05 Mayıs 2024
  • Erzurum7°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C

SOLAR CAM

Solar Cam

Solar Cam

25 Nisan 2024 Perşembe 13:21

Güneş enerjisi üretmek için entegre edilmiş solar camlar, tek bir kaplama ile güneş kontrolü ve ısı yalıtımı sağlar. Ülkemizde 4 mevsim yaşanmaktadır dolayısıyla tercih edilen solar camın kalitesini ve özelliklerini göz önünde bulundurarak tercih edilmelidir. Tercih edilen solar cam üreticisi ise bu noktada en önemli kriterdir. Solar Low-E Cam, düz cam üzerine vakum ortamında elektron saçılma yöntemi ile ince bir metal/metaloksit tabakanın uygulanmasıyla elde edilen hat dışı kaplamalı camdır.

Solar Cam Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Enerji tasarrufu sağlar ve klima giderlerini azaltır.
  • Solar cam sayesinde cam yüzeyinde oluşan buğulanmalar minimuma iner.
  • Pencere önlerinin kışın soğu, yazın ise sıcak olmasını engeller.
  • Ortamda bulunan eşyalar, güneş ışığında bulunan UV ışınlarından dolayı solmalar yaşayabilmektedir. Solar camlar, UV ışınlarını %90 oranında engellemektedir.

Solar Cam Çalışma Prensibi

Solar camların çalışma prensipleri oldukça basittir. Cam yüzeyine uygulanan özel bir kaplama sayesinde güneş ışığı yansıtılarak iç mekandaki sıcaklık kontrolü sağlanır. Aynı zamanda iç mekanda bulunan mevcut ısıyı koruyarak ısı kaybını engeller.

  • Solar camların üzerinde bulunan fotovoltaik hücreler, güneş ışığını emerler. Bu hücreler, genellikle silikon gibi yarı iletken özel malzemelerden yapılmıştır.
  • Güneş ışığı fotovoltaik hücrelere çarptığında, hücre içinde bulunan atomlar uyarılır ve elektronlar harekete geçer. Bu elektronlar, yarı iletken malzemenin içinde hareket ederken bir elektrik akımı oluştururlar.
  • Elde edilen bu elektrik akımı, fotovoltaik hücrelerin dış devrelerine bağlanan bir devre aracılığıyla iletilir. Bu devre, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılır. Elektrik, bu noktada bina içinde kullanılmak üzere depolanabilir veya bina elektrik sistemine entegre edilerek doğrudan kullanılabilir.
  • Solar camlar, güneşin konumuna ve yoğunluğuna göre otomatik olarak çalışır. Gün boyunca güneşin hareketine göre panelin açısını ve konumunu ayarlayarak en yüksek verimi elde etmeye çalışırlar.

Solar Cam ve Güneş Enerji sistemleri Entegrasyonu

Her geçen gün enerji verimliliğinin önemi artmaktadır. Solar Low-E Cam, bu entegrasyonun önemli bir parçası haline gelmiştir. Güneş panellerine entegre edilerek solar camlar sayesinde enerji üretimi sağlanabilmektedir. Üretilen bu enerji sayesinde binanın ya da yapının enerji giderlerinde azalma olmaktadır. Yapıların estetik görünümünü bozmadan kolayca entegre işlemi yapılabilmektedir.

Solar camların güneş enerjisine entegresi ile fosil yakıtların kullanımı azalmaktadır. Bu sayede daha sürdürülebilir bir gelecek bırakılmasına katkı sağlamaktadır. Güneş enerji entegrasyonu sayesinde yapıların enerji maliyetleri büyük ölçüde azalmaktadır, uzun vadede ise tasarruf sağlar. Solar Low-E cam, renksiz düzcamın yanı sıra talep üzerine yeşil, füme, bronz ve mavi renkli camlar üzerine de uygulanabilir.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.