“ŞEKER KANSERİ TETİKLİYOR” BAŞLIKLI HABERE DÜZELTME..
22.03.2021 tarihinde haber sitemizde yayınlanan “Şeker Kanseri Tetikliyor” başlıklı habere NİSAD Derneğinden düzeltme geldi.
29 Mart 2021 Pazartesi 15:27
İşte detaylar:
22.03.2021 tarihinde internet sitenizde yayınlanan “Şeker Kanseri Tetikliyor” başlıklı haberde, Süleyman Demirel Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Soyupek’in mısır şurubu hakkında yaptığı açıklamalara yer verildiğini gördük. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.
İlgili haberde “Şekerden mümkün olduğunca uzak durmak lazım çünkü şeker kanser hücrelerini tetikliyor. Hele hele glikoz mısır şurubu gibi yapay tatlandırıcılar bu tehlikeyi daha da artırıyor" ifadeleri kullanılıyor. Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri, doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Katkı maddesi değil, bir gıdadır. İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir. (1) Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini EFSA (2010-Dietary Reference Values) (2), WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants) (3), SACN (2015-Carbohydrates & Health) (4) gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar. Şekerin kansere doğrudan neden olduğunu gösteren bir bilimsel kanıt yoktur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kansere neden olabileceği tanımlanan davranışsal ve beslenmeye bağlı riskler şunlardır: Yüksek beden kitle indeksi, düşük meyve ve sebze tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, sigara kullanımı ve alkol kullanımı. (5)
Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.
Saygılarımla,
İsmail Kemaloğlu NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri
KAYNAKLAR
- Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
- EFSA (2010). "Scientific opinion on dietary reference values for CHO and dietary fibres." EFSA Journal 8(3): 1462 [77 pp].
- WHO (2015). Sugars intake for adults and children
- SACN (2015). Carbohydrates & Health
- WHO Cancer Factsheet 2019
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.