22 Ocak 2025
  • Erzurum-7°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara5°C

EYT'DE SON DAKİKA PROMOSYON VE KREDİ DETAYI! EMEKLİNİN HESABINA YATACAK

EYT’nin yasalaşmasıyla bankalar emekli maaşlarında promosyon yarışına başladı.

EYT'de son dakika promosyon ve kredi detayı! Emeklinin hesabına yatacak

09 Mart 2023 Perşembe 11:42

Bankalar EYT’den yararlanabilmek için prim ödemesi bulunan emekli adaylarına kredi imkânı sunarken işverenler de tazminat ödemesi için kredi alabilecek. Emekli olmak isteyen EYT'lilerin merak ettiği detaylar ortaya çıktı. EYT'den hangi şartlar dahilinde muaf olunacağı açıklandı. EYT'de yaş ve prim borcu ile ilgili bilinmesi gerekenler aktarıldı. İşte EYT ile ilgili tüm ayrıntılar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme yasalaşır yasalaşmaz SGK ve e-Devlet üzerinden başvuru yoğunluğu olduğu kadar sizlerden gelen sorularda da büyük bir artış var. 24 yıllık bekleyişin ardından gelen düzenleme milyonlarca çalışanı etkiliyor. Öte yandan emekli promosyonlarıyla ilgili detaylar ortaya çıktı.

EYT’nin yasalaşmasıyla bankalar emekli maaşlarında promosyon yarışına başladı.

Bankalar EYT’den yararlanabilmek için prim ödemesi bulunan emekli adaylarına kredi imkânı sunarken işverenler de tazminat ödemesi için kredi alabilecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle hem çalışanlar, hem de işverenler kredi ve promosyon hesabı yapmaya başladı.

Bilindiği üzere, EYT kapsamına giren ancak yeterli prime sahip olmayanlar gerekli koşulları yerine getirirse emekliliğe hak kazanabilecek.

Bankalar ilk olarak bu çerçevede eksik prim borcunu ödemek isteyenlere EYT kredisi sağlıyor.

Bankalar, ayrıca maaşını taşıyacak EYT’lilere yönelik promosyonlar için de seçenekler sunmaya başladı. Öte yandan işverene de tazminat ödemelerinde kolaylık sağlaması adına KGF destekli kredi paketleri sunuluyor.

1- EYT KREDİSİ 

Bireysel müşterilerine EYT kredisi kullandıracak olan bankalar farklı faiz oranlarıyla kredi imkânı sunuyor. Akbank, EYT kredisi kullanacak müşterilerine yüzde 1.78’den başlayan faiz oranlarıyla kredi imkânı sağlarken, Garanti BBVA’da oran yüzde 1.69’dan başlıyor.

İş Bankası ise yüzde 1.84 faiz oranlarıyla EYT kredisi veriyor. DenizBank yüzde 1.48’den başlayan faiz oranlarıyla kredi verirken Yapı Kredi de, SGK prim borçlarına yönelik verilecek kredilerin faizi yüzde 2.09’dan başlıyor.

Faiz oranları çekilecek miktar ve vade süresine göre değişiklik gösteriyor.

EMEKLİ PROMOSYONUNA EYT’LİLER EKLENİYOR 

Emeklilere yönelik promosyonları olan bankalar EYT’lilerin emekli maaşlarını taşımalarına yönelik promosyonlarını da açıklamaya başladı.

Bilindiği gibi emekli maaşlarını taşıyanların 3 yıl taahhütte bulunması gerekiyor. EYT’liler için ilk kampanya açıklayanlardan QNB Finansbank, 3 Mart 2023 tarihinden itibaren emekli maaşını taşıyan EYT’lilere 8.000 TL’ye varan nakit promosyon fırsatına ek olarak, CardFinans Emekli Kredi Kartı’na özel, Market ve Eczane harcamalarında yıllık 1.200 TL indirim ile toplamda 9.200 TL’lik nakit kazanma fırsatı sunduğunu duyurdu.

Diğer bankaların da süreç içinde halihazırdaki emekli promosyonlarını EYT’lileri de kapsayacak şekilde çeşitlendirmesi bekleniyor.

KIDEM TAZMİNATINA KGF DESTEKLİ KREDİ 

Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, işverenlerin kıdem tazminatı ödemeleri için de Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli bir kredi paketi açıklamıştı.

Söz konusu pakette EYT’ye 25 milyar TL’lik bir destek sağlanmıştı. 25 milyar TL’lik kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile işverenlere EYT sürecinde kıdem tazminatı desteği sağlanıyor.

Söz konusu paketin 36 aya kadar vadesi, 6 ay ödemesiz dönemi olacak.

Paketle birlikte ödeme kabiliyetine göre işletmeler 5 grupta sınıflandırılıyor.

En yüksek ödeme kabiliyetine sahip birinci grup ile en düşük ödeme kabiliyetine sahip beşinci grup firmalara destek verilmeyeceği bildirilirken, söz konusu destek ödemeleri fatura karşılığında yapılacak

Kefalet imkanının yüzde 60’ı üçüncü grup, yüzde 30’u ikinci, yüzde 10’u da dördüncü grupta yer alan firmalara kullandırılması bekleniyor. Destek paketinin ilerleyen süreçlerde talebe göre artırılması bekleniyor.

SGK'DAN AÇIKLAMA 

SGK, bazı gazetelerde, 23 Mayıs 2002 itibarıyla 3 yıldan az hizmeti olan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanlarının 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamalarına rağmen EYT kapsamında olmadıklarına dair haberlerin yer aldığı aktarıldı.

