25 Kasım 2024
  • Erzurum-4°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C

KÜLTÜREL BELEDİYECİLİK 2

İsmail Arslan

14 Haziran 2019 Cuma 09:11

Kentsel kimliğin temelde iki oluşturucusu, çoğaltıcısı ve taşıyıcısı olduğunu söylemek mümkündür.Bunlar kentsel mekan ve insandır.Kültür, toplum ve benzeri diğer unsurlar ise mekânla insanın ortaklaşa meydana getirdikleri faktörlerdir.

Ancak çeşitli toplumlar için mekan ve insanın ifade ettiği önem farklı olabilmekte, mekânın kimlik açısından bileşenleri ise değişebilmektedir. Nasıl ki şehir nedir sorusuna verilebilecek cevap bir tane değilse, aynı şekilde kentsel mekânın ve kent kimliğinin ne olduğu ve nelerden oluştuğuna dair soruya verilecek cevap da bir tane değildir. Şehirlerin kuruluşuna etki eden faktörlerden, ekonomik faliyetler konusunda uzlaşmaya ve mimari özelliklere kadar birçok değişik kimlik tarifi yapılmaktadır.

Kentsel kimlik tanımlarında toplumsallık ön plana çıkarken, bireysellik göz ardı edilmektedir.Oysa bir sanatçının veya mimarın eserinde vücuda gelen şahsi içsel imgeler zaman içinde toplumun tamamı tarafından benimsenip, kent kimliğinin bir parçası olarak görülebilmektedir. Kuşkusuz her eser sahibi, eserinde kendi iç dünyasından birşeyler yansıtır.Iç dünyasının dinamikleri kısmen topluma bağlı olsada, bireyin kendi yaradılışından kaynaklanan, başka hiç kimsede olmayan ve başka hiç kimse tarafından algılanıp değiştirilmeyecek bazı özellikler taşımaktadır.

Batı ve islam şehrinde mekanı ortaya çıkaran farklı düşünce ve hayat tarzları açısından bir değerlendirme yapılacaktır.Tarihin ilk zamanlarından, günümüze kadar mörfolojik olarak hangi tür malzemelerden, hangi doğal şartlar altında yapılmış olduğunun araştırılmasından yapılmış olduğunun araştırılmasından daha önemli olan o mekânın hangi kentsel algı ile yapıldığıdır.

Gerek batı, gerekse batı dışı kentsel gelişmelere bakıldığında, önemli üç unsurun; ticaret, askeri amaçlar ve din olgusu olduğu görülecektir.Bu üç örgütlenme, şehirleri ortaya çıkarmış, zaman içinde oluşan farklılaşmalar ve kentsel mekâna yansıyarak değişikliklere yol açmıştır.Kentsel kimlik aslında şehrin sahip olduklarının, insanlar tarafından nasıl algılandığının da bir sonucudur.Şehir hangi mimari ve işlevsel donanımlara sahip olursa olsun, insanların algısı, kentsel kimliğin en önemli belirleyicilerinden biridir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.