19 Ocak 2025
  • Erzurum0°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara7°C

GÖZ KAMAŞTIRICI BİR YATIRIM CENNETİ: ERZURUM!

Vahdet Nafiz Aksu

Bazı yerel yöneticilerin sevdiği vaat cümlelerinden birisi de şudur: “Şehrimizi yatırım cenneti haline getireceğiz!” Bu alanda küçük de olsa adım atanların sloganları daha da hoş gelir kulağa: ”Şehrimizi yatırım cenneti haline getirdik!”

***

Yıllardır hepimizin temennisi oldu Erzurum’u yatırım cennetine çevirmek. Hepimiz derken kastım şu; Siyasi kadrolar; Erzurum her türlü yatırım için tercih edilen, koşarak gelinen bir yer olsun istediler. Bunun için çaba gösterdiler. Şehrin üst yöneticileri, gerekli altyapının hazırlanması için samimi gayret sarf ettiler. Sivil toplum örgütleri sadece temennilerini dile getirmediler, ellerini taşın altına soktular. Hele yerel medya bu hususta çok hassa davrandı. Müteşebbisleri yüreklendirdi. Yatırımcıları zaman zaman yıldıran bürokrasiyi yerden yere vurdu, en küçük yatırım kıvılcımını bile cömertçe alkışladı, yüreklendirdi. Bu fakirin haddini aşarak yazdığı yazılar yüzleri aştı! Az mı ‘Erzurum Mıknatıs Şehir’ olsun dedik. ‘Yeni bir kalkınma paradigmasıyla yaratıcı-girişimci sınıfa kollarını açmalı bu şehir’ dedik. Hemşehri sermayenin yatırımını önemsedik. Dışsal kaynak yaratımında hemşehri sermayeye büyük misyon yükledik.

***

Şuna samimiyetle inanıyorum. Erzurum, coğrafi ve stratejik konumu ile gerçekten göz kamaştırıcı bir YATIRIM CENNETİ.

Altyapı ve ulaşım imkânları yeterli… Gelecek vaat eden büyük projeler de mevcut… Bakın şehrin önünde uluslararası ulaşıma elverişli Havalimanı, Arkasında Ovit tünelinin açılmasıyla yakınlaşacak liman… Takip edilip gerçekleştirilirse hızlı trenin geçtiği bir güzergâh olacağız, bu da 21. Asrın ipek yolunun iddialı bir şehri olacağımız anlamına geliyor. Avrasya’nın, Irak ve Ermenistan’ın ticaret kavşağında geleceğin bölgesel ticaret odağı olmamız işten bile değil. Yeter ki hayallerimizi hedeflere çevirelim. Çok çalışalım, az konuşup çok iş üretelim.

***

Evet, geçmişte girişimci sınıfa mesafeli uygulamalar oldu. Ancak, şu andaki yönetim kadrolarının yatırım için gelmeye niyetleneceklerin yoluna kırmızı halılar döşeyeceği inancındayım. Bilgi ekonomisini kılavuz kaptan mevkiine koyarsak, Üniversitelerimiz ve teknokent’in kılavuzluğunda teknoloji üretiminde iddialı hale gelip, ARGE çalışmalarında dünya standartlarını yakalarsak, Üniversitelerimizi en iyiler listesine sokabilirsek, Hayvancılık ve gıda sanayinde iddialı hale gelirsek, Hayvancılık Organize Sanayiini kurarsak, Büyük yatırımlarda KÖİ Projelerine bir an önce yönelirsek, Sanat ve kültür turizminde zirveyi yakalarsak, Şehrin sanat vizyonuna önem verir, kültür altyapısına yatırım yaparsak… Tez zamanda şehri dünyaya açma müşterek arzumuzu kalıcı ve anlamlı hale getirmiş oluruz.

***

Şehrin geleceğe küçük küçük ama dev adımlarla yürüyüşüne devam etmesi, hemşehrilik enerjisini fuzuli alanlarda heba etmememiz lazım. Şu haliyle göz kamaştırıcı bir yatırımcı cenneti olan Erzurum’u girişimcilerin cirit attığı bir büyülü şehir haline getirebiliriz.

***

Dünkü Hürriyet Gazetesinde Kilis'te faaliyete geçen 8 Milyon dolarlık Elyaftriko fabrikası ile ilgili bir yazı okudum. 500 Kişinin çalışacağı fabrikadadan 2015 yılında 20 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilecekmiş. Kalkınmakta olan iller için güzel modeller bunlar. Hizmet sektöründe Erzurum Çağrı Merkezleriyle başardı bunu. Sıra fabrika, küçük sanayi işletmeleri, gıda üretim tesisleri ve atölyelerde. Üretim ekonomisinin ayak seslerini işitmek istiyoruz. Tamam, üç AVM açılsın ama beş te atölye kurulsun! Ve inanın Kilis ve diğer yerleşim merkezlerinde kurulan fabrikalardan daha iyilerini, büyüklerini yapmaya muktediriz. Yarından tezi yok 'Yatırımcı davet ve ikna' heyetleri oluşturup yola çıkalım. Mazimizden güç alıp geleceğe bakalım!

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.