ERZURUM'UN ORTAK SESİ: ER-VAK
Kadir Sabuncuoğlu
12 Şubat 2016 Cuma 10:09
ERZURUM Kalkınma Vakfı'nın (ER-VAK) 2016 yılı mütevelli heyet 'istişare' toplantısına katıldık.
Müceldili Konağında 7 Şubat akşamı yapılan toplantıya her kesimden ilgi fazlaydı.
Koskoca salonda 'su çıkan' sandalyeleri saymazsak, boş sandalye yok gibiydi.
Çeyrek asırlık bir Sivil Toplum Örgütü (STÖ) olan ER- VAK'ta kuruluş aşamasından itibaren günümüze kadar yapılan çalışmalara tanıklık etme olanağı bulduk.
ER- VAK, her zaman, Dadaşlar diyarı Erzurum'dan yana taraf oldu.
Kurucu Başkan olan Prof. Dr. Erol Oral 10 yıl süreyle görev yaptı.
Döneminde Doğu Anadolu Projesi hazırlandı, ER- VAK’ı Çırağan Sarayı'na taşıdı.
Prof. Dr. Oral'dan görevini devralan ve 4 yıl başkanlık yapan Avukat Necati Bölükbaşı döneminde, Aziziye Tabyası’nın düzenlenmesi, ağaçlandırılma çalışmalarına ağırlık verildi.
Necati Bölükbaşı ayrıca Sarıkamış Şehitleri anma törenlerinin ulusal düzeye taşınmasında önemli rol oynadı.
2005'te seçildiği başkanlık görevini başarıyla sürdüren Eczacı Erdal Güzel ise daha çok kültürel ve sanatsal etkinliklere verdiği önemle tanındı.
Sevinerek söylemek gerekirse, 1991'den 2016'ya kadar 25 yıl boyunca hiçbir dönemde ne siyaset, ne ticaret, ne de menfaat ER-VAK'ın üzerine çıkamadı.
Zaten tarafsızlığını yitirecek davranışlar sergilenmiş olsaydı, geçen pazar akşamı her yaştan kadın- erkek ve kendini Erzurumlu hissedenleri bir araya getirmek mümkün olmazdı.
ORAL VE BÖLÜKBAŞI YÖNETİMİNDE GÖREV OLANLARA ŞÜKRAN
Toplantıda Prof. Dr. Erol Oral ile Avukat Necati Bölükbaşı dönemlerinde ER-VAK'a hizmet edenlere saygı ve şükranla anan Erdal Güzel, ER-VAK'ın üç önemli özelliğinden söz etti.
Vakfın iktisadi konularda çalışma yaptığına işaret eden Güzel, buna örnek olarak Doğu Anadolu Projesi (DAP), Ovit tüneli, UNIVERSIAD, hızlı tren gibi projeleri gösterdi ve şöyle devam etti:
"Yıllar önce konuştuğumuz hazırladığımız projelere yıllar sonra Erzurum kavuşuyor."
İkinci özellik olarak kültürel konulara ağırlık verdiklerini anlatan Güzel, bu konuda hem Erzurum'da hem de bölgede bir numara olduklarına vurgu yaptı.
Erdal Güzel, üçüncü özelliği aktarırken vakıf geleneğinin yüklemiş olduğu misyon içerisinde, 'Bir elin verdiğinden diğer elin haberi olmama’ hassasiyetine özen gösterdiklerini belirtti ve "Gerçekten hüsnü kalple çalışıyoruz" diye konuştu.
"SİYASİ DESTEK ASLA OLMADI, OLMAYACAK"
Erzurum'un eğitimde 62'nci sıraya düştüğüne dikkati çeken Erdal Güzel, sorunlarla ilgili şunları söyledi:
“Göç olgusunu yenemedik. Sosyo -ekonomik parametreler hiç iyi değil. Turizm konusunda şehir olarak Sultan Ahmet kadar turist alamıyoruz.”
Erzurum'un sıkıntılarını gidermek için aydın, münevver, düşünen ve sorumluluk bilincinde olanların bir araya gelerek ER-VAK'ın kurulduğunu anımsatan Başkan Erdal Güzel, siyasete mesafelerini şöyle açıkladı:
“Arkamızda siyasi bir destek asla olmadı, olmayacak. Hiçbir beklentimiz yok.Tarafsız olarak, gönüllülük esasına göre hizmet ediyoruz.”
Erzurum Kalkın Vakfı'nın genel profilini çizerken Erdal Güzel, şöyle dedi:
"Siyaset üstü bir vakıfız. Her türlü siyasi görüşe açığız. Bu önemli bir nüansımız. Demokrat bir yapımız var. Bu da çok önemli bir özelliğimiz. Her türlü siyasi düşünce içerisinde olan kardeşlerimiz vakfımız çatısı altında çalışma imkanı buluyor. Ortak meselemiz, Erzurum davası ve Erzurum meseleleri."
Erdal Güzel, geçen yıl vakfın bünyesinde tiyatro ekibi kurduklarını, uyuşturucunun zararları konusuna dikkat çektiklerini, bu yıl ise Üsteğmen Kara Fatma'yı tanıtmak istediklerini bildirdi.
23'üncü Sultan Sekisi toplantısının konusu hakkında Güzel "Sağlık turizmini işleyebiliriz. 'Erzurum'da sanayi olmaz' deniliyor. ‘Neden olmaz’ı masaya yatırabiliriz. Bir diğeri ise tıbbi ve aromatik bitkiler" diye konuştu.
Toplantıda ER- VAK'ın yönetiminde uzun yıllar başarıyla görev yapan Genel Cerrah Prof. Dr. Durkaya Ören yapılan hizmetleri özetledi. Abdullah Üçge organik hayvancılık, Ömer Düzgün yerel marketlere sahip çıkılması konusunu anlattı. Eleştiriler, öneriler birbiri ardına sıralanırken ER- VAK'ın ‘Erzurum'da yaşayanların ortak sesi’ olduğu gerçeği bir kez daha kanıtlandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.