İSRAİL'DEN HASTANE KATLİAMI! YÜREK DAYANMAZ, DEHŞET GÜN AYDINLANINCA ORTAYA ÇIKTI
İsrail, Hamas’ın saldırılarının ardından Gazze’yi bombalamaya devam ediyor.
18 Ekim 2023 Çarşamba 12:18
Günlerdir düzenlenen saldırıların ardından evleri yıkılan sivillerin sığındığı Al Ahli Arab Hastanesi dün İsrail tarafından vuruldu. Korkunç saldırıda hastanede bulunan hasta, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu en az 500 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi yaralanırken, enkaz altında ise kaç kişinin kaldığı henüz bilinmiyor...
İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun ardından tam ablukaya aldığı Gazze’ye yönelik hava saldırıları artarak devam ediyor. Saldırılarında sivil hassasiyeti gözetmeyen İsrail güçleri, dün Gazze’de bir katliam gerçekleştirdi. Günlerdir sağlık tesislerini hedef alan İsrail güçleri, akşam saatlerinde Gazze Şeridi’nde bulunan Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) vurdu.
Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırı sonucu 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı. Filistin hükümetinin Gazze’deki Medya Ofisi Başkanı Salam Marouf ise, saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun hastaneye sığınan yerinden edilmiş Gazzeliler olduğunu duyurdu. Yetkililer, enkaz altında çok sayıda kişinin olduğunu da bildirdi.
El Cezire kanalına konuşan tıp doktoru Ziad Shehadah, saldırının bir katliam olduğunu belirterek, “Olanlar korkunç, çünkü bu insanların hepsi sivil.
Evlerinden kaçtılar ve güvenli olduğuna inandıkları bir yere, uluslararası hukuka göre güvenli bir yer olan hastaneye ulaştılar. İnsanlar daha tehlikeli olduğunu düşünerek evlerini terk ediyor ve güvende olmak için okullarımıza, hastanelerimize taşınıyorlar. Ve bir dakika içinde hepsi hastanede öldürüldü” ifadelerini kullandı. BBC’ye konuşan vurulan hastanede çalışan bir doktor da, yaklaşık 4000 yerinden edilmiş kişinin sığındığı hastanede tam bir yıkım yaşandığını söyledi.
Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail’in hastane bombalamasının “savaş suçu” olduğu belirtilirken, bunun aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu kaydedildi.
Hamas’tan yapılan açıklamada ise hastane saldırısının savaş suçu olduğu ve bir soykırım olduğu ifade edildi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de, saldırının İsrail’in “vahşetini” ve Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından sonraki “yenilgisinin” boyutunu doğruladığını söyledi.
Haniye “ABD, İsrail saldırganlığını örtbas ettiği için hastane saldırısının sorumluluğunu üstleniyor” dedi. Hamas lideri, Batı Şeria’daki Filistinlileri de İsrail işgaline karşı ayaklanmaya çağırdı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, yaptığı açıklamada, “Hastaneye düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz.
Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunmasını ve tahliye emirlerinin geri alınmasını talep ediyoruz” dedi. ABD merkezli MedGlobal insani yardım örgütünün üyesi Zaher Sahloul ise, İsrail’in hastaneye düzenlediği saldırıyı “21. yüzyılda bir tıbbi tesise yapılan en kötü saldırı” olarak nitelendirdi.
İsrail’in günlerdir süren saldırıları nedeniyle Gazze’de durum gittikçe kötüleşiyor. Filistin İçişleri Bakanlığı, Han Yunus ve Refah kentlerine yönelik saldırılarda da 71 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 940’ı çocuk 1032’si kadın olmak üzere toplam 3 bin 300’ü geçti. Filistin hükümetinin Gazze’deki Medya Ofisi’nden verilen bilgilere göre; İsrail’in saldırıları sonucu 33 sağlık bakım merkezi faaliyetlerini durdurdu, 23 ambulans hizmet dışı kaldı, hasar alan 153 okuldan 18’i hizmet veremez duruma geldi. İsrail’in saldırıları sonucu toplam 4 bin 500 konut binası tamamen yıkılırken, yaklaşık 113 bin 300 konut birimi ise kısmen hasar gördü.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise, yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu Gazze’deki insanların güneye gitmesi için verdiği talimatına rağmen Han Yunus ve diğer güney bölgelerine de saldırmaya devam etti” ifadeleri kullanıldı.
BM’den yapılan açıklamada ise Gazze’deki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yalnızca 24 saat yetmesinin beklendiği duyuruldu. BM Gazze’deki yiyecek stoğunun bir haftadan az zamanda tükeneceği uyarısında da bulundu. UNICEF ise Gazze’de suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını belirtti.
İsrail tarafından vurulan Al Ahli Hastanesi, 1882 yılından beri faaliyet gösteriyordu. Hastane İngiltere Anglikan Kilisesi, Kilise Misyonu Topluluğu tarafından kuruldu. 1954 ile 1982 yılları arasında Güney Baptist Kilisesi yönetimine geçti.
