21 Ocak 2025
  • Erzurum-21°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara-2°C

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENE NE KADAR CEZA UYGULANIR?

İşçinin sigortalılık hakkı, işverenin birincil yükümlülüklerindedir. Kayıt dışı işçi çalıştırmak suçtur ve hem işçi haklarının gasp edilmesi hem de ülke ekonomisine zarar verilmesi anlamını taşır.

Sigortasız işçi çalıştıran işverene ne kadar ceza uygulanır?

30 Ocak 2019 Çarşamba 18:25

Yasa, sigortasız işçi çalıştıran işveren hakkında uygulanacak ceza ve yaptırımları belirlemiştir. İşte kayıt dışı işçi çalıştıran işverenin karşılaşacağı cezalar.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu'na sigortalı işe giriş bildirgesi verilerek başlatılan sigortalılık her ay yapılan bildirim ve ödemelerle devam ettirilir. İşverenin çalışanlarına sigorta yaptırması ve primlerini düzenli bir şekilde, doğru beyan ederek ödemesi öncelikli sorumlulukları arasındadır. Kayıt dışı işçi çalıştırmak suçtur ve hem ülke ekonomisini hem de çalışanları zarar uğratmak anlamına gelir. Peki sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ne kadardır?

 

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN NE KADAR CEZA ÖDER?

-Bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlara sigortasız işçi çalıştırdığından dolayı (1yıl için 1sigortalı) 38 asgari ücret yani 2019 yılı için 97.204 TL ceza verilir.

-Diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlara sigortasız işçi çalıştırdığından dolayı  (1 yıl için 1 sigortalı ) 32 asgari ücret yani 2019 yılı için 81.856 TL ceza verilir.

-Defter tutmakla yükümlü olmayanlara sigortasız işçi çalıştırdığından dolayı (1 yıl için 1 sigortalı) 29  asgari ücret yani 2019 yılı için 74.182 TL ceza verilir.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN HANGİ YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞIR?

-İlgili bildirge ve belgelerin süresinde verilmemiş olması, denetmen veya müfettiş tarafından inceleme yapılması halinde kayıt geçersizliği veya kayıt ibraz etmeme nedeniyle idari para cezası uygulanması,

-İşçinin hastalanması, iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılaştığı maliyet bedelinin işverenden tahsil edilmesi,

-İşverenin bir yıl süreyle teşvikten yararlandırılmaması,

-Sigortasız çalıştırılan süreye ait sigorta primlerinin işverenden gecikme zammı ve cezası (faizi) ile birlikte tahsil edilmesi,

şeklinde ceza ve yaptırımlar uygulanmaktadır.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

Sigortasız işçi çalıştıran işvereni Alo 170 hattında yetkili mercilere şikayet etmek mümkündür. Ayrıca http://www.alo170.gov.tr/yeni_bildirim.php adresindne online şikayet de mümkündür.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.