27 Kasım 2024
  • Erzurum-7°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara0°C

DOÇ.DR. RIDVAN CANIM ERZURUM'A VEDA ETTİ...

Doç.Dr. Rıdvan Canım Erzurum'a Veda Etti...

15 Temmuz 2013 Pazartesi 14:01

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne 1975 yılında öğrenci olarak gelen ve aralıksız 2013 yılının Temmuz ayına kadar tam 38 yıl Erzurum’a hizmet eden Doç.Dr.Rıdvan Canım Erzurum’a veda etti.


Doç.Dr.Rıdvan Canım Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken Türkiyat Enstitüsü Müdürlüğü görevine getirilmişti.
Erzurum’da yaşadığı 38 yıl içerisinde en az Erzurumlular kadar Erzurum’u seven, emek veren Canım Trakya Üniversitesi’ne kendi isteği ile tayin isteyerek Erzurum’dan ayrıldı.


Binlerce lisans öğrencisinin yanı sıra, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştiren, Erzurum’da evlenen, çocuklarını Erzurum’da büyüten ve okutan vefat eden eşinin kabri ile iyice Erzurum ile bütünleşen Canım 2003 yılından bu yana da TYB Erzurum Şube başkanı olarak görev yapmıştı.


DOÇ.DR.RIDVAN CANIM KİMDİR?


l955 yılında Edirne'de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Edirne'de tamamladı. l979 senesinde Erzurum/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü derece ile bitirdi. Fakülte yıllarında Prof. Dr. M. Kaya Bilgegil Prof. Dr. Orhan Okay Prof. Dr. Mustafa İsen Prof. Dr. Şerif Aktaş Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Prof. Dr. Celal Tarakçı Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Prof .Dr. Turgut Karacan Prof. Dr. Yavuz Akpınar Prof. Dr. Fikret Türkmen Prof. Dr. Kemal Yavuz Prof. Dr. Hüseyin Ayan Prof. Dr. Haluk İpekten Prof. Dr. Recep Toparlı Prof. Dr. Muhan Bali Prof. Dr. Efrasyap Gemalmaz gibi hocalardan dersler aldı. Askerliğini 1980 yılında Erzincan’da kısa dönem olarak yaptı. l980-85 yılları arasında Erzurum /Tortum Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak bulundu. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. l987 yılında 'Türk Edebiyatında Sâkînâmeler' adlı çalışma ile Yüksek Lisans öğrenimini tamamlayan Canım l992 yılında Latîfî'nin Tezkiretü'ş-Şuarâ adlı eseri üzerinde yapmış olduğu inceleme ve tenkidli metin çalışmasını; Prof. Dr. Mustafa İsen Prof. Dr. Orhan Okay ve Prof. Dr. Haluk İpekten’in oluşturduğu jüri önünde savunarak 'Edebiyat Doktoru' unvanını aldı.
Canım 1989 yılında Prof. Dr. Mustafa İsen ile birlikte Hamâmizâde İhsan Bey - Hayatı - Eserleri ve Divanı adlı çalışmayı yayınladı. (Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara 1989). Prof. Dr. R.Yavaş Kıncal ile birlikte hazırladıkları Tâlim ve Terbiyede İnkılâp adlı kitap ise 1995 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında çıktı. (Tâlim ve Terbiyede İnkılâp İ. Hakkı Baltacıoğlu. Milli Eğitim Bakanlığı Yay. İstanbul l995). Bunların dışında yaptığı kitap çalışmaları ise şunlardır : 3. Değişen Dünya ve Öğretmen. Erzurum. l993. 4. Bosna Ah Bosna. Yedi İklim Yay. İstanbul l993 (2. Baskı l995). 143 s. 5. Başlangıcından Günümüze Edirne Şâirleri. Akçağ Yay. Ank. l995. 557 s. 6. Edebiyat Dersleri I-II. Denge Yay. İstanbul l996. 7. Mehmed Akif ve İstiklâl Marşı. Yedi İklim Yay. İstanbul l995. 200 s. İkinci Baskı : İst. l997.159 s. 3.Baskı; Aktif Yay. Erz. 2001. 174 s. 8. Şehir ve İnsan. Birey Yay. İstanbul l998. 197 s. 9. Türk Edebiyatında Sâkînâmeler ve İşretnâme. Akçağ Yay. Ankara l998. 279 s. l0. Yağmur Şarkıları. Şiir. Birinci Baskı: Taşmedrese Yay. Erzurum l999. 90 s. 1. Baskı: Ekev Yay. Erzurum 2000. 85 s. 11. Latifi. Tezkiretü'ş-Şu'ara ve Tabsıratü'n-Nuzama. İnceleme-Metin. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı. Ankara 2000. 903+37 s. 12. Mostar'dan Tiflis'e. Gezi Notları. Birey Yay. İst. 2002 209 s. 13. Çarşamba Yazıları. Aktif Yay. İst. 2002 154 s. 14. Suların Ötesi. Şiirler. 2. Kitap Birinci Baskı : Aktif Yay. İst. 2003. 96 s. 15. Şiirin Kanatlarında İstanbul. İstanbul Bayrampaşa Belediyesi Kültür Yay. İstanbul 2003 103 s. 16. Anneme Mektuplar. Antoloji. Yedi İklim Yay. İst.2004 211 s.
Bu kitap çalışmaları dışında Rıdvan Canım’ın çeşitli gazete ve bilimsel dergilerde yayınlanmış 150’nin üzerinde makalesi bulunmaktadır. Yaptığı çalışmalarla 2003 yılında Atatürk Üniversitesi K.K.Eğitim Fakültesi’nin yayın birincisi oldu.


