ERZURUM BARLARININ YAŞAYAN DUAYENİ HAMİT YAVUZER
Abdurrahman Zeynal
14 Şubat 2021 Pazar 10:38
İkinci Dünya Savaşı bitmiş, insanlar derin bir nefes almıştı. Özellikle Karadeniz bölgesinden Erzurum'a göç başlamış, ticari hayat gelişme göstermiş, şehirde imar çalışmaları hızlanmıştı. Böyle bir ortamda Kavak Mahallesinde yaşayan Ali Yavuzer'in bir oğlu dünyaya gelmiş, adına Hamit demişti.
Kavak Mahallesi dönemin en güzel mahallelerinden biriydi. Eski Belediye Başkanlarından Seyfullah Topdağı'nın konağı buradaydı. Ağır Bakım Fabrikası işçileri tarafından yaptırılan ilk modern kooperatif evler bu mahalledeydi. Hanlar bu mahallede yer alıyordu. İşte böyle bir mahallede komşuluk ilişkileri ve akrabalıkların zirvede olduğu bir zaman diliminde Hamit Yavuzer büyürken evlerine yakın Gazi İlkokuluna başlamış ve dönemin hocalarından ders almıştı.
1950'li yıllar evler gaz lambalarıyla aydınlatıldığı, elektrikle aydınlanma çok az olduğu dönemlerdi.... Taş Han'ın altındaki Jeneratörler yardımıyla üretilen elektrikle sokaklar ve şehrin bir bölümü aydınlatılmaya çalışılıyordu. Henüz Tortum Santrali devreye girmemişti. Böyle bir oramda Ali Bey Ahi geleneğinde olduğu gibi oğlunu Cennet Çeşme civarında bulunan elektrikçi Cevat Subaşıgiller ustanın yanına çırak olarak vermiş, sonrasında Ruhi İnal'dan çok şey öğrenmişti.
1955-65 yılları arasında Hamit Yavuzer bir taraftan elektrikle ilgili bilgileri öğrenirken diğer taraftan Erzurum Barlarına gönül vermeye başlamıştı. Fırsat buldukça Halk Oyunları Derneğine gidiyor, bu gidişlerin temelinde Albay İhsan Yavuzer'in örnek kişiliği yatıyordu. Bar tutulmasının Dadaş Albay İhsan Yavuzer zamanında yaygınlaşması, Hamit Yavuzer'i çok etkilemiş, bunun sonunda Erzurum Barlarının tutulmasına iştirak etmesini, öğrenmesini kolaylaştırmıştı. Dönemin davulcu ve zurnacılarının bu işte önemli yerleri vardı. Bu arada Elektrik Teknisyenliği için açılan kurslara devam ederek teknisyenlik belgesini almış, elektrikçilik ve bar tutma hayatında önemli yerini almıştı.
1970 yılında Taşmağazalar'da dükkânını açarak hizmet alanını genişletmiş, Vali Necmettin Karaduman döneminde köylere elektrik götürülürken Hamit usta özellikle Cinis, Tazegül, Ortuzu ve 30'a yakın köyün elektrik tesisatlarının çekilmesinde görev almıştı.. Köylerdeki anılarını anlatırken birisinin kitap elinde olmadan Cenknameleri anlatması hafızasında derin izler bırakmıştı. 1986 yılında mağazayı Mumcu caddesine taşımış ve 2014 yılında tamamen emekli olmuştu. Bu zaman içinde mağaza halk okuluna dönüşmüş şehrin güzel insanlarının muhabbet mekânı olmuştu.
1959 yılından itibaren gitmeye başladığı Halk Oyunları derneğinde Muhtar Dursunoğlu,İhsan Ertugay, Sebahattin Bulut gibi yöneticilerin dönemlerinde hem onlardan fikir, sanat ve bar tutmayı öğrenmiş, onların toplum içindeki saygınlıklarını kendisine örnek almıştı.
