HAFTA İÇİ HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE KISITLAMALARI GELİYOR! SON DAKİKA KARARI, RESMEN AÇIKLANDI, TÜM TÜRKİYE'DE DEĞİŞTİ ARTIK...
Hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamaları geliyor. Son dakika kararı.
19 Kasım 2021 Cuma 21:29
Dünyada ve Türkiye'de koronavirüs vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ediyor. Bunun sonucu olarak tedbirler ve yasaklar yeniden uygulanmaya başlıyor. Türkiye'de resmen değişti. Tüm illerde belli oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kötü haberi verdi. İşte detaylar...
Sağlık Bakanlığı tarafından 19 Kasım koronavirüs tablosu, vaka, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı.
Türkiye'de son 24 saatte 356 bin 563 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 810 kişinin testi pozitif çıktı, 218 kişi yaşamını yitirdi.
18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 80,52, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 90,24 olarak kayıtlara geçti.Türkiye'de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 119 milyon 200 bin 467 doza yükseldi.
18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranının en yüksek olduğu 10 il, Ordu, Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Burdur oldu.
En az iki doz aşı uygulananların oranının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt olarak sıralandı.
KRİTİK KISITLAMA AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Salgın boyunca birçok kez günlük yaşam kısıtlamalarla düzene konmuş ve bunlardan sonuçlar alınmıştı. Kısıtlamalar artık söz konusu olmasa da biz kişisel tercihlerimizde bunları dikkate almalıyız. Hizmet alacağımız kurumlara daha az yoğun oldukları saatte gidelim."
Öte yandan koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarının artışa geçtiği Avrupa ülkelerinde, sokağa çıkma yasağı geri döndü. Hafta içinde aşı olmayanların sokağa çıkmasını yasaklayan Avusturya, bugün 20 gün sürecek tam kapanmayı açıkladı.
Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, sokağa çıkma kısıtlamasını duyurduğu basın toplantısında 1 Şubat tarihine kadar ülkedeki herkese aşı olma zorunluluğu getirildiğini de ilan etti.1 Şubat 2022’den itibaren geçerli olacak Vakaların artışı ve sokağa çıkma kısıtlaması döngüsünden kurtulmak istediklerinin altını çizen Schallenberg, "Dün zor bir karar aldık. Ülke genelinde 1 Şubat 2022’den itibaren geçerli olacak şekilde aşı zorunluluğunun yürürlüğe girmesi için çalışmalar başlatıldı." dedi.
Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, yaptığı açıklamada, 65 yaş üstü kişilerin üçüncü doz aşılarını yaptırabilmesi için daha önce kapatılan aşı merkezlerinin yeniden açılacağını bildirdi.
Almanya'da bir günde tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısı, 65 bin 371 ile salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Almanya federal ve eyalet hükümetleri, aşı kampanyasını hızlandırmayı ve aşısızlar için daha sert kısıtlamalar getirmeyi planlıyor.
HOLLANDA'DA KISMİ KAPANMA
Hollanda'da vaka artışının önüne geçebilmek için 3 haftalık "kısmi kapanmaya" gidildi. Kafe, restoran, lokanta ve süpermarketler 06 ila 20 saatleri arası, mağazalar ve hizmet alanları ise 06 ila 18 arası açık kalacak. Spor müsabakalarına da seyirci alınmayacak.
Havaların soğumasıyla birlikte Avrupa Kovid-19 vaka yeniden artışa geçti. Salgının yeniden merkez üssü haline gelen yaşlı kıtada bazı ülkeler kısmi kapanmadan aşı pasaportlarına farklı tedbirleri hayata geçirmeye başladı. Avrupa’da yaşanan vaka artışının Türkiye’yi de etkilemesi bekleniyor. Uzmanlar, benzer durumun aralık ayında Türkiye için de risk teşkil ettiği uyarısı yapıldı
‘40 BİNİ GÖREBİLİRİZ’
İstanbul’un nüfus bazlı olarak Kovid-19’da başı çektiğini belirten İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek dün attığı bir tweet’te bir haftadır Kovid nedeniyle ailece evde olduklarını belirtti ve “Hepimizin aşıları tam olduğu için hiç endişe etmedik.31
Tahmin ettiğimiz gibi basit bir gribal infeksiyon şeklinde atlattık. Zaten tam da söylediğimiz bu. Aşı olun, kendinizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atmayın” çağrısı yaptı. Tükek vaka artışıyla ilgili de şunları dedi:
“Birçok insan nezle olduğunu zannediyor ama nezle, grip semptomlu birçok kişinin Kovid-19 olduğunun altını çizmek isterim. Olumlu olan ise geçen seneye kıyasla yoğun bakım ve yatan hasta sayısının düşük seyretmesi. Tespit edilebilen vaka sayısından daha fazla Kovid-19 hastası olduğu bilinen bir gerçek. Avrupa’da yeniden yükselişe geçen vaka sayıları aralık ayından itibaren bizim ülkemizde de artacaktır.
Kışa girdik ve virüs kapalı ortamlarda hızla yayılıyor. Bu nedenle maske ve mesafedeki rehavetini bir kenara bırakıp, pandemiyi ciddiye almamız şart. Kapalı ortamlarda, toplu taşımadaki yoğunluğun yanı sıra kişisel tedbirlerden ödün vermemiz durumunda aralık ayının ikinci yarısında günlük 40 bin bandını görebiliriz.”
MASKE VE MESAFE UYARISI
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da “Avrupa yeni yıla birtakım önlemlerle girecek. İstanbul özelinde konuşacak olursak havaların aralık ayında soğumasıyla Avrupa’dakine benzer riskler görebiliriz.
Aşılanma oranımız yüzde 85’i bulması çok önemli. ‘Her şey tamam’ diyoruz ama sokağa çıktığımızda birçok kişinin maske ve mesafeyi önemsemediğini görüyoruz.Şunu net söyleyebiliriz ki, yoğun bakım ve ciddi hastalık geçirenler aşısızlar veya eksik aşılı kişiler” dedi. ‘İstanbul’da ciddi bir artış olduğunu görüyoruz’ diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise, “Türkiye’de kışın gelmesiyle birlikte özellikle ulaşım ve dolaşım ile kişisel tedbirlerde çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Avrupa’daki sıçramanın Türkiye’ye yansımaları olacaktır. Toplumda rehavet ve rahatlama açıkça görülüyor. Kapalı mekanlar adeta tıka, basa dolu ve toplu taşımadaki kalabalıklar da endişe verici boyuta” tespitlerini sıraladı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.