HINIS BAŞKÖY BARAJI'NDA SU TUTULMAYA BAŞLANDI
Hınıs 1. Merhale Projesi kapsamında Başköy Barajında su tutulmaya başlandı. Hınıs'ta Başköy Barajında su tutulma töreni gerçekleşti.
18 Ağustos 2022 Perşembe 23:59
DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü'nden Hınıs Başkaöy Barajı ve törenle ilgili yapılan açıklama şöyle;
Erzurum Ovası ve Pasinler Ovasından sonra sulama alanı bakımından 3. büyüklükteki Hınıs Ovasını sulamak için Erzurum Hınıs Projesi geliştirilmiştir. Hınıs 1. Merhale Projesi kapsamında Başköy Barajı, Başköy Barajı Sulaması ve Başköy Barajına derivasyon sağlayacak olan Alaca (828 m), Acar (1.130 m), Altınpınar (623 m) ve Bezirhane (736 m) Tünelleri ile 205 bin 350 dekar tarım arazisi suya kavuşturulacaktır. Proje ile yıllık 452 Milyon TL gelir artışı sağlanacaktır.
Hınıs Başköy Barajında 176 Milyon m3 su tutulacaktır. Bugün itibariyle su tutulacak olan Hınıs Başköy Barajımız İlimizde inşa edilen depolama kapasitesi olarak Kuzgun Barajı (312 Milyon m3) ve Palandöken Barajından (228 Milyon m3) sonra 3. büyüklüktedir.
Hınıs Ovasındaki verimli topraklara verim katacak, yörede yetişen ürün çeşidine çeşit katacak, bölgemizin tarımsal gelişmesine katkı sağlayacak olan Başköy Barajı, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden 101 metre yükseklikte, 176 Milyon m3 su depolayacak şekilde projelendirilmiştir.
Hınıs Başköy Barajı’nın ilk ihalesi 13.01.1998 tarihinde yapılmış olup, % 69’luk kısmı tamamlanan ilk işte, gövde sıyırma kazıları, enjeksiyon imalatları, dolusavak ve derivasyon imalatları ile gövde dolgusunun 1.670.000 m3 lük bölümü bitirilmiştir.
Hınıs Başköy Barajı İkmali işi sözleşmesi 12.07.2017 tarihinde imzalanmıştır. Barajın toplam maliyeti kamulaştırma ve sulama bedeli hariç 2022 yılı fiyatları ile 730 Milyon TL dir.
İkmal işi kapsamında;
Gövde dolgu imalatları tamamlanmıştır. (Kret uzunluğu 440 m, kret genişliği 12 m, memba-mansap şevleri arası mesafe 392 m, derivasyon tüneli 550 m, dipsavak tüneli 277m)
14 Km uzunluğundaki Köy Grup Ulaşım Yollarının temel, alt temel malzeme serimleri tamamlanmış olup, bugün sathi kaplama imalatlarına başlanılacaktır.
Derivasyon ve dipsavakta kullanılacak tüm cebri boru ve vana malzemeleri şantiye sahasına getirilmiştir. (Cebri Boru 500 ton, Vanalar 110 Ton)
Barajda su tutulduğu tarihten itibaren 88 günlük süre zarfında derivasyon, dipsavak cebri boru ve vana montajları ile vana odası betonarme imalatları tamamlanarak, iş tamamlanacaktır.
Rezervuar alanından etkilenen 1307 adet mezarlık yeni yerine taşınarak gerekli tüm imalatları tamamlanmıştır.
Sulama inşaatının da tamamlanması ile 205 bin 350 dekar tarım arazisi sulanacak ve ekonomiye yıllık 452 Milyon TL katkısı olacaktır. Su tutulması sonrası barajda depolanacak su ile mansapta yer alan mahalli sulamalara su verilerek çiftçilerin yaz döneminde yaşadıkları sulama suyu sıkıntıları giderilmiş olacaktır. Sulama tamamıyla işletmeye alındığında Hınıs Ovası Modern Sulama Sistemleri ile sulanarak su tasarrufu yapılacaktır.
Bu yıl içerisinde 50.000 dekar sulama sahası için gerekli boru ve ekipman alımı için hazırlıklarımızı başlatmış bulunmaktayız.
Bu projenin hayata geçirilmesinde Ankara’ya her adım attığımızda bize gerekli desteği ve Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Sayın Vahit KİRİŞCİ ve DSİ Genel Müdürümüz Prof. Dr. Sayın Lütfi AKCA’ya huzurunuzda şükranlarımı sunuyorum.
Baraj ve sulama inşaat çalışmalarının başlangıcından bugüne kadar ödenek temini ve yönünden herhangi bir aksama yaşanmamıştır. Tüm çalışmalarımızda destek ve yardımlarını bizden esirgemeyen başta Sayın Valimiz Okay MEMİŞ olmak üzere, Sn. Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ’a, Sn. Bakanımız Selami ALTINOK’a, Sn. Milletvekillerimiz İbrahim AYDEMİR’e, Sn. Zehra TAŞKESENLİOĞLU BAN’a, Sn. Prof. Dr. Kamil AYDIN’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Mehmet SEKMEN’e ve İlimizin tüm İdari ve Mülki Amirlerine teşekkür ederim.
Hınıs Başköy Barajının Ülkemiz Ekonomisine ve Yöre Halkına hayırlı olmasını dilerim.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.