1999 yılında Prof. Dr. Mustafa İsen‘in başkanlığında TİKA ve Komrat Üniversitesi tarafından Moldova/Komrat’ta gerçekleştirilen IV. Uluslararası Balkanlar Türk Kültür ve Bilgi Şöleni’ne “Rumeli Şairlerinin Dilinden Balkanlar ve Rumeli Coğrafyası” adlı tebliği ile katıldı. 2000 yılında Bosna’nın 700. Kuruluş Yılı kutlamaları vesilesiyle Saraybosna Mostar ve Travnik’te bulundu. 2004 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Fransa’nın Strasburg kentinde gerçekleştirilen “Türkçe’nin Uluslararası 5. Büyük Şiir Şöleni”ne katıldı. Yine 2004 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan “Uluslararası Türk Destanları Sempozyumu”na iştirak etti. 2005 yılında Kosova’nın İpek şehrinde düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u anma toplantısına “Balkanlar ve Mehmet Akif” 2006 yılında Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde TİKA tarafından gerçekleştirilen “Uluslararası Aşık Ömer Günleri” sempozyumuna “Osmanlı Şiiri ve Kırımlı Aşık Ömer” adlı bildirileri ile katıldı.


2004 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Yazarlar Birliği’nin Erzurum Şubesi’ni kurdu. Halen Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi başkanlığı görevini yürütmekte olan Rıdvan Canım gezi ve inceleme amacıyla bugüne kadar Bulgaristan Makedonya Kosova Romanya Moldova Almanya İsviçre İsveç Fransa İtalya Avusturya Kazakistan Kırgızistan Azerbaycan Bosna-Hersek Gürcistan ve Ukrayna (Kırım) gibi ülkelere gitti. Seyahat izlenimlerini anlattığı Şehir ve İnsan adlı eseri l998 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 'Gezi' dalında ödüle lâyık görüldü.


Boğaziçi Yedi İklim Dolunay Dergah Palandöken Mînâ Milli Eğitim Kardelen Millî Kültür Ayane Kayıtlar Akademik Yorum gibi dergilerde yazıları ve şiirleri yayınlanmış bulunan Rıdvan Canım Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken tayin isteyerek Trakya Üniversitesi’ne gitti.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.