02 Ocak 2025
  • Erzurum-18°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara5°C

GÖZ BEBEĞİ BÜYÜKLÜĞÜ İLE ZEKANIN İLİŞKİSİ İNCELENDİ! BİLİM İNSANLARINDAN ŞAŞIRTAN ARAŞTIRMA

Bilim insanları şaşırtıcı bir araştırma sonucuna imza attı. Bir grup katılımcının göz bebeğini inceleyen bilim insanları zeka ile göz bebeği büyüklüğünün ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Göz bebeği büyüklüğü ile zekanın ilişkisi incelendi! Bilim insanlarından şaşırtan araştırma

05 Eylül 2022 Pazartesi 20:09

Georgia Institute of Technology tarafından yapılan araştırmada göz bebeğinin yaşlanmayla birlikte ters olarak küçüldüğü de anlaşıldı.

Yapılan yeni bir araştırma göz bebeği büyüklüğü ile zekanın bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Georgia Institute of Technology tarafından yürütülen çalışmada 18-35 yaş arasındaki bireylerin göz bebekleri incelendi. Araştırma sonucunda yaşın artması ile göz bebeği büyüklüğünün ters olarak küçüldüğü gözlemlendi.

Araştırmada Atlanta eyaletinde yaşayan bireyler üzerinde geniş çaplı bir çalışma yürütüldü. Yaşları 18 ila 35 arasında değişen 500 katılımcının göz bebekleri, göz bebeği ve korneaya düşen ışığın yansımasına duyarlı bir cihazla ölçüldü.

500 KİŞİNİN GÖZ BEBEĞİ İNCELENDİ

Göz hareketlerini takip eden bu cihazla 4 dakika boyunca loş ışıkta boş bilgisayar ekranına bakan kişilerin göz bebekleri ölçüldü ve ortalaması alındı. Böylece herkese aynı ortam sağlanmış olup, belli bir süre dahilinde uzunca bir ölçüm yapılıp ortalaması alınarak, olası diğer faktörler dışlanmaya çalışıldı.

ZEKANIN GÖZ BEBEĞİ İLE BAĞLANTISI ORTAYA ÇIKTI

Daha sonra katılımcılara akışkan zeka, çalışma belleği ve dikkatin ölçüldüğü bir dizi kognitif (zihinsel) test uygulandı. Akışkan zeka özetle, karşılaşılan akut problemlerle ilgili neden-sonuç ilişkisini kurup hızlıca çözebilme yeteneğidir. Bir nev-i pratik zeka diyebiliriz. Çalışma belleği ise öğrendiğimiz bilgileri o anda kullanmak için kısa süreli olarak o bilgileri aklımızda tutma durumumuzdur. Bunu da beynin karalama defteri gibi düşünebiliriz.

Dikkat ise başka çeldiricilerin bulunduğu ortamda üzerinde çalıştığımız işi etkilenmeden sürdürebilme, sona erdirebilme yeteneğimizdir. Mesela katılımcıların dikkatini ölçmek için bilgisayarın bir köşesinde yanıp sönen bir ışık varken, diğer köşesinde çok kısa süre beliren harfleri bilmeleri istenmiş. Eğer dikkatleri yanıp sönen ışığa kayarsa, görünen harfi kaçırmışlar. Çalışmanın sonucunda göz bebeği büyüklüğünün akışkan zeka ve dikkat fonksiyonu ile belirgin olarak ilişkili olduğu gözlenirken, çalışma belleği ile daha düşük olmak kaydıyla pozitif ilişkisi olduğu tespit edilmiş.

YAŞ İLERLEDİKÇE KÜÇÜLÜYOR

Çalışmada bakılan başka bir detay da göz bebeği büyüklüğünün yaşla ilişkisi olmuş. Yaşın artması ile birlikte göz bebeği büyüklüğünün ters orantılı olarak azaldığı gözlenmiş. Bu konu ile ilgili olası bilimsel açıklama ise şöyle. Beyin sapında Locus Ceruleus adı verilen hem hormon hem nörotransmitter olarak işlev gören norepinefrinin yapımından sorumlu bir alan var. Norepinefrin algılama, dikkat, öğrenme ve hafıza ile ilgili fonksiyonlarda rol alıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.