18 Ocak 2025
  • Erzurum-7°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara4°C

MEMUR VE EMEKLİ MİLYONLAR BEKLİYORDU! ZAM PAZARLIĞININ ARDINDAN BAKAN IŞIKHAN'DAN İLK AÇIKLAMA

7’nci Dönem Toplu Sözleşme müzakereleri devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan önemli açıklamalarda bulundu.

Memur ve emekli milyonlar bekliyordu! Zam pazarlığının ardından Bakan Işıkhan'dan ilk açıklama

14 Ağustos 2023 Pazartesi 18:30

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bugün AK Parti’nin 22’nci kuruluş yıl dönümü. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 22 yılımız hayırlı olsun.

Kamu görevlilerimizin emeklerinin karşılığını vermek, enflasyona ezdirmemek AK Parti hükümetlerimizin öncelikli amaçlarından birisi olmuştur.

Kamu görevlilerimizin mali sosyal haklarında ciddi iyileştirmeler sağladık. 7’nci dönem toplu sözleşmemizi de tüm tarafların karşılıklı anlayışı ile, ülkemize ve milletimize hayırlı sonuçlar getirecek şekilde başarı ile neticelendireceğiz.

"BELLİ BİR NOKTAYA ULAŞTIRMIŞ DURUMDAYIZ" 

Kamu çalışanlarımızın bütçeden aldığı pay artırıldı. 2022 yılında bu oran yüzde 22’ye yükseltildi. Kamu çalışanlarımızın standartları yükseldi. En düşük memur maaşını 22 bin 17 TL’ye en düşük emekli maaşını ise 9 bin 876 TL’ye çıkardık.

Yaklaşık 4 milyon ve 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren süreci sizlerle birlikte yürütüyoruz. 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. dönem toplu sözleşmesi 14’üncü gününde belli bir noktaya ulaştırmış durumdayız.

"967 MADDEDE GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRECEĞİZ" 

Taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Büyük bir nezaket anlayışı içerisinde gerçekleştirildi. Sağlıklı, güçlü bir diyalog ortamı oluşturuldu. Komisyon çalışmalarımıza katkı sağlayan paydaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum.

Tüm tekliflerin ön müzakerelerinin tamamlanması ile müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Toplam teklif edilen madde sayısı 936’ydı. Komisyonda maddeler ayrıştırıldı 967 maddede görüşmeleri sürdüreceğiz.

22 Ağustos tarihine kadar devam edecek sürecin bundan sonra aynı nezaket çerçevesi içerisinde sosyal diyalog ortamını geliştirerek sürdüreceğimize inanıyorum. Süreci uzlaşı ile tamamlayarak 7. Dönem toplu sözleşmesini birlikte imzalamak arzusunda olduğumuzu belirtmek isterim.

YÜZDE 25'LİK ENFLASYON FARKI 

Ocak ayında Kamu görevlilerimize yüzde 13.5 ilave refah payı vererek artış oranını yüzde 30’a yükselttik. Temmuz ayında 8077 TL seyyanen zam yaparak ne düşük memur maaşını 22 bin 17 TL’ye yükselttik. 2023 toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141.8 oranında artış sağladık. Ocak ayında, temmuz ayında yaptığımız artışların enflasyon farkı hesabı dikkate alınmadan ilave refah payı olarak verildiğini vurgulamak isterim.

Böylece Merkez Bankamızın 2023 enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize ocak 2024’te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz.

HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFİ BELLİ OLDU 

Kamu işçilerimizle imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024’te ilk 6 ay için yüzde 10, sonraki 6 ay için yüzde 10 artış yapacağımızı imza altına almış bulunmaktayız. 6 Şubatta yüzyılın afetini yaşadık. Depremlerin maliyeti 104 milyar dolar gibi bir tutar olduğunu dikkate alamızı gerekmektedir.

Biraz sonra açıklayacağım zam tekliflerimizin bu çerçeve içerisinde değerlendirmesini ifade etmek istiyorum.2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde teklifimizi açıklıyorum.

2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, 2.’nci altı ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk atlı ay için yüzde 6 ikinci altı ay için 5 olarak teklifimizi açıklıyorum.

YÜZDE 42'LİK ZAM TEKLİFİ 

Kamu personelimize yüzde 42’yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci altı aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır."

Toplu sözleşmeler sadece mali hakları değil sosyal hakları da ilgilendiren bir görüşme sürecidir. Bugünkü teklifimizin sadece mali hakları kapsayan kısmı olduğunun altını çizmek isterim.Sosyal haklar üzerinde uzlaşma sağlayacağımız maddelerin olduğunu vurgulamak isterim."

