22 Kasım 2024
  • Erzurum8°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

KİM YATIRIM YAPAR Kİ?

Sevda Güneş

06 Ekim 2022 Perşembe 18:27

Erzurum’da iş dünyası şu sıralar hep bir ağızdan Ankara’ya mesaj gönderiyor. Ticaret Odası’nın başını çektiği ‘6. Bölge Teşvik Paketinde kalıcı olalım’ açıklamalarına kentteki tüm STK’lar destek veriyor.

Meselenin özü şu; Hükumet 2012 yılında ‘Bölgesel Teşvik Sistemi’nde ‘4 ve 5. Bölge İlleri’ arasında yer alan ve 2017 yılında ilan edilen Cazibe Merkezleri Programı’na (CMP) alınan Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Malatya ve Adıyaman’daki OSB’lere yapılan yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlanmalarını sağladı. Ancak uygulama 21 Ağustos 2020 tarihli 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sonlandırıldı.

Bu teşvikle Erzurum’a yatırım yapan iş insanları birden ortada kaldı. İş dünyası karara tepki gösterdi. Siyasiler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kapısını aşındırdı. 5. bölge teşvik kapsamında olan ancak 6+1’den yararlanan Erzurum için uygulama 1 yıl daha uzatıldı.

***

Sayılı gün çabuk geldi, sürenin dolmasına az bir zaman kaldı. İş dünyası tedirgin, yatırımcı endişeli…

Şehir ekonomisindeki daralma her geçen gün kendini gösterirken, göç hızlanmaya başladı. Böyle giderse bırakın yabancı yatırımcıyı kenttin kendi öz evladını bile burada tutmak imkansız hale gelecek.

Siyasilerin en nefret ettiği şeydir başka iller ile mukayese edilmek ama etmeyelim de ne edelim! Komşu illerin tamamı bu kapsamda iken Erzurum’a reva görülen bu ayrımcılık neden?

Yanı başımızdaki komşumuz Van’a bakalım mesela…

Deprem sonrası hızla toparlanan, devletin her türlü imkanı seferber ettiği Van, 6. Bölge teşvik kapsamında. Turizm başta olmak üzere bir çok alanda atılım yaptı, yapmaya devam ediyor.

Marka şehir, bölgenin abisi gibi sadece slogandan öteye geçmeyen başlıklar altında kalan Erzurum ise teşvikte Gümüşhane ile aynı kapsamda değerlendiriliyor.

Oysa Erzurum’un iş gücü potansiyeli, sosyal ve ekonomik yapısı Gümüşhane ile değil bilakis kendi gibi aynı dengi iller ile karşılaştırılmalı. Diyarbakır’ı zaten ölçü almıyoruz zira bizi sollayalı çok oldu…

***

Her yıl bitti bitecek diye gerim gerim gerilen iş dünyasına kim diyecek ‘gelin bu kente yatırım yapın’ diye.

Hangi aklı başında bir yatırımcı ulaşım, ısınma ve enerji giderlerinin üst limitte olduğu bir ile yatırım yapar ki!

Elbette bunları göz önüne almak için o ilin bir cazibesinin olması lazım.

Kaldı ki iş dünyası başta olmak üzere tüm Erzurumlular bir ayrıcalık istemiyorlar, aksine analarının ak sütü gibi helal olan bir hakkın kendilerine teslim edilmesini arzuluyorlar.

***

Teşvikte kalıcı çözüm kentin önünü açmada yardımcı olacaktır. Her yıl pansuman tedavilerle kurutulmaya çalışılan enfeksiyonun bizim derdimize derman olmayacağı aşikardır.

Devletin milyonlarca lira harcayarak kurduğu 2. Organize Sanayinin durumu malum. Bu yaza taşınması gündemde, 50 tane daha organize yapsak ne çare…

Kent yatırımda cazibeli hale gelmezse ne yatırımcı gelir ne de var olan yatırımcı kentte kalır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.