Erzurum Bar ekipleri Türkiye ve dünya çapında önemli başarılara imza atarken Hamit Yavuzer bu başarılarda yer alan biriydi. Fransa, İtalya, İsviçre, Avusturya, Bulgaristan, Polonya'da yapılan uluslararası yarışmalara katılan ekipte yer almış ve ülkemizi başarıyla temsil etmişlerdi.
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Ordu Evine geldiğinde Erzurum Bar ekibinin sahne almasını çok ister bu isteğini yemek tabağına çatal ve kaşığını vurmak suretiyle belli eder, hançer barının tutulması istekleri arasında olurdu. Bu etkinliklerde bar tutan Dadaşlardan biri de Hamit Yavuzer idi.
Zaman içinde Halk Oyunları Derneği yönetim kurulunda yer almış olan Yavuzer bu görevlerini 2012 yılına kadar sürdürmüştü.
Hamit Yavuzer Halk oyunları derneği yönetim kurulunda hemşerilerimizle uzun soluklu sohbetlerinde bulunurken öte şehrin önemli isimlerinden Boyacı İsmail Usta, Gömlekçi Hatem Usta, Hekatçı Behçet Mahir'lerin sohbetlerinde bulunmuş, şehrin maddi ve manevi kültüründen ciddi anlamda birikim elde etmişti.
Taşmağazalar'daki dükkânlarına alış veriş için gelen köylü hemşerilerinin sohbetleri, onların anlattıklarından ciddi anlamda kendi adına dersler çıkarmayı bilmişti. Hamit Beyin ifade ettiğine göre köylerden gelen bu insanların bir bölümü tam bir irfan ehli kişilerdi. "Onlardan çok şey öğrendim" ifadesi bir gerçeğin teyidiydi.
1960-1990 arasında esnaf, sanatkar, köylü, kentli insanlar arasında ki muhteşem bir kardeşlik duygusu önemli bir değer olarak ortaya çıkıyordu.
Bu arada Hamit Bey Esnaf ve Sanatkarlar odası, Erzurum Ticaret Odası, Yakutiye Belediyesi Encümenliği gibi değişik alanlarda hizmet etmişti. Necati Güllülü döneminde İl Genel Meclisine aday olmuş seçilememişti ama, Fahrettin Atınç döneminde seçilerek Belediye Meclisinde görev yapmıştı.
Elektrikçiler odasında 35 yıl yönetim kurulu üyeliği yaparak yetişen ustalara örnek olmuştu.
1978 yılında seçildiği İmam Hatip Lisesi Koruma Derneği başkanlığını 2012 yılına kadar sürdürerek eğitim camiasına katkıları olmuştu. 1959 yılında kurulan Erzurum Tarih derneğinde de uzun yıllar görev alan Hamit Usta insanların gönlünde sarsılmaz bir yer edinmişti.
Muammer Cindilli'nin Ticaret Odası başkanlığı döneminde yönetime seçilen Hamit bey bunun dışında 10 ayrı sivil toplum kuruluşunda görev almış, halen Erzurum İslami İlimler Araştırma Vakfı Başkanlığını yürütmektedir.
Erzurumun sevilen, kadir bilir ustası, Erzurum Barlarının önemli yöneticisi, tam bir Erzurum Beyefendisi olan ustamız uzun yıllar fahri olarak yürüttüğü bu görevler nedeniyle hemşerilerinin gönlünde ayrı bir yer edinmişti.
Elektrikçi mağazası bir iş yeri olmanın ötesinde tam bir kültür ocağı, dostların buluştuğu mekân ve şehir adetlerinin anlatıldığı bir okuldu. Şehirle ilgili, pek çok şifahi bilgiyi ustamdan öğrenmiş olmakla mutluyum. İyi ki ustamı , gönül insanını tanımışım.
Değerli Hamit Yavuzer ustama bundan sonraki hayatında sağlık, huzur ve güzel günler diliyorum.
Sağlıcakla kal değerli Ağabeyim...
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.