29 Mart 2024
  • Erzurum0°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

ERKEKLERDE MEME BÜYÜMESİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN!

Erkeklerde Meme Büyümesinin Tedavisi Mümkün!

Erkeklerde Meme Büyümesinin Tedavisi Mümkün!

24 Şubat 2023 Cuma 10:07

Tıp dilinde jinekomasti olarak adlandırılan erkeklerde meme büyümesi, erkeklerde göğsün çeşitli nedenlere bağlı olarak fazlaca büyük olmasıdır. Bu durum vücut sağlığı açısından çeşitli zorluklara yol açsa da erkeklerin en çok şikayet ettiği nokta estetiktir. Büyük memeler tshirt, gömlek gibi kıyafetlerin altından kendini belli ederken kişinin estetik açıdan kaygı yaşamasına ve buna bağlı olarak özgüven düşüklüğü gibi psikolojik hasarlara yol açabilmektedir. Ancak jinekomasti ameliyatı ile bu durumun tedavisi mümkün!

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde göğüs bölgesinde dokular geçici ya da kalıcı olarak artabilmektedir. 18 yaşından büyük olan kişiler göğüs dokusunun fazlaca büyümesi jinekomasti işareti olabildiğinden tedaviye başvurmak için geç kalınmaması önerilmektedir. Jinekomastinin çok çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Uzman doktor, kişiyi kapsamlı bir muayeneden geçirdikten sonra teşhisi koyabilmektedir.

Meme bölgesindeki yağlanmanın artmasına yol açan faktörler arasında en yaygını kilo artışıdır. Bu durumun yanı sıra bazı ilaçların uzun süre kullanımı, vücut geliştirmek için kullanılan gıda takviyeleri ve alkol kullanımı sonucunda da göğüs büyümesi görülebilmektedir. Doktorun doğru teşhis koyabilmesi için kişinin bu bilgileri sunması son derece önemlidir.

Jinekomastinin bir diğer nedeni hormonal bozukluklardır. Ayrıca tiroid bezinin çalışmasını etkileyen problemler, böbrek ve testis üstünde oluşan tümörler de jinekomasti nedenidir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Jinekomastinin gözle görülür belirtisi göğüslerin dikkat çekici şekilde büyümesidir. Ergenlik döneminin ardından göğüslerdeki büyüme geçmiyor ve kalıcı olduğu düşünülüyor ise aşağıdaki belirtilerin varlığı sorgulanmalıdır:

·        Meme hassasiyeti

·        Her iki göğüs arasında dengesiz büyüklük

·        Meme altı bölgede küçük şişlikler (yumru)

·        Genellikle her iki memede görülen ağrı

Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Jinekomasti tedavisi, liposuction ve ameliyat ile gerçekleştirilebilmektedir. Tedavideki amaç, göğüs bölgesindeki fazla yağ dokularını vücuttan uzaklaştırmak ve memenin eski formuna kavuşmasını sağlamaktır. Tedavi planı yapılırken meme dokusunun büyüklüğü, memede biriken yağın miktarı, meme formu (sarkıklık) dikkate alınmaktadır.

·        Liposuction

Jinekomasti rahatsızlığı yaşayan bazı hastalar liposuction için uygundur. Bu işlemde göğüs bölgesinde bulunan fazla yağlar vakum yöntemi ile çekilmekte ve vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Yaklaşık 1 saatte tamamlanan bu işlem sırasında kesi meme başına değil koltuk altı çizgisine yapılmaktadır. Ameliyatın ardından göğüs bölgesine korse yerleştirilirken hastanın bir süre bu şekilde istirahat etmesi gerekmektedir.

·        Cerrahi

Jinekomastinin kalıcı tedavisi için uygulanan bir diğer yöntem cerrahidir. Bu yöntem esnasında meme başının alt kısmına yarım daire şeklinde bir kesi açılmakta ve meme dokusu dışarı çıkarılmaktadır. Bu işlemde deri çıkarılmamaktadır.

Jinekomasti ameliyatı sırasında yarım daire şeklinde bir kesi uygulandığından az da olsa iz kalabilmektedir. Bu tür durumlarda ameliyat sonrası krem kullanımı önerilmektedir.

Jinekomasti rahatsızlığı yaşayan hastaların büyük bir çoğunluğu için liposuction yöntemi yeterli olmaktadır. Aşırı büyüme görülür ise cerrahi yöntemine başvurulmaktadır.

Liposuction ile Jinekomasti Tedavisi Sonrası

Liposuction yöntemi, ameliyata kıyasla daha erken sürede tamamlanmakta ve hasta için daha kolay bir süreç olmaktadır. Bu yöntemin uygulandığı hastalar, aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilmektedir. Liposuction sonrası yan etki görülme olasılığı son derece azdır. Hasta ağrı veya acı hissetmemektedir.

Ameliyat ile Jinekomasti Tedavisi Sonrası

Jinekomasti tedavisi için ameliyat tercih edilir ise hastanın ameliyatın ardından bir gece hastanede gözetim altında kalması gerekmektedir. İşlem esnasında hasta anestezi olduğundan ağrı veya acı hissetmemektedir. Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar ise ilk etapta hastane ortamında, daha sonra ise reçete edilen ilaçlar ile kontrol altına alınmaktadır. Ameliyat bölgesinde kesiye bağlı olarak hassasiyet, ödem ve az da olsa morarma görülebilmektedir. Bu etkiler kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Ameliyatın ardından hastanın 3 hafta boyunca korse kullanması gerekmektedir. Bu sürenin ardından korse kullanımı sonlandırabilmektedir. Ancak hasta ağır yük kaldırması gereken bir işte çalışıyor veya spor yapıyorsa bir süre daha göğüs korsesi kullanması tavsiye edilmektedir. Ameliyatın ardından altı hafta geçtiğinde korseye ihtiyaç kalmamaktadır. Tam iyileşme ortalama 6 aylık sürecin sonunda gerçekleşmektedir.

Jinekomasti Kalıcı Olarak Tedavi Edilebilir Mi?

Cerrahi eksizyon veya liposuction yöntemi ile tedavi edilen jinekomasti rahatsızlığının tekrarlaması beklenmemektedir. Özellikle 18 yaşını tamamlamış bireylerde ameliyatın ardından göğüslerin eski hacmine ulaşması çok az karşılaşılan bir durumdur. Dolayısıyla cerrahi eksizyon ve liposuction yöntemleri ile kalıcı sonuçlara ulaşmak mümkündür.

Jinekomasti Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Jinekomasti rahatsızlığı, kişinin estetik görüntüsü doğrudan etkilemektedir. Tedavi edilmediği takdirde meme büyümesi büyük olasılıkla büyümeye devam edecektir. Bu durumda kişinin duyduğu rahatsızlık hissi artabilir, özgüveni düşebilir, toplumdan uzaklaşmaya başlayabilir.

Jinekomasti Tedavisinden Başarılı Sonuç Almak İçin: Uzman Dr. Şafak Göktaş

Uzman Dr. Şafak Göktaş, İstanbul’da yer alan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Medikal estetik alanındaki uzmanlığı ve tecrübesi ile yüksek başarı oranına sahip uygulamaları gerçekleştiren Uzman Dr. Şafak Göktaş; botox, jinekomasti tedavisi, liposuction ve PRP gibi işlemler ile hastaların istedikleri forma kavuşmalarına ve estetik açıdan iyi hissetmelerine katkıda bulunmaktadır.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.