08 Eylül 2024
  • Erzurum13°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

EĞİTİM SİSTEMİ SİL BAŞTAN YENİDEN YAPILANIYOR

Eğitim sistemi sil baştan yeniden yapılanıyor

30 Mart 2012 Cuma 22:32

Milli Eğitim Komisyonu’nda kavgalı, gerilimli, sıradışı bir oylama ile kabul edilen zorunlu eğitim teklifi tartışmalı ve gergin geçen Genel Kurul görüşmelerinin ardından dün kabul edildi. Eğitim sistemini yeni baştan yapılandıran teklif, 28 Şubat döneminde kapatılan imam hatiplerin orta bölümünü de açıyor. 8 yıllık kesintisiz eğitimin kaldırıldığı teklifle, 4+4+4, 12 yıl zorunlu eğitim modeli getiriliyor. Yeni sistemle öğrencilerin mesleki eğitime yönlenmeleri hedefleniyor. Mesleki eğitime yönlenme ile üniversitelerdeki yığılmaların azalması ve kademeli olarak sınavlara ihtiyaç kalmaması da MEB’in planları arasında yer alıyor. Ancak bu sürecin en az 8-10 yıl süreceği de ifade ediliyor.

- Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylaması ile yasalaşacak olan yeni eğitim sistemine göre çalışmaları 70’li yıllarda başlayan ancak 28 Şubat sürecinde hayata geçirilen 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime son verildi. Öğrenciler 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise okuyacak. Açıköğretime geçiş ortaokulun ardından yapılacak. 4 yıllık ortaokullar “ortaokul” ve “imam hatip ortaokulları” olarak 2 tür olacak.

- Okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmedi ancak ilköğretime başlama yaşı 6 olarak düzenlendi.

- İlkokullar ile ortaokullar, liseler ile ortaokullar “imkan ve şartlara” göre aynı binalarda açılabilecek. İmam Hatipler içerisinde imam hatip ortaokulları açılacak. Bağımsız olarak da imam hatip ortaokulları açılacak. Ortaokul bölümünde öğrencilere “seçmeli ders paketleri” sunulacak.

- SBS birkaç yıl içerisinde fiilen kaldırılmış olacak.

- Liseler 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu olacak. Bakanlar Kurulu zorunlu eğitimin başlamasını sadece 1 yıl erteleyebilecek.

- Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adı Bülent Ecevit, Konya Üniversitesi’nin adı Necmettin Erbakan olarak değiştirildi. Rize Üniversitesi’nin adı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Üniversitesi’nin adı da Abdullah Gül Üniversitesi olacak.

- Üniversiteye girişte katsayılar kaldırıldı.

- Meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumunda eklenen artı puanın katsayısı kaldırıldı.

- İlkögretim Kanunu’na “il özel idarelerince, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılır” maddesi ekleniyor.

- Vergi mükellefleri üniversitelere ve ileri teknoloji enstitülerine yaptıkları yardımlar gelirlerinden ve kurum kazançlarından indirilecek.

- FATİH Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Genel Kurul 39 saat çalıştı

Komisyon görüşmeleri 96 saat süren 4+4+4 teklifinin Genel Kurul görüşmeleri de yaklaşık 25 saat sürdü. Genel Kurul Salı gününden bu yana 39 saat çalıştı. Grup önerileri dışında Genel Kurul 4+4+4 teklifini yaklaşık 25 saat görüştü.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.