'TEKLİFİN REVİZE EDİLMESİ GEREKİR' 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Merkez Bankası'nın 2024 için enflasyon hedefini yüzde 33'e güncellediği bir yerde, bize gelen teklik yüzde 23. Bunu kabul etmek mümkün değil.

Bu açıdan kamu işveren heyetine tavsiyemiz; vakit kaybetmeden teklifi revize etmeleri ve yeni bir teklifle gelerek, takvimin sonunda mutabakatı mümkün kılacak zemine taşımak için olağanüstü gayret göstermesidir. Çünkü bu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzde süreç var; onun için bu teklifin bin an önce revize edilmesi gerekir" dedi.

18 [Memur ve emekli milyonlar bekliyordu Zam pazarlığının ardından Bakan Işıkhandan ilk açıklama]

Yalçın, toplantıda refah payından bahsedilmediğini söyleyerek, "Özellikle 2024 için 3'er aylık teklifler sunduk. Enflasyonist ortamda kamu görevlilerinin alım gücünün kaybolmaması için bunun son derece önemli olduğunun altını çizdik. 2024 yılı için hükümetin enflasyonla mücadeledeki kararlılığına inancımızı ifade ederek, bu anlamda 6'şar aylık teklif sunmuştuk; ama ikisinde de teklif 6'şar aylık geldi. Bunun yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'BİZİM BEKLENTİMİZ; UZLAŞININ ÇIKMASIDIR' 

Kiralara ilişkin kamu görevlilerinin ciddi şekilde zorlandığını söyleyen Yalçın, "Masaya, kiralarla ilgili de teklifin gelmesini bekliyorduk. Memur emeklilerinin de bu rakamlarla ayakta durma şansı kalmadığını, 8 bin 77 liralık seyyanen iyileştirmenin emeklilere yansımaması dolayısıyla emekli maaşlarındaki düşüklüğün oluşturduğu sıkıntıyı ifade etmiştik.

Buna ilişkin teklif sunulmasını bekliyorduk. Bunları çalışmak için yeterli zaman vardı. Yine bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin cümle kurulabilirdi; ama henüz kurulmadı. 3600 ek göstergenin birinci dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerine verilmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi kurduğu cümle; burada takvim olarak ifade edilebilirdi ama henüz bir cümle gelmedi.

Bizim beklentimiz; uzlaşının çıkmasıdır. Bu anlamda hakem kurulu için cümle kurmayı erken buluyoruz. İlk teklif geldi ve bu teklifin beklenmedik bir teklif olduğunu ifade ediyoruz. Önümüzde müzakere için yeterli zaman dilimi var. Bir an önce teklifi revize ederek hakeme gitmeyecek şekilde bir toplu sözleşme süreci yürütmek kamu işvereninin elinde" dedi.

'BU RAKAMLARI MÜZAKERE EDİLEBİLİR DAHİ BULMUYORUZ' 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Bu teklif, kamu çalışanlarının ve emeklilerin taleplerini karşılayacak bir teklif değil. Kamu işvereninin, bu rakamları çok üst düzeyde revize ederek, yeniden müzakere edilebilir bir şekilde gelmesi lazım. Son yıllarda kira artışlarında ciddi manada yükselme görüyoruz. Özellikle büyük şehirlerde kamu çalışanları ciddi sıkıntı yaşıyor. Kamu-Sen olarak 7 bin 850 lira kira yardımı talep etmiştik.

Kira yardımı ile ilgili de herhangi bir gelişme sağlanmadı. Refah payı uygulamasının kalıcı olmasını talep etmiştik; ama bununla ilgili de bir gelişme olmadı. Şunu açık ve net bir şekilde söyleyeyim ki; enflasyon kadar artış, kamu çalışanlarına sıfır zam demektir. Refah ücreti olmadan alım gücünü artırmamız mümkün değil. Önümüzde süreç var; bu müzakereleri sürdürebiliriz. Bu şekilde giderse, bu rakamları müzakere edilebilir dahi bulmuyoruz" diye konuştu.

'16 AĞUSTOS’TA 1 GÜN İŞ BIRAKIYORUZ' 

​Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil da grev çağrısında bulunarak, "Gelin, bugün bu masanın gerçek sahibi, gerçek gücü biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. KESK olarak taleplerimizin karşılanmaması durumunda 2'nci teklifin sunulacağı 17 Ağustos'a kadar, üretimden gelen gücümüzü kullanarak 16 Ağustos'ta 1 günlük iş bırakıyoruz. Buradan bütün kamu emekçilerini bu iş bırakmaya sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.