan ile Öcalan’ın ortaya koyduğu silahsızlanmayı sağlayacak yasal çerçeve için önemli. Bu paket, bunları sağlıyorsa son derece önemli adımdır.”

DEP eski Milletvekili Avukat Sedat Yurtdaş: “Annelerin feryadı etkili olmuş. Eskiden tek yönlüydü bu feryat. Şimdi başka karakter kazandı. Hükümet de bunu değerlendiriyor yeni paketle. Antalya’daki kırmızı fularlı kız 98 yıl ceza istendiği için dağa çıktı. Bu önlemler, bu işlerin yolunu kapatacağımız önlemler. Dağdan ovaya denilen siyasetin önünü açıyor.

Çözüm ve Diyalog Heyeti Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: “Böyle bir adım ‘Oğlumu, kızımı dağdan indirin’ diyen annelerin feryadına hükümet kanadından ses verildiğinin kanıtıdır. Artık her şey daha güzel olacak.”

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı, Akil İnsan Heyeti üyesi Ayhan Ogan: “Bu paket gecikmiş, olumlu bir paket. Bu kapsama giren Avrupa ve Kandil’dekilerden dönüş olur. Bu paket, toplumsal barışı derinleştirir.”

HAKPAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel: “Hükümetin uzun bir süredir Kürt sorununun çözümü içinde olduğunu, samimi niyette olduğunu düşünüyorum. Uzun zamandır belli aralıklarla bu konuda süreklilik arz eden çabalar ortada.”

Yazar Ümit Fırat: “Bu demektir ki artık yeni Oslo ve Habur kazaları olmayacak. Güven içinde çözüm süreci hızlanacak.”

Kaynak: Star Gazetesi / Nevin Bilgin


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.