Resmi Gazete’de 3 Mart tarihinde 7438 sayılı Kanunla yayımlanan EYT düzenlemesiyle hizmet sürelerine bakılmaksızın tüm sigortalıların yaş koşulunun kaldırıldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kamuoyunda 'EYT Düzenlemesi' olarak adlandırılan Kanunun 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanlarını kapsamadığı ve bu durumdaki çalışanların mağdur edildikleri iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır, bu bağlamda söz konusu vatandaşlar da düzenleme kapsamındadır.”

Hürriyet'ten Noyan Doğan EYT ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi: 4/A hizmete başlama tarih 9.11.1998 ve 5765 gün prim günüm var. 4/B tescil başlangıç tarihim ise 2017. İlk 890 gün ödendi, sonrasında ödenmedi, 4/B’den borçluyum. Toplam prim günüm 6657 gün. EYT’den yararlanabiliyor muyum?Koray K.

Cevap: 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olduğunuz için EYT’den yararlanabiliyorsunuz. Emekli olabilmeniz için kademeli prim gün kapsamında 5900 prim güne ihtiyacınız var. Bağ-Kur prim borcunuz olduğu için EYT’den yararlansanız bile emekli olamazsınız.

EMEKLİ SANDIĞINDAN EMEKLİ OLACAKSINIZ 

- Soru: 16.03.1999’da SSK’lı olarak işe girdim. 58 gün prim ödemem var. 2001’den itibaren doktor olarak emekli sandığına tabi memurum, 7320 gün primim var. EYT’den emekli olabilir miyim, olursam SSK’dan mı, emekli sandığından mı emekli olabiliyorum? Canan D.

PRİMİNİZİ TAMAMLAMALISINIZ 

Cevap: EYT’den emekli olabiliyorsunuz. Toplam prim gün sayınız 7378 gün. Memur statüsünde olduğunuz için 7200 prim günü doldurmuş olmanız gerekiyor ki siz doldurmuşsunuz. Bu durumda memur statüsünde yani Emekli Sandığından EYT’li olarak emekli olabileceksiniz.

Soru: Doğum tarihim, 1974. İlk işe başlangıcım 4/A’lı olarak 1997. 56 günüm var. 2000’den bugüne kadar 4/C’den 7886 prim günüm var. EYT’den yararlanabiliyor muyum? Oktay B.

Cevap: 8 Eylül 1999’dan önce sigortası olanlar EYT kapsamındalar. Bu durumda EYT’den yararlanacaksınız. Ancak memur statüsünde olduğunuz için 9000 prim günü doldurmanız gerekiyor. Bu durumda bin 58 gün prim eksiğiniz bulunuyor. Bunu tamamladığınızda EYT’den yararlanıp emekli olabileceksiniz.

EYT’DEN YARARLANAMAZSINIZ 

- Soru: Halen jandarma olarak görev yapıyorum. 1982 doğumluyum. Ağustos 1999’da 20 gün SSK sigortam var. 2002 tarihinde uzman jandarma olarak emekli sandığı başlangıcım var. EYT’den yararlanır mıyım? Hüseyin A.

Cevap: 1999’da, ilk sigortalı olduğunuz tarihte 17 yaşındasınız. Emekliliğe yönelik sigortalı olabilmeniz için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Bu durumda EYT’den yararlanamazsınız.

EMEKLİ MAAŞINDA FARK OLMAZ 

- Soru: Çalıştığım şirkette nisan ayında zam almaktayız. EYT’liyim, her koşulu sağlıyorum, temmuz-aralık döneminde emeklilik için başvurursam alacağım emeklilik maaşına daha fazla etki etmez mi? Aysun O.

Cevap: Şimdi emekli olmakla, yılın ikinci çeyreğinden emekli olmak arasında bir fark vardır. Ancak en basit anlatımıyla maaş hesaplamasında uygulanacak enflasyon yüzde 64.27, büyüme hızı da yüzde 5.6 olacak. Bu durumda bu sene emekli olanlar, geçen sene emekli olanlara göre daha düşük emekli aylığı alacaklar. Sizin durumunuzda EYT’den dolayı emekli dilekçenizi şimdi vermekle temmuz ayından sonra vermek arasında maaş açısından bir fark olmaz. Bir an önce emekli olmanız daha doğru.

BORÇLANMA YAPMANIZA GEREK YOK 

Soru: SGK girişim 15 Ocak 1999. 8050 iş günüm var. Son 7 ayım Bağ-Kur üzerinden. Çalışma hayatım 24 yıl. Askerliği bir yıl borçlanırsam EYT’den faydalanabilir miyim? Bülent A.

Cevap: EYT’den yararlanmak için 5975 prim günü doldurmanız gerekiyor ki, siz doldurmuş-sunuz. 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişiniz var. SSK’dan emekli olacaksınız. Eğer Bağ-Kur prim borcunuz yoksa, EYT’den yararlanıp hemen emekli olabili-yorsunuz. Askerlik borçlanması yapmanıza da gerek yok.

BAŞVURUNUZ GEÇERSİZ SAYILIR 

Soru: EYT’den emekli olabiliyorum. 5 Şubat tarihinde başvurumu yaptım. Yasa çıkmadan başvurumu yapmış oldum. Yeniden başvuru yapmam mı gerekiyor, yoksa başvurum geçerli mi? Günay Y.

Cevap: EYT düzenlemesi 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı ve uygulamaya girdi. 3 Mart’tan önce ister e-Devlet üzerinden, ister SGK şubelerinden yapılan başvuruların bir önemi yok. Yani, geçersiz sayılıyor. Kanun çıktıktan sonra başvuru yapılması lazım. Bu durumda yeniden başvuracaksınız.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.