19 Ocak 2025
  • Erzurum-3°C
  • İstanbul4°C
  • Ankara1°C

MAHALLEBAŞI PAZARINDA HER DİL KONUŞULUYOR

Kadir Sabuncuoğlu

13 Kasım 2017 Pazartesi 09:10

Hiç yolunuz Mahallebaşı Pazarına düştü mü? O Pazar, bildiklerinize hiç benzemiyor. Çünkü Mahallebaşı pazarında Azeri, Rus, Gürcü, Suriyeli, Afgan gibi her millete rastlıyorsunuz. Ancak yabancı satıcıların büyük bir bölümü kadın. Ve orada Türkçe, Kürtçe başta olmak üzere her dil konuşuluyor.

İkinci özellik ise Mahallebaşı Pazarında ne istersen var.  Örneğin tavşan, Çin ördeği, güvercin, tavuk, horoz canlı olarak pazarlanıyor. Kafesli kamyonlara konularak getirilen tavuklar 10 lira, 20 liraya gidiyor. Cins horozlar ile güvercinlerin fiyatı 50-100 liradan başlıyor. Pazarda hem sazan hem de bir metrelik yayın balığı var. Deniz balığı olarak da en çok hamsi satılıyor. Piyasaya oranla daha ucuz. Köfteci var, üç şişi beş liraya veriyor. Kadayıf dolması, halka tatlısı, seyyar camekanlı arabalarda ağız sulandırıyor.

Kamyonlar yanaşmış pazara, alıcılara kuru soğan ve patates çuvallarla teslim ediliyor. Kavun bile kamyonda, aynı şekilde traktör römorkları lahana ve beyaz şalgam dolu. Tezgahlar taze üzüm, elma, mandalina ile donatılmış. Kuru bakliyat, ballar, reçeller, kazan dolusu tere yağı, peynir bidonlarda fiyatları ise marketlere göre epey ekonomik.

UCUZ ETİN ERZURUM’DAKİ ETKİSİ

Sadece sokak ortasında kesilen ve çengellere takılarak satılan et, yoktu. Veya ben göremedim. Onu da şuna yorumladım. Sırbistan’dan ucuz et ithal edildi. Et ithali en çok bir zamanların hayvancılık merkezi olan Erzurumlu yetiştiriciyi vurdu. Yıllar önce Ortadoğu’ya et ve canlı hayvan ihraç eden, on kadar kombinanın bulunduğu Erzurum’da artık yetiştirici ucuz et satışı bitinceye kadar piyasaya hayvan sürmeyecek ya da süremeyecek. Çünkü hayvanını pahalıya mal eden yerli yetiştiricinin Sırp etiyle rekabet edecek gücü kalmadı.   

Bir taraf sadece giyim eşyası. Kadın, erkek, çocuk kıyafetleri. Diğer tarafta ayakkabıcılar. Satıcı kadınlar, küçük çocuklarını ısıtmak için ateş yakmış. Deve tüyünden yapılma çorapların çifti beş, dizlikler on lira. Deve tüyünden korseler bile var. Ayrıca kış arifesinde kuzine sobalar pazarda önemli bir yer kaplamış.

Bir tarafta Kafkaslardan getirilen kürklü kalpaklar ve başlıkları,  Cebir Kafenin sahibi Selami Bastem ile Doktor Rahmi Özkurt alacakmış gibi deniyor. Hemen yanında Oltu Taşı ürünlerinin en büyük rakibi olan Rus taşından tespihler, beş liradan işlem görüyor. Biraz ötede saat, cep telefonu, ikinci el eşyalar ve de her renk mobilyalar.

MAHALLEBAŞI, KAPALI PAZAR YERİNİ HAK EDİYOR
Ara sokaklara sıkışmış Mahallebaşı Pazarının genel görümü aşağı yukarı böyle. Cadde ve sokakları otomobil ve büyük taşıtlar adeta istila etmiş. Aslında yaz- kış, her mevsim, her pazar günü binlerce vatandaşı ağırlayan Mahallebaşı semti, üstü kapalı büyük bir pazar yerini hak ediyor. Biz de böylece Mahallebaşı esnafının bu isteğini Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e iletmiş olalım.   

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.