ETSO, ERZURUM’UN GÜNDEMİNİ ANKARA’YA TAŞIDI
Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ile makamında görüşen ETSO Heyeti, Erzurum’un sorunlarını içeren bir rapor verdi, ekonomik ve finansal sorunların çözümü için acil destek istedi.
04 Ekim 2018 Perşembe 17:51
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve Meclis Başkanı Saim Özakalın, son dönemde döviz kurlarının hızlı yükselişi ve faiz artışlarının sebep olduğu sıkıntılar ve Erzurum’da firmaların finansmana erişim noktasında yaşadığı sorunların çözümü için Ankara’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ile görüştü.
Geçtiğimiz hafta AK Parti MKYK Üyesi ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun ETSO’yu ziyaretinde, Meclis Başkanı Saim Özakalın tarafından dile getirilen sorunların ilk ağızdan ve en yetkili makama aktarılması yönünde karar alınması üzerine, bugün Ankara’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ile bir görüşme gerçekleştirildi.
Bakanlık binasında bugün gerçekleşen görüşmeye, Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun yanı sıra ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ve 2. OSB Bölge Müdürü Fırat Karakaya katıldı.
Görüşmede ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Bakan Yardımcısı Nebati’ye, Erzurum’da, ‘Üretim’, ‘İç ve Dış Ticaret’, ‘Tarım ve Hayvancılık’, ‘Teşvikler’, ‘İnşaat sektörü’, ‘Ekonomik ve Finansal Sorunları’ ile ‘Yatırım Riskleri’ gibi konularında yaşanan sorunları dile getirdi ve bunların çözümü için destek beklediklerini vurguladı.
Ziyarette, bölge imkanları ve mevcut ekonomik şartlar sebebiyle ticaret yapmanın ve ayakta kalmanın daha da zorlaştığını ifade eden Başkan Yücelik şunları söyledi; “Bölgede kış mevsiminin uzun sürmesi, herhangi bir finans sıkıntısı çekilmese bile inşaat sektöründe maliyetleri artırıcı bir etki yapmaktadır. İnşaat girdilerinden demir ve tuğla gibi yapı malzemelerinin büyük çoğunluğunun bölge dışında olması da taşıma maliyetlerini artırmaktadır. Ayrıca bölgedeki kalifiye iş gücü inşaat sezonunun uzun ve talebinin yüksek olduğu yerlere göç etmekte olduğundan kalifiye eleman sorunu da yaşanmaktadır. Atıl bulunan sanayi tesisleri, kamu binaları ve eski yatırımların değerlendirilmesi, yatırıma kazandırılması, arsa tahsis komisyonunun aktif çalışması ile bu konuda gelen taleplerin doğru ve zamanında değerlendirilebilmesi büyük önem arz etmektedir. Şehirde arsa üretimi noktasında önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu da haliyle arsa fiyatlarının yükselmesine, beraberinde konut fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Sosyo-ekonomik analizleri yapılarak, şehrin konut ihtiyacı giderilmelidir. Belediyeler arsa üreterek özel sektörün önünü açmalıdır” diye konuştu.
“Erzurum’da yaşam daha maliyetli”
Erzurum’da ağır şartlar altında üretim ve ticaret yapan işletmelerin ürünlerinin, kamu kurum ve kuruluşlar tarafından öncelikli tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Yücelik, “Asgari ücret politikasının bölgeler arası gelişmişlik farkının göz önünde bulundurularak işverenler açısından yükü hafifletilmelidir. Erzurum’un yaşamın maliyetli olması önemli bir sorun olmaktadır. Bölgemizin iklim koşullarından ötürü yaşadığı bu durumun yatırım koşulları ve sosyoekonomik etkileri kapsamında değerlendirildiğinde doğalgaz, elektrik ve benzeri giderler kapsamında indirim şeklinde uygulamaların gündeme alınması ile hem yatırımcıların bakış açısını olumlu etkileyecek hem de genç nüfusun bölgeden göçünü önlemede etkili olacaktır. Elektrik, ısınma vb. giderler kapsamında alınan vergiler iklim koşulları göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu durum yatırımcının bölgeye bakışında olumsuz etki yaratarak yatırım yapmasına engel olmaktadır” diye konuştu.
Başkan Yücelik finansmana erişim noktasında yaşanan sorunlarla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı: “Bankaların doğudaki firma ve işletmelere hem teminatları konusunda hem de kredi limitleri konusunda batıdaki firmalara göre daha kısıtlı ve temkinli davranıyor olmaları ve bunun üstüne yaşanan ekonomik savaşın da etkileri ile ilimizde ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Bu durumu aşmak için; KGF’nin devamlılığının sağlanması, limit boşluğu olan firmaların tekrar bu destekle krediye erişebilir olmaları önem arz etmektedir. Ekonomik savaşın etkileri ile yüzde 35-40 civarında olan faizlerin yanı sıra finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşayan firmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. İlimizde yaşam kalitesinin gün geçtikçe düşmesine neden olmaktadır. KGF’nin yeniden hayata geçirilmesi şu zamanda hem ülkemizde hem de ilimizde yaşanan sıkıntıların azaltılmasına destek olacağı kanaatindeyiz.”
Görüşmede daha sonra ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın da Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati’ye, şehrin ekonomik durumunu içeren ve güncel sorunların çözüm önerileriyle birlikte ele alındığı, “Erzurum İl Profili ve Yakın Projeksiyonu” isimli raporu verdi. Raporda Erzurum’un her yönüyle bir profilinin çıkarıldığını dile getiren Meclis Başkanı Özakalın, çözüm önerileri üretilirken bölge gerçeklerinin de göz önünde bulundurulmasının, çözümlerin daha objektif ve sonuç odaklı olmasına zemin hazırlayacağını söyledi.
Ziyarette konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yaşanan sıkıntıları ilk ağızdan dinlemenin kendileri açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Sunulan raporların ve dile getirilen problemlerin mutlak suretle dikkate alınacağını ve çözüm için çaba göstereceklerinin altını çizen Bakan Yardımcısı Nebati, ticaretin içinden gelen birisi olarak reel sektör temsilcileriyle aynı dili konuştuklarını ve birbirlerini daha iyi anladıklarını ifade etti.
Ziyarette ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, yakın ilgisinden dolayı Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati’ye teşekkür ederek kendisine Erzurum’a özgü gümüş işlemeli Oltutaşı tespih hediye etti. Yücelik ayrıca, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na da ilgi ve desteğinden dolayı teşekkür etti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.