17 Mayıs 2024
  • Erzurum3°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

GELECEĞİN GNR ÇAĞI VE ERZURUM

Vahdet Nafiz Aksu

04 Mart 2018 Pazar 17:48

İki Üniversitemiz var ne güzel, bir Teknokent’e sahibiz ne hoş!

Geleceğe Yürüyen Erzurum’un bu mühim müesseslerinde çok sayıda genç akademisyenin arı gibi çalıştığını biliyorum. Ağ toplumunun imkânlarını zorlayarak ileri bilim üretim merkezlerini dikkatle takip eden bilim adamlarımız inşallah gün gelecek ‘icat çıkaran’, ‘patent üreten’, ‘sadece nakleden değil akleden’ bilim ordularına dönüşecekler. Şehrin de ülkenin de geleceği buna bağlı şüphesiz.

Biliyorum, kişisel çabalarla bilimsel sıçramalar yapması mümkün değildir genç araştırıcıların. Onlara uygun bilimsel oramın sağlanması lazımdır, kaynak gereklidir, gelişmiş laboratuvara ihtiyaç vardır.

Üzerinden epey zaman geçti, hazırladığımız bir raporda konuyu dile getirmeye çalışmıştık. Genetikten, Nanoteknoljiden, Doku Mühendisliğinden falan söz edip, “Üniversitelerimizde bu alanlarda eğitim verecek bölümler açın, mevcut birçok bölümü kapatın, razıyız vallahi” diye yazı kaleme alınca uzaktan tebessüm eden çehrelere muhatap olmuştuk!

Ara sıra Fütürist yazarların kitaplarını karıştırmak hoşuma gidiyor. Hayal kuran insanları, geleceğe ilişkin düşler gören dehaları seviyorum. Onların düş- öngörü-uzgörü merdivenlerinden tırmandık çünkü bugünkü zirvelere.

Geçen gün yine birkaç kitaba kaptırdım kendimi, aldığım notların bazılarını sosyal medyada paylaştım. E bu mevzulara zaten yabancı değilsiniz, biliyorum.

İleri bilim merkezlerinde, üniversitelerde, ARGE merkezlerinde yıllardır üzerinde çalışılan yapay zekâ, genetik, robotik gelişmeler elbette bizim üniversitelerimizin de aşina olduğu, üzerinde kafa yorduğu konular. Lakin, gereğini bihakkın yapıp, kaynak ayırıp, proje yürüttükleri alanlar mı, orasını doğrusu bilmiyorum.

Geleceğin GNR çağında söz sahibi olmak istiyorsak bu mevzulara daha derin dalışlar yapmamız lazım. Bilgi üretiminde, bilgi işlemde, teknolojik alanda atılan çok ileri, dev adımlar, iç içe geçmiş çeşitli teknolojik ilerlemelerle ortaya çıkan etkileşim ve sayısız sinerjiden doğuyor.

Öyleyse gelin bilgimizle makinelerin, robotiklerin, yapay zekânın efendisi olalım;  şehri GNR çağına hazırlayalım elbirliği ile.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.