REFAKATÇİ VE HASTA KONUKEVİ İHTİYACI
Vahdet Nafiz Aksu
Allah eşimize dostumuza, aile efradımıza sağlık sıhhat ihsan etsin. Velâkin hastalık sağlık bizim için. Tedavi maksadıyla sürekli oralardayız, hasta ziyareti için bir ayağımız hastanelerde.
Geçen yıl Aziziye Hastanesinde yakınlarımız tedavi görürken bir şey dikkatimi çekmişti. Özellikle ameliyathaneler ve yoğun bakım ünitelerinin bulunduğu katlarda ihtiyaçtan ötürü ‘fiili yatakhaneler’ meydana gelmişti.
Hasta yakınları bankların, sandalyelerin üzerine battaniye, yastık, minder sererek uyku ihtiyacını gideriyordu. Şiş gözleri, yorgun yüzleriyle hasta yakınları uykuyla uyanıklık arasında muhtemel bir anonsa hazır vaziyette bekliyorlardı. Fırsat buldukça biraz kestiriyorlardı.
Hatta hastane yönetimi, bekleme salonunu ufak bir düzenlemeyle ‘refakatçi koğuşu’ haline getirmişti.
O perişan manzaraları gördüğümde aklıma düşmüştü. Neden diğer bazı üniversitelerin planladığı ‘hasta konukevleri’ bizde de olmasın?
Geçenlerde ayağımız yine Atatürk Üniversitesi Hastanesine düştü. Aziziye hastanesi Yenişehir yerleşkesinden taşınmış, hastaneler bir araya gelmiş. Eski araştırma tepeden tırnağa onarılmış, ara bağlantıyla yenisiyle birleştirilmiş.
Son derece kullanışlı, çağdaş, pırıl pırıl bir sağlık merkezine kavuşmuş şehir. Hastanenin penceresinden Sağlık Bakanlığının Bölge Eğitim Hastanesi gözüküyor. Orası da şehre layık mühim bir sağlık merkezi haline geldi. Uçaklı hastane diyorum oraya… İhtiyaç duyulduğunda fakir fukara uçak ambulansla gelişmiş merkezlere ulaştırılabilse… Diye hayal ediyorduk.
‘Uçaklı hastane’ şimdi şehrin hizmetinde…
Emeği geçenlere teşekkürler. Erzurum böyle güzel hizmetlere layık…
Aziziye Hastanesinde gece hastane ziyaretine gidiyoruz. Ayna gibi fayanslardan takur tukur geçerken tebessümle karşıladığımız bir manzara çıkıverdi karşımıza.
Uyanık bir vatandaş, internet mağazalarında bolca pazarlanan şişme bir yatak tedarik etmiş. Şişirip duvarın dibine güzelce yerleştirmiş. Bir yastık, ince bir yorgan… Mışıl mışıl uyuyor. El uzatma mesafesinde suyu, peçetesi, bisküvi kutuları falan…
İcatlar, ihtiyaçlardan doğar. Vatandaş ihtiyacını işte böyle yaratıcı yöntemlerle gidermeye çalışıyor.
Bu manzara, zihnime geçmiş senelerde yer etmiş tabloları canlandırıverdi. Banklar üzerinde perişan hasta yakınları. Şiş gözler, traşlı yüzlerle yorgun insan yüzleri hafıza perdesine yansımaya başladı.
Geçenlerde Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde bir yakını tedavi gören dostumla telefonlaştım. Görüşmek istediğini belirterek davet etti beni. Hastane konukevinde kaldığını söyledi. Ziyaretine gittim.
Konukevi, Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye’deki Merkez Kampusu’ndaki Dişhekimliği Fakültesi'nin yanında yer alıyor. Merak edip görevliden bilgi aldım. Hasta ve hasta yakınları ile öğrenci ve araştırma görevlilerinin kalabilecekleri bir otel burası… Son derece konforlu ve ekonomik…
Tesisi gördükten sonra ‘ bizim de böyle bir tesisimiz olmalı’ diye geçirdim içimden.
Bu fikir zihnimde yer edince, küçük bir araştırma yaptım.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de Konukevi Projesi Başlatılmış.
Hastalar ve yakınlarının bahçe ve hastane koridorlarında sabahlamasından rahatsız olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yönetimi, konukevi inşasına karar vermiş.
Yaklaşık 2 milyon liraya mal olacak proje, 2012 yılında bitirilecekmiş. Konukevinden, öncelikle günübirlik tedavi için hastaneye gelen hastalar ve yakınları, refakatçiler faydalanacak.
Fiyatlarda ise kamu kurumlarındaki tarife uygulanacak.
Memorial Hastanesinin de aynı amaçla yapılmış oteli var. Diğer birçok sağlık merkezinde de…
Sanıyorum Sağlık Bakanlığı’nın Erzurum ve diğer illerde inşa edeceği ‘Sağlık Kentlerinde’ bu ihtiyacı karşılayacak modern tesisler yar alacaktır.
Ankara’daki hastanelere yakın bir yerde bazı belediyelerin bu tür tesisler inşa ettirdiğini işitmiş, hasta yakınlarına ucuz ve kaliteli barınma imkânı sağlayan hizmet ehli yöneticileri canı gönülden alkışlamıştım.
Şimdi ellerim Atatürk Üniversitesi yönetimimizi, belediyeleri ve diğer ilgilileri benzer hizmetlerden dolayı alkışlamak için sabırsızlanıyor.
Üniversite hastanelerimize çok yakın bir yerde ‘Refakatçi ve Hasta Konukevi’ planlanmalıdır. Müsait bir arsaya kısa sürede böyle bir tesis inşa edilmelidir.
Hatta sağlık bakanlığıyla ortak bir proje da düşünülebilir, Bölge Araştırma, AÜ Hastanelerine yakın… Orta bir alanda böyle bir tesis yükselebilir.
Üniversitemizin mali gücü buna yeterli. İdarecilerin dirayet ve vizyonu ise benzer tesisleri illerine kazandıranlardan katbekat fazla…
Şunu bilelim, koridorlarında şişme yataklarla hasta yakınlarının uyuduğu hastane zincirleriyle ‘Sağlık Şehri’ olamayız.
Öyleyse… Haydi bu işe hep birlikte el atalım.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.