24 Ocak 2025
  • Erzurum-5°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara3°C

MARMARA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ KARANTİNAYA ALINDI

Marmara Üniversitesi Hastanesi karantinaya alındı

16 Ekim 2014 Perşembe 00:08

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi, ebola virüsü taşıyan bir hasta sebebiyle karantinaya alınarak kapatıldı.

Acil servisi tamamen boşaltılan hastaneye hasta kabul edilmedi. Hastaneye gelen vatandaşlar başka hastanelere yönlendirildi.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine 19.00 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan bir hasta getirildi.

Hastanın yapılan ilk müdahalesinde ebola virüsü tespit edilmesi üzerine hastanenin acil servisi boşaltıldı. O sırada hastanede bulunan hastalar başka hastanelere sevk edildi. Hasta yakınlarına ise maske dağıtılarak acil servisten uzaklaştırıldı.

Durumdan habersiz hastaneye gelen vatandaşlar güvenlik görevlileri tarafından uyarılarak başka hastanelere yönlendirildi. Ebola virüsü taşıyan hastanın geceyi hastanede geçireceği ve sabah saatlerinde Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edileceği öğrenildi.

Olay nedeniyle hastanedeki işlemleri yarım kalan ve hastalarını tedavi ettiremeyen hasta yakınları yaşanan duruma tepki gösterdi. Hastane yönetiminden ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

EBOLA VİRÜSÜ NEDİR?

Ebola, virüsün sebep olduğu ölümcül bir hastalıktır. 5 türü bulunan hastalıktan 4’ü insanları hasta yapıyor. Vücuda girdikten sonra, hücreleri parçalıyor ve bazılarını patlatıyor. Bağışıklık sistemini harap ediyor, vücutta ağır kanamaya yol açıyor ve neredeyse her organda hasara neden oluyor.

Ebola enfekte insanlarla doğrudan temas yoluyla insandan insana bulaşır. Bunlar:

- Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas.

- Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas.

- Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir.

- İyileşen erkek hastaların spermleri yoluyla hastalığı 7 haftaya kadar bulaştırması mümkündür.

- Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır.

Ebola Kanamalı Ateşi salgınlarında hastalık sağlık tesislerinde hızla yayılabilir (klinikler, hastaneler v.b.). Maske, elbise ve eldiven gibi uygun koruyucu ekipman giymeyen personelin bulunduğu sağlık tesislerinde virüse maruziyet riski yüksektir.

Enjektör ve ekipmanların uygun bir şekilde temizlenmesi ve imha edilmesi önemlidir. Tek kullanımlık olmayan malzemeler tekrar kullanılmadan önce sterilize edilmelidir. Sterilizasyona dikkat edilmezse virüs bulaşımı devam eder ve salgın büyüyebilir.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.