27 Kasım 2024
  • Erzurum-8°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara-4°C

PROF. DR. HİKMET KOÇAK: UZAY ARAŞTIRMALARINDA TÜRKİYE'NİN KALBİ ERZURUM'DA ATACAK

Rektör Koçak, Basın Mensuplarına Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi’ni Anlattı...

Prof. Dr. Hikmet Koçak: Uzay Araştırmalarında Türkiye'nin Kalbi Erzurum'da Atacak

23 Şubat 2016 Salı 14:48

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak Erzurum’da görev yapan Ulusal ve Yerel Basın temsilcileriyle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Atatürk Üniversitesi Konukevi’nde gerçekleşen basın toplantısında Rektör Koçak, basın mensuplarına, Türkiye’nin en önemli bilim projelerinden biri olan ve Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) tarafından yürütülen “Doğu Anadolu Gözlemevi” (DAG) Projesi hakkında bilgi verdi.

Sadece Erzurum’un değil, Cumhuriyet Türkiye’sinin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi, yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çalışmaların ardından sona yaklaşıyor. Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından başarıyla yürütülen ve şimdilik yaklaşık 76 milyon liralık bir bütçeyle gerçekleştirilen Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi, Türkiye’nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri çalışmalarına büyük katkı sağlayacak. Erzurum’un ve Türkiye’nin önemli küresel pencerelerinden biri olacak olan Gözlemevi, Türk Üniversiteleri arasında da yürütülen en önemli bilim projesi olarak kabul ediliyor.

Türkiye’nin En Önemli Projesi Doğu Anadolu Gözlemevi

Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, öncelikle Erzurum’un tarihi geçmişine de değinerek, projenin neden Erzurum’da gerçekleştirildiğinden bahsetti. Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşunun Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olduğunu vurgulayan Rektör Koçak, şimdilerde ise Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi’ni gerçekleştirdiğini söyledi. Koçak: “Şu anda üniversitemizde 22 fakülte bulunuyor. Yeni açılacak Hemşirelik Fakültemizle 23 fakülteye sahip olacağız. 72 bin örgün, 140 bin de Açıköğretim Fakültesinde olmak üzere toplamda 210 bin öğrencimiz var. 12 binin üzerinde de yüksek lisans ve doktora öğrencimiz var. Böylelikle bölge üniversitelerdeki öğretim üyesi ihtiyacı Atatürk Üniversitesi’nden karşılanmış oluyor. Ayrıca 2 bin 100 yabancı uyruklu öğrenci sayısıyla, Türkiye’de en fazla yabancı uyruklu öğrencisi bulunan 4. üniversitesiyiz.

Geçmişte Olduğu Gibi Uzay, Erzurum’dan Seyredilecek ve Araştırılacak

Erzurum, yüksek bir rakıma kurulmuş bir kış kenti. Bazı şartları değiştiremiyorsanız, o şartlardan istifade etme yollarını seçeceksiniz. Yani zor şartların avantajlarını da kullanmak durumundayız. Söz konusu olan Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi, Atatürk Üniversitesi Projesi olarak görünse de, bu bir devlet projesidir. Bundan böyle geçmişte olduğu gibi uzay, Erzurum’dan seyredilecek ve araştırılacak. Yani Erzurum’un gözüyle uzaya bakacağız. Teleskop ihalesi geçen yıl yapıldı ve bu yıl teslim edilecek. 2011 Kış Oyunları kapsamında yapılan Konaklı Kayak Merkezi’nin de bir avantaja dönüşmesi ve en uygun yerin de oradaki tepeler olması adına, yapılan ölçümlerin ardından gözlemevinin o bölgeye yapılmasına karar verildi. 3 bin metrenin üzerinde bir yerleşkede, ışık kirliliği olmayan, 2 bin 500 dönümlük bir arazide, gözlemevinin altyapısı tamamlandı. İnşallah 2019 yılında ilk ışık buradan gidecek ve yaklaşık 2025’te Erzurum, uzay araştırmaları ve turizmin merkezi haline gelecek. Dünyadaki diğer yerlere bakarsak sadece bilim insanları değil, ziyaret ve görmek için de binlerce turist buraları ziyaret edip uzayı gözleyebiliyor.

Projenin bütçesi 2025’e kadar 200 milyon liraya ulaşacak. Böylelikle Avrupa’da kurulmuş en büyük teleskop olacak. Enlem ve boylam açısından bakıldığında da en uygun yerin burası olduğu ve daha kurulmadan uzay araştırma merkezlerinin buraya gelip teleskop kurmak, ortak olmak ve kullanım saati almak hususunda da talepleri olduğunu biliyoruz. Yine Diyanet İşleri Başkanlığının teleskop kurma talebiyle birlikte Başbakanlığa bağlı bazı kurumların da burada teleskopları olacak ve burası uzay araştırmaları açısından Türkiye’nin bir kalbi olacak.

Erzurum Bilim Müze Doğa ve Eğitim Park Projesi içindeki Astronomi Müzesi, Doğu Anadolu Gözlemevi’nin bir parçası olarak tamamlandığı takdirde, hem halka hizmet etme adına, hem de bilim araştırmaları adına önemli olacak. Bir tane Erzurum var ve bu şehir hepimizin. Ne yapıyorsak Erzurum için yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın konuşmasının ardından, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, Doğu Anadolu Gözlemevi”(DAG) Projesi hakkında, sunum eşliğinde detaylı bilgiler verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.