Hastane 1980 yılından beri Kudüs’teki Piskoposluk Kilisesi tarafından yönetiliyordu. Kapasitesi yaklaşık 4 bin kişi olan hastane, İngiltere’de bulunan Anglikanizm mezhebi ile ilişkilendirilirken, uluslararası kamuoyundan da sürekli yardım alan bir hastane olarak biliniyor. Anglikan Kilisesi lideri Başpiskopos Welby, yaptığı açıklamada “İsrail’in Gazze’de hastaneye saldırısı, masum canların şok edici ve feci bir kaybıdır” ifadelerini kullandı.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’deki hastaneye düzenlediği hava saldırılarının ardından 3 günlük yas ilan etti. Saldırı için “hastane katliamı” ifadesini kullanan Abbas’ın bulunduğu Ürdün’den Batı Şeria’ya geri döneceği belirtildi. Abbas’ın bugün ABD Başkanı Joe Biden ile Ürdün’de planlanan görüşmesini iptal ettiği bildirildi.
İsrail kara harekatı başlattı mı? Kara harekatı nedir, İsrail kara kuvvetleri envanteri neler?
İsrail ordusu Hamas saldırısı sonrası ülkenin güneyinde kontrolü sağladı. Havadan Gazze'yi bombalayan İsrail'in saldırıya misilleme olarak bir kara harekatı düzenlemesi gündeme geldi. Askeri uzmanlar ise bu durumun faciaya yol açacağını düşünüyor. Peki, İsrail kara harekatı başlattı mı? Kara harekatı nedir, İsrail kara kuvvetleri envanteri neler?
Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'in güneyine saldırması dünyayı şaşkına çevirdi. Teller, bariyerler, engellerin olduğu sınırda 7/24 havadan da gözetleme yapan İsrail ordusuna rağmen Hamas kuvvetleri içeriye girmeyi başardı. Süren çatışmalarda yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi ise yaralanırken İsrail, Gazze'ye yönelik planladığı saldırı öncesi sivillerin bölgeden ayrılmasını istedi. 'Tam kuşatma' şeklinde ilerleyen planda İsrail, Gazze'nin su kaynaklarını kesti. Peki, İsrail kara harekatı başlattı mı? Kara harekatı nedir, İsrail kara kuvvetleri envanteri neler?
İSRAİL KARA HAREKATI BAŞLATTI MI?
ABD askeri akademisi West Point'teki Modern Savaş Enstitüsü uzmanı John Spencer konuyla ilgili yaptığı açıklamada "İsrail, Gazze'ye karşı tarihin en büyük ortak (hava/deniz/kara/uzay) operasyonunu başlatacak" öngörüsünde bulundu. Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü'nden Alexander Grinberg, "saldırıların öncelikle Hamas komuta merkezlerini ve birliklerini hedef alacağını ve her yerden ateş açılacağını" söyledi.
İsrail ordusunun olası bir kara harekatında ise işi oldukça zor görünüyor. Sayısız tuzak, siviller ve Hamaslılarla yüzleşecek olan Tel Aviv, dar sokaklarda zırhlı araçlarını kullanamadığı takdirde faciayı yaşayabilir.
Eski bir İngiliz subayı olan ve şu anda özel istihbarat firması Janes'te analist olan Andrew Galer, kuşatmanın gerçekleşmesi durumunda İsrail ordusunun 360 derecelik bir açıyla savaşacağını her yerden gelecek saldırılara açık olduğunu kaydetti. Topçu saldırılarının da etkisiz olacağını söyleyen Janes, bu atışlar sırasında ordunun kendi birliklerini vurma ihtimali olduğunu bildirdi.
'GAZZE METROSU'
2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor.
Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakabilir. France24'e göre İsrail son olarak bu tünelleri 2021 yılında bombaladı ancak hala gizli kalan tünellerin olması yüksek bir ihtimal.
New York merkezli Soufan Center düşünce kuruluşunun araştırma direktörü Colin Clarke, Hamas'ın "tünelleri ezbere bildiğini" söyledi ve ekledi:
Böyle bir şehirde savaşmaya hazırlanmak kapsamlı bir istihbarat gerektirecektir. İsrail'in böyle bir hazırlığı olmayabilir. Hamas taktiksel açıdan burada üste çıkma potansiyeline sahip'
REHİNE SORUNU
Cumartesi ve Pazar günleri sayısız İsrailli sivil Hamas tarafından rehin alındı ve Gazze'ye götürüldü. Olası bir kara harekatında bu durum da İsrail'in elini bağlayacak.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) İsrail'i inceleyen sosyolog Sylvaine Bulle, "Rehinelerin hayatları bir öncelik değilse İsrail toplumu bunu affetmez" dedi. Tel Aviv merkezli INSS düşünce kuruluşundan araştırmacı Kobi Michael, hükümetin şimdilik müzakere edemeyeceğini söyledi.
İSRAİL KARA KUVVETLERİ ENVANTERİ NELER?
133,000 Personel 4.170 Tank 10.185 Zırhlı Araç 650 Kundağı Motorlu Silahlar 300 Çekili Topçular 48 Çoklu Roketatarlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.