19 Ocak 2025
  • Erzurum-5°C
  • İstanbul3°C
  • Ankara-1°C

ERZURUM MİLLİ EĞİTİMİNDE NEDEN DEĞİŞİM OLMALI?

Türkiye Eğitim Portalı Erzurum'da ki eğitimi konu alan haberlere imza atıyor. Erzurum Olay Gazetesi olarak bizde haberi yayınlıyoruz. Önemli olan Kültür şehri Erzurum'un eğitim ve öğretiminin mükemmel olmasıdır.İşte yeni haber..

Erzurum Milli Eğitiminde neden değişim olmalı?

04 Ağustos 2017 Cuma 23:28

Erzurum Milli Eğitim Müdürü kim olacak haberimize yoğun bir ilgi oldu. Konuştuğumuz eğitimcilerin tamamına yakını değişimden yana tavır koyuyorlar.

Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğünde kan değişimi lazım..!

Doğunun eğitim başkenti olan Hükümetin Eğitim yatırımları ile hızla büyüyen Erzurum, Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili son günlerde kamuoyunda bir değişim haberi yayıldı. Konuyu gazetemiz de haber yaptı. Haber sonrasında yüzlerce mesaj sözlü ve yazılı olarak bizlere ulaştırıldı. Konunun çok önemli olduğu, meselenin üzerinde durulması gerektiği çokça vurgulandı.

Bizde Erzurum’un Eğitim haberlerini 1 yıldan beri yapan bir eğitim sitesi olarak konuyu genişçe araştırdık. Eğitimcilerle okul müdürleri, öğretmen,sendika ve eğitim derneği yöneticileriyle görüştük. Konunun ne kadar ehememmiyetli olduğunu bir kez daha gördük.

Erzurum Milli Eğitimini yönetmenin zor olduğunu biliyoruz. Birçok eğitimci Erzurum’da eğitimin ve eğitim faaliyetlerinin rutinin dışında olmadığını ancak durumun idare edildiğini belirtiyor. Eski İl Müdürü Yüksel Arslan’ın Antalya’ya gidişinden sonra Erzurum’a Hemşehrimiz MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından gönderildiği vekil ve siyasilerimiz tarafından ifade edilen İl Müdürü Ercan Yıldız beyin yönettiği Erzurum Milli Eğitiminin 1 yıllık süre içerisinde Erzurum’da hiçbir ciddi eğitim başarısı ve etkinliği olmadığı eğitimciler tarafından ifade ediliyor. Kendisinin iyi bir insan olduğu ancak makamı hakkıyla dolduramadığı eğitimciler tarafından açıkça söyleniyor.

Yeni Müdürün göreve gelmesinden sonra Milli Eğitim Müdürlüğünde eğitim faaliyetlerinde bir duraklama dönemi yaşandığı da eğitimciler tarafından belirtilen en önemli nokta.

Bu eleştiriyi haklı buluyoruz çünkü eğitime dair basına yansımış ciddi bir başarı, eğitime dair yapılmış çok önemli faaliyet söz konusu değil. Eğitim yatırımları var ancak bunlar hükümetin siyasilerce takip edilen yatırımları olarak  planlanıp yapılıyor.

TEOG, YGS ve LYS’de basına yansıyan genel bir başarı da söz konusu değil. Bu başarının artması için yıl içerisinde müdürlüğün özel bir gayretinden de bahsedilmiyor. Okul müdürleriyle okul okul, ilçe ilçe özel toplantılar yapılıp şehrin, ilçelerin ve okulların başarısının artırılması ile ilgili bir özel çalışma yapılmıyor.

Erzurum'da bir yıldır eğitime dair rutin toplantılar ile şehrin eğitimdeki durağanlığı aynen devam ediyor. 

Ulusal ve Uluslararası alanda Erzurum'un bir eğitim başarısından bahsedilmiyor.

TUBİTAK yarışmalarında görülen önemli bir başarı da yok.

2016 yılında TUİK tarafından yayınlanan başarı listesinde Erzurum 62.sıralarda. Peki 2016-2017 yılında başarıyı artırmak için hangi özel gayret sergilendi. Hangi planlamalar hangi özel toplantılar yapıldı. Hangi sonuçlar elde edildi?

Okul önlerindeki çeteleşme,kavgalar ve kötü alışkanlıkların azaltılmasına dair rutin dışında bir çalışma özel bir gayret yok.

Okullarımızda milli ve manevi değerlerin gençlere kazandırılması ile ilgili özel bir gayret özel bir çalışma görülmüş değil. Standart törenler ve yapılan etkinliklerle yetiniliyor.

Merkez dışındaki ilçelerde eğitimin geliştirilmesi ile ilgili özel toplantılar, okul ziyaretleri ve öğretmenlerin motive edilmesine dair çalışmada yapılmamış. İl müdürlüğünde yapılan rutin toplantılarla başarının artırılamayacı bilinmeli

Erzurum’da görev yapan eğitimle ilgili STK’lar genelde MEB'de toplantılara davet edilmemiş. Birkaçı davet edilmekle yetinilmiş. Oysaki Eğitimle ilgili çok sayıda dernek ve sendika var. Bunlarla birlikte şehrin eğitimine dair önemli istişareler, çalışmalar ve faaliyetler yapılabilir. İstişare mekanizmasını çalıştırıp bu şehre ve gençliğine daha fazla katkı nasıl yapılabilir konusu ihmal ediliyor.

