'DAHA BÜYÜK DEPREM OLACAK'
24 Ocak 2015 Cumartesi 09:03
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Uğurpınar köyünde saat 12:19'da 4,5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem başta Yalova olmak üzere Çanakkale ve İstanbul'da da hissedildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Bursa'daki depremi değerlendirdi ve çok kritik uyarılarda bulundu. Bursa tarihinin en büyük depremi olan 1855 tarihli 7.4 ve 7.2 büyüklüğündeki 2 büyük depreme işaret eden Prof. Dr. Ercan, bu büyük depremler öncesinde de Mustafakemalpaşa'da aynı büyüklükte bir deprem yaşandığına dikkat çekti.
DEPREMİN ŞİDDETİ 5-6 ARASINDA
Bursa'daki son depremin büyüklüğünün 4.5 şiddetinin ise 5 ila 6 arasında olduğunu da belirten Prof. Ercan, " İstanbul'un depreme daha çok zamanı var. Marmara gergin değil. Ancak Bursa ne yazık ki depremleri unutmuş, tarım alanlarına doğru, jöle gibidir Bursa'nın tarım arazileri. Şimdi Bursa bunun bedelini ödeyecektir. " dedi.
İşte İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmer Ercan'ın çarpıcı Bursa depremi analizi:
Bu Marmara'da deprem yaratmasını beklediğimiz Kuzey Anadolu kırığının en güney Bursa kolu üzerinde oldu deprem. Bu deprem Kuzey Anadolu kırığının üç tane önemli kolu var. Bir tanesi Marmara kolu bir tanesi Gemlikkolu bir tanesi de Bursa kolu. Bunların içinde en deli olanı Marmara kolu ondan sonra da Bursa kolu. Üçüncüsü ise Gemlik kolu. Bu o kadar deli ki Bursa kolu geçmişte yaptığı depremlerle Ulubat Gölünü oluşturmuş aynı zamanda Manyas göllerini oluşturmuştur. Kırılmalarla göçerterek oluşturmuştur.
BURSA'DAKİ DEPREM NASIL MEYDANA GELDİ
Bugün olan deprem küçük ve sağ atımlı bir kırık. Bu doğudan gelen bir kaktırmanın ve Kuzey Anadolu kırığının üzerindeki gerginliğin ortaya çıkmasıyla oluşuyor. Ancak bu küçümsenmemesi gereken bir deprem. Olduğu derinlik 5-7 km. Çok sığ bir deprem.
"BEN DAHA BÜYÜK BİR DEPREM YARATACAĞIM" DİYOR
Jeofizik açıdan bize diyor ki Bursa dolayında ben daha büyük bir deprem yaratacağım. Bursa çevresinde ben büyük bir deprem yaratacağım ve çok sarsıcı olacak diyor. Bu bizi uyarıyor. Bizi kentsel dönüşüm konusunda uyarıyor. 1855'te Bursa'nın en büyük depremi oldu. 7.4 büyüklüğünde. Arkasında da 7.2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir. Bu deprem Bursa'yı hallaç pamuğu gibi sallamıştır. Oradaki bütün sıcak sular bu depremle çıkmıştır.
BURSA TARİHİNİN EN BÜYÜK DEPREMİNDE DE ORASI SALLANMIŞTI
İşin ilginç tarafı 1855 yılından önce Mustafakemalpaşa'da bu büyüklükte bir deprem olmuştur. Eğer bu tarih tekerrür ederse Bursa için bir tedirginlik yaratabilir.
İSTANBUL'UN DEPREME DAHA ÇOK ZAMANI VAR
İstanbul'un depreme daha çok zamanı var. Marmara gergin değil. Ancak Bursa ne yazık ki depremleri unutmuş durumda. Bursa'nın tarım arazileri jöle gibidir. Şimdi bu kent bunun bedelini ödeyecektir. Bursa ne yazık kiMudanya arasına gelişmektedir. Özellikle İstanbul yolu dehşet bir durumdadır. BUTTİM binası dehşet bir durumdadır. Bu bölgede toprağın kalınlığı yaklaşık 200-300 metre civarındadır. Deprem sırasında bugün de öyle oldu. Beni Bursa'dan Jeofizik Mühendisi arkadaşlarımız aradı. BUTTİM'in 4. katındaymış. 'Hocam çok kötü sallandık' dedi.
BU BÖLGEDEKİ DEPREM YAPILARI 2.5 VE 4 KAT DAHA FAZLA YAPILARI SARSAR
Deprem dalgalarını bu bölge yaklaşık 2.5 ila 4 kat büyüterek yapılara yansıtacaktır. Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüme uygun olarak ovadaki yapılaşmaya dur demesi ve Uludağ eteklerine doğru ve İzmir yoluna doğru yapılaşmanın çekilmesi şarttır. Yoksa insanlar bunun bedelini çok ağır ödeyecektir. Biz bir bilim adamı olarak uyarmak zorundayız. Yarın çok geç olabilir. Onun için ben bu depremi ne çok abartıyorum ne de çok küçümsüyorum. Bu bir uyarıdır. Bizler olabilecek en kötü duruma göre yapılaşmayı ve yerleşmeyi hazırlarız.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.