30 Nisan 2024
  • Erzurum17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

KAMBUROĞLU HANI KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA!

Kamburoğlu Hanı Kaderine Terk Edilmiş Durumda!

27 Eylül 2014 Cumartesi 00:02

Erzurum şehir merkezinde bulunan tarihi Kamburoğlu Hanı, vasat ve terk edilmiş görünümü ile dikkatleri çekiyor. İçinde bulunan dükkânların depo olarak kullanıldığı han, eski günlerine dönmek için verilen sözlerin tutulmasını bekliyor.

18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Yeğen Ağa mahallesindeki Kamburoğlu hanı, yenileneceği günü bekliyor.

İçinde bulunan 22 iş yeri ile bir zamanların ticaret merkezi olan han, günümüzde açık olan 5 işyeri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Çoğu dükkânın kapalı ve depo olarak kullandığı yapı, verilen sözlerin tutulmasını bekliyor. Han'da faaliyet gösteren esnaf ise, 400 yıllık yapının tamamen unutulduğunu ve değerinin bilinmediğinden yakındı. Geçmişte yapının ticaret yolu olarak kullanıldığını belirten esnaflar "Osmanlı döneminde önemli konaklama ve dinlenme yerlerinden birisi Kamburoğlu Hanıydı. İran'dan ve çevre bölgelerden develerle getirilen yükler buradan Erzurum'a dağıtılır veya İstanbul'a gönderilirdi. Günümüzde halini görüyorsunuz. Metruk ve terk edilmiş sanki. İçinde son 5 dükkân kaldı. Onlarda yakında kapanacak." şeklinde konuştu.


Öte yandan Mayıs ayında Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, semtte bulunan hanın yakın bir zamanda restorasyon çalışmalarının başlayacağını söylemişti. Yeğen Ağa mahallesinde yıllardan beridir mezbelelik bir halde bulunan Kamburoğlu hanının kuru Hapan olacağını ifade eden Korkut, ''Kamburoğlu hanıyla ilgili bir projemiz var. Gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra burayı restorasyona alacağız. Yapılacak tadilatın ardından hana, kuru hapan esnafını taşıyacağız. Çünkü orada bulunan kuru hapan artık miadını doldurdu. Böyle mükemmel bir eseri de böylece hem ticarete hem de turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Zaten bu bölgede bir meydan projemiz var. Bu meydan tarihi eserlerle dolu. Kamburoğlu hanı da bu eserlerden sadece bir tanesi. Burada yapılacak çalışmamızla bu meydana hem hareket kazandıracağız hem de ticari canlılık sağlayacağız. İnşallah bu çalışmaya yakın bir zaman içerisinde başlayacak ve halkımızın hizmetine sunacağız''şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: Yenigün Gazetesi


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.