Cumhurbaşkanımızın kurumlara verdiği hedefler doğrulusunda çalışma yapılıyor mu? Saat 17:00 da çantasını alıp çıkan müdürlük kadrosu yetkilileri ile hangi başarı yakalanabilir?

FETÖ’nün gençliğimiz tarafından daha iyi tanınması için birkaç göstermelik resmi program dışında etkinlik ve faaliyet yapılmış değil.

Güney ilçelerinde Terör örgütünün çalışmalarına karşı eğitim adına etkin bir mücadele yapılmıyor. 

Yönetici mülakatlarda hatırı sayılan isimlerin yönlendirici veya etkin olduğu mülakat ve seçimlerde adil olunmadığı da eğitim camiasında çokça konuşuluyor. 

Özel öğretimin geliştirilmesine dair gayret yok. Şehirde birkaç özel okul var. Onların başarısını çıkardığınızda sınav başarısı yok.

Devletimiz okullara seçmeli ders olarak Temel dini bilgiler, Hz Muhammedin Hayatı derslerini koyduğu halde birçok okul bu dersleri seçmiyor özellikle liselerde. Norm bahane ediliyor. İl Müdürlüğü  kendisine bir dernek tarafından raporla iletildiği halde bu duruma tedbir almış değil.

En başarılı öğrencilerin seçtiği Erzurum Fen Lisesi 2016 yılı LYS tercihlerinde 78 öğrenciden ancak 43 tanesi bir üniversiteye yerleşmişti. Gerisini siz düşünün. Bu başarısızlığı başarıya dönüştürmek için bu yıl nasıl tedbirler alınmış acaba göremedik?

Yönetici atamada seçilen birçok idareci okulların başarısı ve okullardaki farklı etkinliklerle milli ve mamevi değerleri kazandırmayı amaçlamak ile değil okullarda yapılan boya badana ile övünüldüğü görülüyor. Sosyal medya hesaplarında çokça bu konular vurgulanıyor. Gençliğin ruh ve maneviyatı ile ilgilenen, onlara milli ve manevi değerlerin kazandırılması için farklı etkinlik ve çalışmar yapan bu konuda özel gayret gösteren idareci sayısı çok sınırlı. Okullarda rutinin dışında değerler konusunda çalışma yapan idareci sayısı parmakların sayısını geçmiyor. Tüm bu olumsuzluklara İl Müdürlüğünün ve ilçe müdürlüklerinin pasif yönetimlerinin etkisi çok fazla olduğu belirtilmektedir.

Son birkaç gün önce "İl Müdürü değişecek mi" haberimizden sonra apartopar bir STK ve bir yerel gazete ziyareti yapan il müdürlüğünün yaptığı ziyarette devletin yaptığı, siyasilerce Erzuruma getirilen büyük eğitim yatırımlarının anlatıldığını görüyoruz. Bu yatırımlar kendileri olmasada Erzuruma hükümetin getirdiği yatırımlar olduğununu göz ardı ediliyor. 

Kısacası görüştüğümüz Eğitimcilerin  görüşü şu ki Yeni İl Müdürü Erzurum’da tutmadı. Kendini ispatlaması için bir yıl beklendi kendisine kadro verilmedi ancak 1 yıl zarfında pasif bir yönetim anlayışı ile bu şansını hor kullandığını eğitimciler açıkça söylüyor.

Bu arada göreve geldikten sonra birisi dışında il müdür yardımcısı ve ilçe müdürü seçme seçimi şansı verilmeyen İl Müdürünün en büyük şansızlığı da bu olsa gerek. Başarı bir kadro işidir, kadroyu da maalesef kendisi kuramadı veya birileri kurdurmadı(!) 

Şimdi, kısa süre önce eski İl Müdürü Yüksel Arslan’ın Antalya’ya resmi olarak atanması ile boşalan Erzurum İl Müdürlüğüne yeni bir ismin atanmasını eğitimcilerin büyük çoğunluğu bekliyor. Erzurum’da yukarıda sayılan konularda aktif olacak bu şehrin ve milletin çocuklarının daha iyi eğitilmesi için gecesini gündüzüne katacak, ibadet aşkı ile çalışacak, ilgili, gayretli ve kararlı bir il müdürüne ihtiyaç var. Bu konuda karar verici olduğunu düşündüğümüz siyasilere ve hemşehrimiz Müstaşar beye tüm eğitim camiasının isteğini iletioruz.

Lütfen Erzurum’u atlama tahtası ve stajerlerin yetişme yeri olarak görmekten vazgeçin. Vekillerin sözünü yere düşürmeyecek veya vekil yakını değil milletin çocuklarına gerçek hizmeti planlayacak, kaliteyi ve değerleri esas alacak birisi gelsin. Erzurum gibi bir eğitim şehrine eğitimcilerle birlikte gece gündüz çalışacak eğitimi ve eğitimciyi harekte geçirecek ilçeleri ve okulları koordine edecek etkin birisini seçilsin. 

Aksi takdirde eğitimde durağanlığımız devam edecek..

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.