18 Ocak 2025
  • Erzurum-7°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara3°C

DEPODA YÜKLEME ELEMANINDAN MÜHENDİSİNE KADAR İHTİYAÇ VAR! 200 BİN KİŞİYE ÇALIŞMA KAPISI

İndirim yarışının yaşandığı yılın bu son dönemlerinde lojistik ve e-ticaret sektöründe depoda yükleme elemanından mühendis seviyesine kadar hemen her alanda kalifiye elemana ihtiyaç var. Ücretler de tavan yaptı.

Depoda yükleme elemanından mühendisine kadar ihtiyaç var! 200 bin kişiye çalışma kapısı

20 Aralık 2023 Çarşamba 19:17

1 milyon kişinin istihdam edildiği sektörde eleman açığı 200 bine dayandı.

Türkiye’de 1 milyon kişiye istihdam oluşturan lojistik sektörü, bu yıl yüzde 12 civarında büyüme gösterdi. Ülke genelinde hali hazırda 10 bine yakın irili ufaklı lojistik sağlayıcı işletme bulunuyor. Toplam 10 milyon metrekare alanda depolama yapılıyor. Asya ile Avrupa’nın kesişme noktasında yer alması, en güvenli ülke olması, güçlü altyapısı sayesinde hızlı teslimat sağlayabilmesi ve yüksek nitelikli eğitimli iş gücü ülkeyi cazibe merkezi haline getiriyor. 

TRANSİT TAŞIMADA ÜS OLMA FIRSATI

Posta Gazetesi'nden Murat Gülderen'in özel haberine göre, sektörün büyümesinin olumlu etkilerine karşı 2022 yılında özellikle navlun fiyatlarındaki artış, ekonomideki dalgalanmalar, yol ve geçiş ücretlerindeki artış gibi etkenler lojistik maliyetlerin artmasına sebep oldu. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş ile beraber Türkiye transit taşımacılık için önemli bir üs haline geldi. Ancak sektör büyürken kalifiye eleman ihtiyacı da hızla arttı. Yani sanayi sektörüne benzer bir durum yaşanıyor.

GENÇLER BU ALANDAKİ FIRSATLARA ODAKLANSIN

Gıda, perakende, kırtasiye, teknoloji ürünleri, inşaat malzemeleri ve endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren Akca Lojistik’in Genel Müdürü Enes Akça, sektör performansı ve şirketin hedefleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akça, şöyle konuştu: “Lojistik çok önemli bir iş. Ama gençler, endüstri mühendisi, yazılım mühendisi olduğu zaman lojistik akıllarına gelmiyor. Sanayi düşünüyorlar, büyük holdinglerde çalışmayı hayal ediyorlar. Depoda yükleme elemanından mühendis seviyesine kadar kalifiye insan eksiğimiz var. 1 milyon kişi istihdam ediliyor sektörde, 200 bin kişi daha gerekiyor” dedi.

ÜCRET SKALASI BU DÖNEM ARTTI

Artan eleman ihtiyacı nedeniyle ücret skalasında da büyük artışlar olduğunu vurgulayan Enes Akça, “E-ticaret alanında kasım ayında bir yılda yapılan ticaretin neredeyse yarıya yakını yapılıyor. O yüzden e-ticaret firmaları, bunu yöneten bizler gibi depolar, çok fazla eleman çekiyorlar. Şu anda o taraflara farklı prim uygulamaları, farklı ücret ödemeleri ile diğer konvansiyonel ya da farklı işlerinizde eleman erozyonu yaşıyorsunuz” diye konuştu. Türkiye’nin Batı’da ticaretin ağırlık merkezi haline geldiğini belirteren Akça, yeni yılla birlikte yeni satın almalar, stratejik ortaklıklar ve birleşmelerin görülebileceğini söyledi. 

HER MÜŞTERİYE ÖZEL ÇÖZÜM

Her müşteriye özel çözümler ürettiklerini anlatan Enes Akça şu bilgileri verdi: “Bunu da sistem alt yapımızla sağlıyoruz. Depo yönetim sistemleri kullanıyoruz. Akça Teknoloji adı altında çatı oluşturduk. Lojistik alanına özel dijital çözümler üretiyoruz. El terminallerinde iş birliğimiz var. Ayrıca akıllı eldiven diye bir teknoloji gelişti. Üzerinde ekran var. Kalite kontrol, ürün ve depo yönetimi yapılıyor. Verimliliği artırıyor.”

MALİYETLER HANDİKAP 

Akca Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Erkam Akça da yakıt maliyetleri ve yüksek döviz kurunun sektörün handikapları olduğuna dikkat çekerek, “Biz makine ekipmanlarımızı ya kiralıyoruz ya da dövizle satın alıyoruz. ve biliyorsunuz ki kapsam dışı. Biz kontrat yaparken fiyatımızın belli bir süre sabit kalacağı garantisini veriyoruz. Enflasyon dönem öncesi tüm sözleşmelerimiz senelikti. Depolamalarda artık 6 aya döndü, nakliyede daha esnek bir durum var” diye konuştu.

4 YILDA YÜZDE 50 BÜYÜME YAŞANDI

Hem e-ticarete hem de perakende sektörüne hizmet verdiklerini kaydeden Akça, “E-ticaret, çok hızla büyüyor. 2022 yılında Türkiye’de yaklaşık 5 milyar tekil sipariş verilmiş. Bu rakam Türkiye’de dönen genel ekonomik ticaret hacminin yüzde 22’sini oluşturuyor. Son 4 yılda yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme var” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.