19 Ocak 2025
  • Erzurum-1°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara8°C

ERZURUM BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ

Vahdet Nafiz Aksu

Bilim, Teknoloji ve Erzurum...

Başka hangi başlık bize bu kadar heyecan verebilir?

Bizim onlarca yazımızda ve birçok açıklamamızda bir araya getirdiğimiz bu sözcükleri; Bilim Sanayi ve

Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den işitince mutlu olduk, keyiflendik…

***

Sayın Bakan, Uludağ Üniversitesi ULUTEK Teknoloji Geliştirme

Bölgesi'nde düzenlenen ''Bilim ve Teknoloji Haftası Etkinliği'' nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin Bilim ve Teknoloji Politikaları hakkında görüşlerini ifade etmiş.

Bakanlığının, Erzurum’u da içine alan önemli projesi hakkından bilgiler vermiş.

Demiş ki;

“Bu ayın sonunda veya Nisan başında bütün büyükşehir belediye başkanlarıyla toplantı yapacağız ve 16 Büyükşehirde birden Bilim ve Teknoloji Merkezleri’nin kuruluşunu gerçekleştireceğiz.

Bunun için bir milyar dolar mı gerekli, harcarız, bu meblağ Türkiye için hayır hasenat parası.”

Evet, bizi heyecanlandıran açıklama bu.

Erzurum 16 Büyükşehirden birisi.

Demek ki biz de  yakın bir gelecekte ‘Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne’ sahip olacağız.
Büyükşehir Belediye Başkanımız; katılacağı toplantıda Bakanlığın talepleri varsa, proje yerel taahhüt ve hazırlıkları gerektiriyorsa, gereğini elbette yapacaktır.

***
Erzurum’un ‘Bilim ve Teknoloji Merkezi’ olması gerçekten bu kadar önemli mi?

Proje kısa vadede şehrin gelişim, istihdam ve büyüme politikalarına ne kadar katkı sağlayabilir?

Bunlar elbette haklı sorular.

Erzurum’la ilgili herkesin yüksek hayalleri var.

Yıllardır bu hayalleri gerçekleştirmek için alın teri döküp duruyor siyasiler, bürokratlar, medya mensupları, sivil toplum kuruluşları.

Bir yandan şehrin Turizm Merkezi olması için didiniyoruz.

Bir yandan’ sağlık, ticaret, hizmet sektörü, eğitim’ diyoruz.

‘Evet, bunlar tamam da Hayvancılık kış ekonomisinin temel taşı, ihmale gelmez ’ diye meselenin bam teline parmak basıyoruz.

Bunlar olmazsa olmazımız.

Ama tüm bu ana alanların önüne takmamız gereken bir lokomotif var.

Nedir o?

Bilim ve Teknoloji.

İşte “Erzurum’un ‘Bilim ve Teknoloji Merkezi’ olması gerçekten bu kadar önemli mi?” sualini cevaplarken temel yaklaşımımız bu olmalı…

Diğer sektörlerin hepsi kalkınma katarının bir birinden önemli unsurları, ama ‘bilim ve teknoloji’ hepsine yol gösterecek kılavuz kaptan hükmünde...

21.Yüzyılda geçerli olan ‘Bilgi Ekonomisi’ paradigmasının bizi sevk ettiği zorunlu istikamet budur!

Thomas A. Stewart’ın dediği gibi;

"İçinde yaşadığımız yeniçağda, zenginlik bilginin ürünüdür. Bilgi, ekonominin başlıca ham maddesi ve en önemli ürünü haline gelmiş bulunuyor.

Günümüzde zenginlik yaratmak için gerek duyulan sermaye varlıkları arazi, bedensel emek, imalat aletleri ve fabrikalar değildir. Bunların yerini bilgi almış durumdadır."

***

16 İlde Kurulacak Merkezlerin çalışma esasları nasıl olacak?

Kurulması planlanan ‘Yerel ve yeni kuruluşlar’, bilim üretimi konusunda ‘evrensel bilim, icat, patent havuzuna’ ne oranda katkıda bulunabilecekler?

Önce 16 Büyükşehirde kurulup, daha sonra tüm illerde teşkilatlanacak olan Merkez’lerin kuruluş mevzuatı ‘Yerel özgünlüğe’ ne kadar imkân verecek?

Bunu zaman gösterecek.

Ama şunu şimdiden söyleyebiliriz ki, Erzurum Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin başarılı olmasını istiyorsak, bilimsel zemini şimdiden hazırlamamız gerekiyor. Bunun birçok koşulu var, birkaçını hemen sıralayayım;

* ‘Erzurum’un Bilim ve Teknoloji Merkezi’ olma yolunda ilerlemesi; ATATEKNOKENT, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’nin eşgüdüm ve uyumuna bağlı…

* Erzurum Teknik Üniversitesinin yüksek bilim üretimine uygun şekilde yapılandırılması şehrin bilimsel düzeyini artıracak temel koşuldur.

* Erzurum Teknik Üniversitesi’nin, ‘Her ilde, her üniversitede’ bulunan bölümlere düşük puanla kayıt yapan değil; dünya çapında kıymet ifade eden mühendislikleri bünyesinde barındıran bir Üniversite olarak yapılandırılması gerekiyor. Bu nedenle, Teknik Üniversite şu ana bilim dallarının bulunması hayati öneme sahiptir: Mikro elektronik, Biyo Teknoloji, Nanoteknoloji, Yazılım Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Doku Mühendisliği v.s)

*Bakanlığın bu projesi DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞ OLDUĞUMUZ, ERZURUM’UN ‘BİLİM VE TEKNOLOJİ VADİSİ’ hedefinin ilk basamağı sayılmalı, yapılanma bu büyük hedefe yönelik olmalıdır.

Bu büyük projenin gerçekleşmesini sağlayan Bilim ve Teknoloji Bakanlığını alkışlıyoruz, Erzurum’a kurulacak merkezin önemine vurgu yapıyoruz ve şu hususun altını da önemle çizmeden geçemiyoruz:

Üniversiteleri bilim üretmeyen illerin ‘Bilim Merkezleri’, zamanla sıradan bürokratik kuruluşlara dönüşmekten kurtulamazlar!

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.