23 Ekim 2024
  • Erzurum9°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara17°C

FLAŞ... ERZURUM'DA OLİMPİYAT VURGUNU...

Flaş... Erzurum'da Olimpiyat Vurgunu...

20 Mayıs 2012 Pazar 10:06

Erzurum’da 2011’de düzenlenen 25’inci Üniversiteler Kış Olimpiyatları’nın yapım işlerinin de aralarında bulunduğu toplam maliyeti 965 milyon TL olan ihalelere fesat karıştırıldığı ve devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

ERZURUM’da 2011’de düzenlenen 25’inci Üniversiteler Kış Olimpiyatları’nın yapım işlerinin de aralarında bulunduğu ihalelere fesat karıştırıldığı ve devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Toplam maliyeti 965 milyon TL olan ihalelere ilişkin dosyaları incelemeye alan özel yetkili savcılar, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile işadamlarının ifadelerine başvuruyor.

İki yıllık soruşturma

Erzurum Emniyet Müdürlüğü, İl Özel İdaresi’nin gerçekleştirdiği ve toplam maliyeti 265 milyon TL’yi bulan 11 ihaleye fesat karıştırıldığı yönünde yapılan ihbarlar üzerine 2010’da harekete geçti. 2 yıldır yürütülen soruşturmada, İl Özel İdare Genel Sekreteri S.A. ile 35 kişi hakkında, “ihaleye fesat karıştırma, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla teknik takip başlatıldı. Şüphelilerin rüşvet aldıkları iddia edilen inşaat şirketlerine, yaklaşık maliyeti bildirdikleri ve böylece 1200 yataklı hastane yapımı, köy yolları stabilize onarımı, içme suyu inşaatı yapım işi ve isnat duvarı yapım işi ihalelerinin de aralarında bulunduğu bazı ihalelere fesat karıştırdıkları ileri sürüldü.

İhaleler dinlemeye takıldı

Erzurum polisi soruşturmayı yürütürken, 700 milyon TL bütçeli olimpiyat komplekslerinin yapım işi ihalelerinde de yolsuzluk yapıldığı bilgilerine ulaştı. Bazı şüphelilerin bu konuda yaptığı telefon konuşmalarıyla ihaleleri kazanan şirketlerin örtüştüğü, yaklaşık maliyetlerin ihaleler öncesi söz konusu inşaat şirketlerine bildirildiği, kamu görevlilerinin rüşvet aldığı yönündeki tespitler üzerine savcılık, soruşturmaya olimpiyat ihalelerinin de dahil edilmesi yönünde talimat verdi.

35 kişiye ifade gözaltısı

Erzurum polisi, soruşturmaya adı karışan İl Özel İdare Genel Sekreteri S.A. ile 35 kişinin ev ve işyerlerinde geçtiğimiz günlerde arama yaparak, bir çok ihale dosyasına el koydu. Şüpheliler, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Olimpiyat ihalelerine fesat karıştırıldığı yönündeki iddialara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında önümüzdeki günlerde yeni gözaltıların olması bekleniyor.

İhale dosyaları inceleniyor

İHALE dosyaları üzerinde yapılan ön incelemelerde, bazı olimpiyat tesislerinin yapım ihalesinin, telefon konuşmalarına yansıdığı şekilde sonuçlandığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında Ankara’da faaliyet gösteren 6 inşaat şirketinin sahiplerinin ifadeleri talimatla alındı. İfadesi alınan şirket sahiplerinden C.K.’nın Ağrı eski milletvekili olduğu öğrenildi.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.