30 Nisan 2024
  • Erzurum3°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

İPLİK ÇEŞİTLERİ VE FARKLI İPLİK ÇEŞİTLERİ REHBERİ

İplik Çeşitleri ve Farklı İplik Çeşitleri Rehberi

İplik Çeşitleri ve Farklı İplik Çeşitleri Rehberi

13 Nisan 2022 Çarşamba 12:05

El örgüsü işleri için kullanılabilecek çok sayıda iplik çeşidi vardır. İster hobi olarak ister kar amaçlı yapılsın, kullanılacak doğru iplik türünü bulmak, dokusundan genel görünümüne kadar istenilen sonucun elde edilmesini etkilemektedir. Bazı iplik türleri hayvanlardan elde edilirken, bazıları bitkilerden elde edilir. Bütün bunlar farklı dokularla gelir ve her birinin farklı bir örgü yöntemi vardır. Genel olarak, her iplik kategorisinde en çok satılan iplerle ilgili bilinmesi gerekenleri hobitu.com kurucusu Erkan Tunçelli anlattı. “İplikler ham maddesine göre üçe ayrılmaktadır: hayvansal elyaf iplikler, bitkisel elyaf iplikler, sentetik elyaf iplikler.” 

 

1-Hayvansal Elyaf İplikler

-Kaşmir Yün

-Alpaka Yün

-Merinos Yün

-Tiftik

-İpek

 

2-Bitkisel Elyaf İplikler

-Pamuk

-Kenevir İpliği

-Bambu İplik

-Rafya Kağıt İplik

 

3- Sentetik Elyaf İplikler

-Akrilik İplik

-Yenilikçi İplikler

-Polyester İplikler

-Yün Karışımlı İplikler

Hayvansal Elyaf İplikler

Yün ipliği, kışlık ürünler için iyi bir seçimdir. Yağmurda bile sıcak bir his sunar ve şeklini kaybetmeden yıllarca kullanılır. Ayrıca lekelendiğinde oldukça kolay bir şekilde temizlenebilir ve bu nedenle birçok kişi bu ip türünü daha çok tercih etmektedir. Yün iplikler arasında en yumuşak yün türlerinden birisi kaşmir yünüdür. Bu yün türü kaşmir keçilerinden ve diğer keçi türlerinden elde edilmektedir.

 Merinos yünü ipliği ise örgü için yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıknaz ürünler elde edilmesini sağlar ve Merinos koyunu olarak bilinen özel bir koyun cinsinden gelir. Merinos yününün benzersizliği, süper yumuşak olması ve alerjik reaksiyonlara neden olmamasıdır. Tiftik yünü de Ankara keçisinin tüyünden gelir. Süper yumuşak, dayanıklı ve kayda değer bir parlaklığa sahiptir. Her mevsim kullanılabilecek bir yün çeşididir.

 

Bitkisel Elyaf İplikler

Pamuk, pamuk bitkilerinden üretilir. Pamuk ipliği güçlüdür ve nefes alabilir özelliğe sahiptir. Pamuğun nefes alabilirliği onu yazlık giysiler, keseler ve bulaşık bezleri örmek için ideal bir kumaş yapar. Bambu ipi ise dayanıklı olması ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için tercih edilen diğer bir bitkisel elyaf ipliğidir. Yüksek nefes alabilirliği sayesinde yazlık kıyafetler için iyi bir seçenek olabilmektedir. Rafya kağıdından imal edilen kağıt ip ise son dönemlerde oldukça popüler bir üründür. Kağıt iplerle çanta, şapka, kemer gibi birçok yaratıcı el örgüsü ürün yapılabilmektedir.   

Sentetik Elyaf İplikler

Sentetik elyaf iplikler arasında özellikle akrilik, popüler bir iplik türüdür. Çok ucuzdur ve çok çeşitli renkleri bulunmaktadır. Akrilik iplikler genellikle yün kadar dayanıklı değildir, ancak makinede yıkanıp kolayca kurutulabilirler, bu da onları sık yıkanan çocuk kıyafetleri ya da günlük kıyafetler için daha tercih edilebilir hale getirmektedir. Etrofil ip çeşitleri de bu kategoride yer almaktadır.

 

Olay Rize Haber Ajansı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.