'EĞİTİM REFORMU'NDA FLAŞ GELİŞME
27 Şubat 2012 Pazartesi 23:50
‘Kızların okullaşmasını engelleyecek’ endişesi yaratan 4+4+4 şeklindeki yeni eğitim sistemi MGK’ya taşındı. Kurula Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de davet edildi. Sistemde eskiye dönülmesi gündeme geldi. Formül 8 yıl zorunlu eğitim +4 olarak belirlendi.
ANKARA - “8 yıllık kesintisiz eğitime” geçilmesinın de aralarında bulunduğu kararların tartışıldığı 28 Şubat 1997 tarihindeki MGK toplantısının 15. yıldönümünden bir gün önce MGK’da bu kez de “12 yıllık kesintili eğitime” geçilmesi tartışıldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dün sürpriz bir şekilde MGK toplantısına katıldı. “4+4+4” kesintili eğitimin tartışıldığı günlerde Dinçer’in MGK’ya katılması dikkat çekerken Bakanlık “Tamamen tesadüf, önceden planlanmış bir program” bilgisini verdi. Dinçer MGK’dan ayrıldıktan sonra “Kızların okullaşması engellenecek” eleştirilerine neden olan 4’üncü sınıftan sonra açıköğretime gitme düzenlemesinden geri adım atılması dikkat çekti. Teklifte revizyona gidilmesine karar verildi ve açıköğretime ilk 4 yerine ikinci 4 yıldan sonra geçilmesi benimsendi.
1.5 saat MGK’da kaldı
Saat 14’te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılan MGK toplantısının ilk bölümüne Kurul üyesi olmamasına rağmen katılan Bakan Ömer Dinçer, yaklaşık 1.5 saat sonra Çankaya Köşkü’nden ayrıldı.
Bakan Dinçer’in MGK toplantısına katılması, son günlerin önemli tartışma konularından biri olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime son veren yasal teklifinin Meclis’teki görüşmelerinin sürdürüldüğü döneme denk gelmesi nedeniyle dikkat çekti.
8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimi “4+4+4” şeklinde kademeli hale getiren, ilk 4 yılın ardından da Bakanlar Kurulu’nun inisiyatifiyle bazı programlardaki öğrencilerin okula devam etme zorunluluğunu ortadan kaldıran, 12 yıllık eğitimin zorunlu olmasını da yine Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği ileri bir tarihe bırakan yasa teklifi başta muhalefet partileri olmak üzere, eğitim camiası ve iş dünyasının tepkisini çekmişti. Bunun üzerine yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu görüşmeleri sırasında sosyal tarafların görüşleri alınması amacıyla alt komisyona sevk edilmişti.
Bakanlık kaynakları Bakan Dinçer’in MGK’ya katılımının daha önceden planlandığını, güncel tartışmalarla ilgili olmadığını belirtirken gündemle MGK’ya katılımın tesadüf olduğu bilgisi verildi. Dinçer’in Milli Eğitim politikalarına dönük genel bilgi verdiği ifade edildi. Bakan Dinçer’in toplantıda kesintili eğitim modeli ve özellikle sözleşmeli öğretmen uygulaması nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde PKK sempatizanı kişilerin derslere girmesi konusunda da açıklamalar yaptığı öğrenildi.
Yeniden 8 yıllığa dönüldü
Ancak Dinçer MGK’dan ayrıldıktan 3 saat sonra ilginç bir gelişme yaşandı ve çok tartışılan teklifte revizyona gidilmesi gündeme geldi. 4+4+4 teklifinin ilk 4’ün ardından açık öğretime geçiş imkanı getiren teklif her kesimden tepki görmüştü. “Kızların okullaşmasına engel” olarak görülen madde, “Çocuk gelinler yaratacak”, “kız çocukları eve hapsolacak” ve “çocuk işçiler artacak” şeklindeki eleştirilerin ardından teklifin geri çekilmesi istenmişti.
Ak Parti Grubunun kendi teklifinde yapacağı düzenlemeye göre açık öğretim olanağı ilk 4 yılın ardından değil ikinci kademenin ardından yani 8. sınıfın ardından sağlanacak. 4’üncü sınıfın ardından mesleki eğitime yönlendirme olacak. Mevcut uygulamada açık öğretim kapsamında ilköğretime başvurmak için “özel eğitime muhtaç”, “tutuklu hükümlü”, “ıslah evindekiler” ve “bir yıldan fazla süreli kamu görevlisi ebeveynine bağlı olarak yurt dışına çıkmak zorunda kalanların” dışında 15 yaş sınırı bulunuyor.
Öneriyi getiren ÖNDER, alt komisyona itiraza hazırlanıyor
Başbakan Erdoğan ile 4+4+4 önerisi hakkında görüşen ÖNDER İmam Hatip Liseleri Mezunlar ve Mensuplar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Korkut, yeni tasarıyı değerlendirerek şunları söyledi, “Biz ilk önerimizde, 4.sınıftan sonra öğrencilere açık öğretim imkanının sunulmasını istemiştik. Bu yeni modelde anladığımız kadarıyla 8.sınıftan sonra açık öğretime kaydolma hakkı doğacak. Ancak mesleki teknik eğitim, çıraklık eğitimi ve hafızlık için açık öğretim imkanı daha erken yaşlarda olmalı. Türkiye’de çok ciddi bir Kuran-ı Kerim Kursu sayısı var. Bu kurslarda erken hafız olunabilmesi için erkenden eğitim alınması gerekiyor. Hafızlık 15 yaşından sonra olmaz. Bu açıdan ilk tasarının ortaöğretim için daha verimli olduğu kanısındayız. Milli Eğitim Bakanlığı Alt Komisyonu ile görüşüp kanaatlerimizi ileteceğiz.” Kenan BUTAKIN HABER MERKEZİ
Komisyon bugün toplanıyor
Alt komisyona gönderilen teklif, bugün görüşülmeye başlanacak. ODTÜ ve Gazi üniversitelerinin Eğitim Fakültelerinin dekanları da gelerek komisyona bilgi verecek. Eğitim sendikalarının ardından Komisyonda, TESK, Eğitim Reformu Girişimi, İlim Yayma Cemiyeti, Çağdaş Eğitim Vakfı, İmam Hatip Mezunların ve Mensupları Derneği, TED, TEPAV, Ensar Vakfı dinlenecek. Komisyon TÜSİAD ve MÜSİAD’tan ise yazılı görüş istedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.