RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Rahim Ağzı Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
13 Ocak 2024 Cumartesi 08:59
Rahim ağzı kanseri, serviks ismi verilen rahim ağzı bölgesinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Serviks, rahimle vajina arasında yer alıp rahmin alt kısmındadır. Serviks kanseri çoğu zaman bölgedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucunda meydana gelir. Söz konusu anormal ve kontrolsüz büyüme kansere dönüşüp bölgedeki diğer doku ve organlara yayılabilir.
Rahim ağzı kanserinin en büyük sebeplerinden biri HPV (human papillomavirus) virüsüdür. Bu virüs enfeksiyona sebep olarak serviks bölgesinde hücrelerin anormal büyümesine sebep olabilir. HPV cinsel yollarla bulaşabilen bir virüstür. Bu doğrultuda HPV aşısı olmak kadın sağlığı açısından büyük bir önem taşır.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanseri içinde erken teşhisin önemi oldukça büyüktür. Erken teşhis sayesinde hastalık daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Erken teşhisin mümkün olabilmesi için kadınların düzenli olarak jinekolojik muayenelere gitmesi gerekir. Ayrıca kadınlar belirtiler hakkında bilgi sahibi olup vücutlarını dinlemeli ve olağandışı bir durumda mutlaka uzman bir doktora danışmalıdır.
Rahim ağzı kanserinin en önemli belirtileri arasında vajinal kanama yer alır. Regl döneminde gerçekleşen kanamalar normaldir ve sağlıklı olarak kabul edilir. Fakat regl dönemi dışında gerçekleşen kanamalar anormal olabilir. Bu kanamalar cinsel ilişki esnasında gerçekleşebilir. Menopoz dönemine girmiş kadınlarda görülen kanamalar da serviks kanserinin habercisi olabilir.
Bunun dışında cinsel ilişki sırasında ağrı, pelvik bölgede ağrı, ani kilo kaybi ve halsizlik hastalığın diğer belirtilerindedir. Kanlı ve kötü kokulu vajinal akıntılar da serviks kanseri ile ilişkili olabilir. Bahsedilen belirtiler direkt olarak rahim ağzı kanseri hastalığına sahip olduğunuz anlamına gelmez. Fakat bu belirtilerden birine veya birkaçına sahipseniz mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız. Peki serviks kanseri nasıl tedavi edilir?
Cerrahi Müdahaleler
Serviks kanseri tedavi sürecinde farklı yöntemlerden yararlanılabilir. Bu yöntemlerden biri cerrahi müdaheledir. Cerrahi müdahaleler kanser hücrelerinin çevre doku ve organlara yayılmasını önlemek için kullanılabilir. Tümörlerin çıkarılmasında da bu müdahalelerden yardım alınabilir.
Konizasyon ismi verilen prosedürde elektrik akımı kullanılarak serviksteki kanser hücrelerinin çıkarılması hedeflenir. Bu işlem ile bölgeden doku örneği alınıp incelenebilir. Dokunun patolojik olarak incelenmesi ile kanserin hangi evrede olduğu tespit edilebilir.
Radikal histerektomi hastalığın tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden bir diğeridir. Bu yöntem genellikle tümörün fazla büyük olduğu ve bölgedeki diğer organlara yayıldığı durumlarda tercih edilir. İşlem sırasında rahim, serviks ve bölgedeki lenf dokuları tamamen vücuttan çıkarılır.
Cerrahi müdaheler kullanılarak lenf bezlerinin alınması sonucunda bölgede metastazlar kontrol altına alınabilir. Rahim ağzı kanseri tedavisinde laparoskopik cerrahiden de faydalanılabilir. Her hasta kendine özgü bir vaka olduğu için bahsedilen yöntemler tüm serviks kanseri tedavilerinde tercih edilmeyebilir.
Radyasyon Tedavisi
Radyasyon tedavisi, serviks kanserinde, kanser hücrelerinin öldürülmesi veya büyümelerinin engellenmesi amacını taşır. İşlem sırasında yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Radyasyon tedavisi sayesinde kanserin yerel kontrolü sağlanabilir ve bölgedeki sağlıklı dokular korunabilir. Radyoterapi çoğunlukla diğer tedaviler ile birtikte gerçekleştirilir. Hangi tedavilerin bir arada kullanılacağı uzman doktorların inceleme ve muayeneleri sonucunda belirlenir.
Kemoterapi
Kemoterapi ile kanser hücreleri yok edilebilir veya bu hücrelerin yayılmaları engellenebilir. İlaçlar ile gerçekleştirilen bu tedavi hastanın vücuduna sistemik bir şekilde verilir. Kemoterapi genellikle seanslar şeklinde uygulanır.
Kemoterapi tedavisinin süresi hastadan hastaya değişebilmekle birlikte çoğu zaman birkaç hafta ile birkaç ay arasındadır. Bu tedavi ile kanser hücreleri küçültülebilir ve söz konusu hücrelerin yayılması kontrol altına alınabilir. Tedavinin saç dökülmesi, mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi yan etkileri olabilir.
Rahim Ağzı Kanseri İçin İmmünoterapi
İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedefleyen bir tedavi türüdür. Bu tedavi ile vücudun bağışıklık sisteminin kanser hücreleri ile daha etkin bir şekilde savaşması desteklenir. İmmünoterapi genellikle diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılır. Hastanın durumuna bağlı olarak diğer tedavilerin sonunda da kullanılabilir.
Rahim ağzı kanserinin erken bir evrede teşhis edilmesi hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesi adına büyük bir önem taşır. Bu sebeple her kadın düzenli olarak jinekolojik muayene olmalı ve gerekli testleri yaptırmalıdır. Normalin dışında belirtilerin gözlemlenmesi durumunda vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis kanserin tamamen tedavi edilmesine yardımcı olan en büyük faktörlerden biridir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.