20 Nisan 2024
  • Erzurum18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara11°C

İŞ MAKİNELERİ

İş Makineleri

İş Makineleri

03 Ekim 2022 Pazartesi 16:38

İnşaat ve yapı alanlarında farklı işlerin yapılabilmesi için kullanılan çok amaçlı makineler genel olarak iş makineleri olarak isimlendirilirler. Her iri farklı tasarımlara ve yeteneklere sahip olan bu makineler ile en zorlu işler dahi kısa zaman içinde tamamlanabilir. Özellikle insan gücü ile yapılamayacak veya insan gücü ile çok uzun zamanda yapılabilecek işlemlerin yapılması için kullanılırlar. İş makineleri genel olarak paletli ve lastikli olarak iki ayrı grupta toplanırlar. Paletli iş makineleri son derece güçlü, her zeminde hareket edebilen ancak çok ağır makinelerdir. Aynı zamanda bu makinelerin trafiğe çıkmaları yasak oldukları için çalışacakları yere nakil edilmeleri için farklı nakliye araçlarına ihtiyaç duyulur.

İş makineleri genellikle kırma, kazıma, küreme, yükleme ve buna benzer ağır işler için kullanılırlar. Sahip oldukları farklı özellikler sayesinde insanların yapamayacakları işlemleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirler. İş sahalarında en çok kullanılan iş makinelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Dozer
  • Greyder
  • Beko Loder
  • Kule Vinç
  • Forklift
  • Platform
  • Kamyon

Bu makineler sadece tek iş için değil aynı zamanda ilave ekipmanlar ile farklı işler içinde kullanılabilirler. Çok büyük çaplı işlerin dahi hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmelerini sağlayabildikleri için inşaat alanlarının vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu sebeple inşaat ve yapı alanlarında her zaman iş makineleri ve benzeri ekipmanlara rastlayabiliriz.

Demir Çelik

Demir çelik farklı sektörlerde kullanılan en önemli yapı elemanları arasında yer alır. Demirin belli oranda karbon ile karıştırılması ile çelik elde edilir ve çelik genellikle içinde barındırdığı karbon miktarı ile sınıflandırılır. Çelik elde etmek için genellikle demir elementinin içine %0.02 ile %2.1 oranında karbon eklenir. Demir ile çelik arasındaki en önemi farklı esneme ve kırılma kat sayılarıdır. Demir daha esnek olduğu için kırılması zor olan bir maddedir. Çelik ise daha az esnek olduğu için daha kolay kırılabilir. Bu sebeple demir ile çeliğin kullanım alanları da genellikle farklıdır. Genel olarak kabul gören 3500’den fazla çelik türü vardır. Bunların her biri farklı oranda karbona sahip oldukları için farklı isimler ile anılırlar.

Çeliğin kalitesini kontrol etmek için spektrometre adı verilen bir cihaz kullanılır. Metal sanayi için çok önemli olan bu cihazlar metal ürünlerin ayırt edilmeleri ve aynı zamanda kalitelerinin belirlenmesi için önemlidir. Ham demir için uygulanan safsızlaştırma işlemi ile çelik elde edilir. Bu işlem demir içinde yer alan karbon ve buna benzer maddeler uzaklaştırılır. Ham demir çeliğe döndükten sonra fırından alınır ve külçelere dökülür. Daha sonra kullanım amacına uygun olarak şekillendirilir ve her türlü alanda kullanılabilecek hale gelir. Sizde iş makineleri veya demir çelik satın alabileceğiniz güvenilir satıcılar ile iletişime geçmek istediğinizde her zaman sanayiden.com olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.