29 Mart 2024
  • Erzurum-1°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

LİMİTED ŞİRKET NASIL KURULUR?

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

24 Şubat 2023 Cuma 10:05

Limited Şirket, Türk hukuk sisteminde tanınmış olan şirket türlerinden birisidir. Şirketin sorumluluğu şirketin sermayesiyle sınırlıdır. Bu, şirketin ortaklarının yalnızca şirket varlıklarına karşı sorumlu olduğunun bir göstergesidir. Böylelikle kişisel mal varlıkları bir riske girmeyecektir. Genellikle küçük ve orta büyüklükte işletmeler için tercih edilen bu şirket türünün çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunur. Limited şirket kurmak ise; alanında uzman bir muhasebeci ile çalışıldığı takdirde yalnızca birkaç gün sürecektir.

Limited Şirket Açma Şartları

Limited şirket açabilmek için ortakların ve işletmenin sahip olması gereken bazı özellikler mevcuttur.

·        Şirketin Adı: Limited şirketin resmi olarak onaylanmış ve özgün bir adanın bulunması şarttır. Şirket adının içinde işletmenin hizmet verdiği alanlardan en az birisi yer almalıdır. Ayrıca şirketin adı Türkçe olarak belirlenmelidir. Şirketin adını özgürlüğünü kontrol etmek için ise Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurmanız mümkündür.

·        Ortaklar ve Sermaye: Limited şirketin en az bir ortağının bulunması gerekmektedir. Tek kişi açılabileceği gibi 50’ye kadar ortakla birlikte açılması da mümkündür. 2023 yılı limited şirket sermaye tutara en az 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Yıllara göre bu miktarın artabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

·        Sözleşme: Eğer limited şirket birden fazla ortaklığa açılacaksa ortaklar arasında şirketin amacı, sorumluluğu, sermaye yapısı gibi bilgilerin yer aldığı bir sözleşme imzalanması gerekmektedir.

·        Ticaret Sicil Kaydı: Limited şirketlerin ticaret sicil kaydının olması şarttır. Bunun için ortakları arasında yapılan sözleşme ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra ticaret siciliniz oluşturulacaktır.

·        Vergi Numarası Alımı: Her işletmenin bir vergi numarasının bulunması şarttır. Limited şirket açılırken vergi dairesi üzerinden size bir vergi numarası tahsis edilir. Genellikle bu işlemler muhasebeci tarafından sürdürülmektedir.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

·        Limited ya da anonim şirket kurmak için karar verdiğinizde atmanız gereken ilk adım alanında uzman bir muhasebeci ile çalışmaya başlamaktır. Unutmamalısınız ki işletmenizin doğru şekilde kurulması ve sorunsuz bir şekilde işleyişinin sürmesi için tercih edilecek muhasebeci oldukça önemlidir.

·        Farklı bir şirket tarafından kullanılmayan bir şirket adı belirleyerek işlemlerinize devam edebilirsiniz.

·        Bir sonraki adım şirket kurulumu için ihtiyaç olan sözleşme hazırlanmalıdır bu aşamada şirketin yapısı ve faiz sahiplerinin oranları, şirketin işleyişi şekli gibi bilgiler yer almalıdır bu sözleşmenin noter tarafından onaylanması gerektiğini unutmayın.

·        Vergi numarası almak için vergi dairesine gerekli belgelerle birlikte başvuruda bulunmalısınız. Bu işlemin alanında uzman bir muhasebeci tarafından tamamlanması şirket kurulumun sorunsuz bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olacaktır

·        Şirket sermayesinin ne kadar olduğu belirlenmeli ve bu sermaye şirkete ait banka hesabına yatırılmalı ya da kaydedilmelidir.

·        Limited şirketlerde ticaret sicili kaydı şarttır. Kayıt işlemleri için Ticaret Odası’na başvuruda bulunabilirsiniz.

·        Limited şirket tek kişi kurulabildiği gibi ortaklık yapısında da kurulabilir. Eğer ortaklarla kurulmuş bir limited şirket söz konusuysa şirket ortaklarının belirlenmesi ve ortaklık sözleşmesinin imzalanması gerekmektedir.

Limited Şirket Açmak İçin Gerekli Belgeler

Limited şirket açma sürecinde işlerinizin kısa sürede hallolması için başlangıç aşamasında tüm belgelerinizi bir araya getirmenize fayda vardır.

·        İmza sirküsü şirket ortaklarının imzalarını tasdiklemek amacıyla alınması gereken bir belgedir. Notere giderek bu belgeyi almanız mümkündür.

·        Şirket adının Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanması gerekmektedir. Şirket adının bir başka işletme tarafından kullanılmadığı onaylanmış olunur.

·        Kuruluş belgesinde şirketin hangi amaçla kurulduğu, yapısı bir ortakların bilgileri ve pay oranları gibi bilgiler yer almalıdır.

·        Ortakların nüfus cüzdanları ve fotokopileri hazırda olmalıdır.

·        Mersis üzerinden yapılan şirke açma başvurusunun çıktısı hazırlanmalıdır.

·        Şirketin kaydının tamamlanması için Ticaret Sicil Gazetesi olmalıdır.

Limited Şirket Açma Masrafları

Limited şirke açma masrafları, şirketi açacağınız şehir ve işlemleri yaparken yardım alacağınız kişi ve kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca sermaye miktarı da şirket kuruluş masraflarında farklılıklar olmasına neden olacaktır. Ancak ortalama olarak limited şirket açma masrafları 10.000 TL sermaye ile kurulan bir şirket için şu şekildedir:

·        Ticaret odası kaydı: 2500 TL

·        Muhasebeci hizmeti: 2500 TL

·        Noter masrafları: 1000-1500 TL

·        Vergi dairesi masrafları: 100-200 TL

·        Açılış sermayesi: 10.000 TL

·        Ticaret sicil ve resmî gazete ilanı: 500-1000 TL

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Sermaye Miktarı Nedir?

Limited şirket kurmak için gerekli sermaye miktarı 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Eğer birden fazla ortak bulunuyorsa ortaklardan tamamının bu sermayeye katkıda bulunması gerekmektedir. Bulundukları tutar kadar şirkette hisse sahibi olurlar. Ortakların minimum 25 TL sermaye yatırması gerekmektedir.

Limited Şirketlerin Vergi Yükümlülükleri Farklı mıdır?

Limited şirketler genellikle daha kurumsal bir yapıya sahip olduklarından dolayı tercih edilirler. Böylece işletme daha prestijli bir yapıya sahip olmuş olur. Ekstra olarak limited şirketlerin vergi yükümlülükleri de farklılık gösterir.

Vergi mükellefi olmak isteyen kişiler genellikle şahıs işletmesiyle limited şirket arasında kararsızlık yaşamaktadır. Bu aşamada vergi yükümlülükleri farklarını göz önünde bulundurmak önemlidir. Bir şahıs işletmesi kurduğunuzda gelir vergisi kazandığınız tutara göre %15 ile %40 arasında değişiklik gösterebilir. Ancak limited şirketlerde bu oran %20’de sabitlenir.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.